S črno gradnjo za Guinessovo knjigo se bo ukvarjala inšpekcija

Investitor Eko resorta v Godiču si zakonodajo razlaga zelo po svoje. Gradbenega dovoljenja sploh ne bi mogel dobiti.

Objavljeno
02. december 2017 09.00
Posodobljeno
02. december 2017 09.00

Kamnik, Godič – Potrdilo se je, kar smo prvi opozorili v Delu; da je objekt, ki ga je družba Palmieri postavila v kamniškem Eko resortu in ga oglaševala kot najvišjo lovsko opazovalnico na svetu, črna gradnja. Ne gre namreč za lovsko opazovalnico, ampak za razgledni stolp, za katerega bi potrebovali gradbeno dovoljenje, ki pa ga na območju prvovrstnih kmetijskih površin ne bi mogli pridobiti.

V Lovski zvezi Slovenije pravijo, da objekt nima ničesar skupnega z lovom in lovci, zato tudi ne more biti največja lovska opazovalnica, temveč je lahko kvečjemu razgledni stolp. Za njegovo postavitev na betonskih temeljih pa bi moral direktor družbe Palmieri Matjaž Zorman pridobiti gradbeno dovoljenje.

Na kamniški upravni enoti smo izvedeli, da zanj sploh niso zaprosili in da jim ga sploh ne bi mogli izdati, saj stoji na zemljišču, ki je v občinskem prostorskem načrtu opredeljeno kot najbolj- še kmetijsko zemljišče (K1) in gozd (G).

Z rekordom ne bo nič

Čeprav je Zorman v torek, ko so leseni objekt z dvigalom postavili na betonske temelje, zadovoljno razlagal, da bo lovska opazovalnica, ki je največja na svetu, kmalu vpisana v Guinessovo knjigo rekordov, se to bržkone ne bo zgodilo. Ob postavitvi je dejal, da se je o opazovalnici posvetoval s predstavniki svetovne in slovenske lovske zveze in za načrt požel odobravanje, direktor strokovne službe Lovske zveze Slovenije (LZS) Srečko Žerjav pa je za Delo povedal, da lovci s tem objektom nimajo nič, kakor tudi objekt z lovom nima prav nobene zveze. »Dali so ji ime lovska opazovalnica, a to zagotovo ni, ampak je čisto navaden razgledni stolp.«

Poleg tega Žerjav pravi, da lovskih opazovalnic ne morejo postavljati kar vsevprek, ampak jih je treba pred tem vpisati v lovsko-upravljavski načrt, na koncu pa potrebujejo še soglasje lastnika in potrditev Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS). Lovska opazovalnica na tem mestu ni predvidena v njihovem lovsko-gojitvenem območju, je povedal predsednik lovske družine Kamnik Marjan Osolnik. Eko resort je namreč zaprto območje kakor denimo ograjeni sadovnjak ali pokopališče in zato ne sodi v lovno površino, objekt pa ne med lovske opazovalnice.

Soglasje ni dovoljenje za gradnjo

Zorman je ob postavitvi 18-metrskega stolpa s štirimi terasami za 120 ljudi z navdušenjem razlagal, da je pridobil gozdno soglasje, kar je direktor ZGS Damjan Oražem potrdil, a hkrati tudi povedal, da to ne pomeni dovoljenja za gradnjo, saj gradbeno dovoljenje izda upravna enota, njihov dokument pa je zgolj eno od številnih soglasij, ki jih mora investitor pridobiti. »Ne glede na odločitev ZGS gradnja objekta ne sme biti v nasprotju s prostorskimi akti, zaradi postavitve gozdnega drevja ni dovoljeno sekati, investitor pa mora omogočiti neovirano gospodarjenje z gozdom in zagotoviti dostop gozdarske mehanizacije do sosednjih gozdnih zemljišč,« je pojasnil Oražem. Družba Palmieri je gozd zaradi nelegalne gradnje več kakor 20 bivalnih objektov za turistične namene dobesedno iztrebila.

Na kamniški upravni enoti pravijo, da je območje Eko resorta skladno z OPN zunaj zazidljivih površin oziroma na najboljših kmetijskih zemljiščih (K1) in deloma na območju gozdnih površin (G), na katerih je sicer dovoljeno postaviti nekatere enostavne objekte, med katere pa razgledni stolp zagotovo ne sodi. Okoljska inšpekcija si bo objekt ogledala v prihodnjih dneh.