S Poletavci otroci in mladi postajajo navdušeni bralci

Letos je sodelovalo približno 1650 otrok, okoli 750 v MKL.

Objavljeno
23. september 2016 16.55
imo/knjigarna
Andreja Žibret
Andreja Žibret

Ljubljana – V Parku slovenske reformacije so danes popoldne na zaključni prireditvi podelili nagrade otrokom in mladim, ki so poleti, med šolskimi počitnicami, pridno prebirali knjige in o prebranem pisali v posebni zgibanki ali pa oddali kratko mnenje na spletni strani MKL.

Mladih bralcev je vsako let več, z zadovoljstvom ugotavljajo v Mestni knjižnici Ljubljana (MKL). Predvsem pa jih veseli, da otroci, ki še niso samostojni bralci, in tisti, ki branja ne marajo, s pomočjo tega projekta postajajo samostojni in navdušeni bralci.

Otroci so lahko brali, kar so želeli: knjige, stripe, časopisne in revijalne članke, recepte, pa tudi turistične vodnike. Mladostniki pa so po lastni izbiri prebrali tri knjige v tiskani ali elektronski obliki. Eni in drugi najraje prebirajo romane s področja fantastike in resničnosti, stripe ter zgodbe, ugotavljajo v MKL.

Bralni projekt Poletavci – poletni bralci, za otroke od 7 do 12 let, je letos potekal že šesto leto, lani pa so ga nadgradili še s projektom Najpoletavci, za mladostnike od 13 do 16 let; oba sta potekala od 10. junija do 10. septembra. V vseh sodelujočih knjižnicah je letos poleti bralo približno 1650 otrok in mladih (lani jih je bilo 1350), od teh približno 100 Najpoletavcev in 1550 Poletavcev. Samo v MKL je sodelovalo 698 Poletavcev in 50 Najpoletavcev. Sodeluje še 9 drugih knjižnic: Cankarjeva knjižnica Vrhnika, Knjižnica A. T. Linharta Radovljica, Knjižnica Jurij Vega Dol pri Ljubljani, Knjižnica Litija, Knjižnica Logatec, Knjižnica Medvode, Knjižnica Miklova hiša Ribnica, Knjižnica Šentjur in Lavričeva knjižnica Ajdovščina.

Na današnjem »zelenem« Dnevu za Poletavce in Najpoletavce v Ljubljani so otroci med drugim urejali gredice, poslikavali panjske končnice, opazovali ptice in druge žive organizme v parku ter se pomerili v kmečkih igrah. Vsak sodelujoči otrok je prejel priznanje in majico ter se uvrstil v žrebanje za številne nagrade. Glavni nagradi sta bili pohodniški nahrbtnik za Poletavce in tablični računalnik za Najpoletavce.