Se bo MOL odpovedala dediščini?

Jeseni bo znano, za kakšno ceno bi se občina odpovedala "svojim" zemljiščem na Komenskega 14.

Objavljeno
12. maj 2015 17.32
Komenskega 14,vrt oziroma dvorišče,Ljubljana Slovenija 08.12.2014
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana
Ljubljana – Po skoraj polletnem premoru se je na okrajnem sodišču nadaljeval nepravdni postopek za določitev pripadajočih zemljišč k hiši na Komenskega 14, v kateri živi ali dela več znanih ljubljanskih odvetnikov. Kot kaže, bi lahko stanovalci in lastniki pisarn z MOL dosegli poravnavo. Ali se bo občina pripravljena odpovedati dvorišču in parkirišču, ki ga je »podedovala« od nekdanje občine Center, bo znano v začetku septembra.

Na ponedeljkovem nadaljevanju obravnave na sodišču, ki sicer traja že od leta 2011, je sodnik Andrej Breznik najprej ugotovil, da je na strani lastnikov stanovanj in pisarn nekaj posameznikov oziroma pravnih oseb, za katere še ni povsem jasno, ali so upravičene osebe v tem postopku ali ne. Je pa kljub temu prepričan, da to ni ovira za njegovo nadaljevanje (med drugim je ugotovil, da je namesto Hypo Leasinga zdaj v postopek vstopilo podjetje Heta Asset Resolution).

Zatem je sodnik predlagal poravnavo med lastniki hiše in občino, ki za približno 280 kvadratnih metrov veliko zemljišče v začelju hiše ni nikoli skrbela, temveč ga je le formalno nasledila od nekdanje občine Ljubljana Center.

O predlogu poravnave jeseni

Kaj so se dogovarjali, ni znano, saj ta del postopka ni javen, smo pa kasneje zvedeli, da se bosta o predlogu poravnave obe strani izrekli v razmeroma kratkem času, saj je sodnik že predvidel nadaljevanje obravnave za 7. september. Mestni odvetnik se namreč ni strinjal s tem, da bi bil narok že v začetku julija, torej tik pred sodnimi počitnicami.

Kot smo poročali decembra, gre za to, ali naj omenjeno pripadajoče zemljišče, ki so ga lastniki ali imetniki stanovanjske pravice vseskozi imeli za svoje, občina njim prepusti v last brezplačno ali odplačno. Sedanji posestniki so prepričani, da je bilo zemljišče že po letu 1900, ko je bila ob njem zgrajena hiša, nekakšna ohišnica, saj so lastniki stanovanj tam imeli vrtove.

Zapletlo se je leta 1946, ko je takratna oblast zasebno hišo in zemljišča zaplenila in podržavila, vanjo pa naselila najemnike, ki so kasneje dobili status imetnikov stanovanjske pravice. Po Jazbinškovem stanovanjskem zakonu so stanovanja odkupili, nato pa večinoma prodali zdajšnjim lastnikom.

Zadnji so prepričani, da so hkrati kupili tudi nekdanje vrtove, ki so jih že njihovi predhodniki na črno (sicer z dovoljenjem hišnega sveta, vendar brez dovoljenja občine) preuredili v parkirišče in manjšo zelenico.

V »odvetniški« hiši, v kateri imajo poslovne prostore odvetniki Marko Puš, Damjan Mihevc, Miha Ozimek in Bojana Ozimek, včasih pa je bila v njej tudi pisarna Mira Senice (zdaj le še stanovanje), so prepričani, da jim poleg notranjega dvorišča pripada tudi vse drugo zemljišče, do katerega ni javnega dostopa in ga vseskozi uporabljajo le lastniki hiše.

Ali bo poravnava dosežena, bo odvisno predvsem od mestne občine, formalno sicer še vedno lastnice dvorišča, parkirišča in zelenice. Ker za ta zemljišča ni nikoli skrbela, niti ni skušala urediti lastništva, je za sedanje lastnike hiše najbrž sprejemljiv le brezplačni prenos lastništva z občine nanje ali pa plačilo simbolične odškodnine.

Če bo MOL skušala nepozidano stavbno zemljišče drago prodati in zahtevala nerazumne vsote, pa je odvetnik Damjan Mihevc že konec preteklega leta napovedal, da svojega zemljišča ne nameravajo prepustiti občini in da se bodo zanj borili »do konca« (beri s pravdo).