Šest prijav za direktorja Male ulice

Izbor bo znan v mesecu dni, prijavljena je tudi dosedanja vodja Eva Strmljan Kreslin. Lani so imeli več kot 26 tisoč obiskovalcev.

Objavljeno
31. marec 2015 16.48
Družinski center,otroci in starši med igro,Ljubljana Slovenija 14.01.2014
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana
Ljubljana – Na javni razpis za direktorja javnega zavoda Mala ulica – center za otroke in družine v Ljubljani, objavljen 10. marca, je do roka, ki je bil 20. marca, prispelo šest prijav. Med prijavljenimi je tudi v. d. direktorice Eva Strmljan Kreslin.

Celoten postopek izbora bo predvidoma izpeljan do konca aprila, je povedal predsednik sveta javnega zavoda Sašo Rink. Svet zavoda je kandidate, ki so oddali popolno prijavo in izpolnjujejo razpisne pogoje, povabil na razgovor. Po izboru sveta zavoda mora soglasje izdati še ustanovitelj, to je ljubljanska občina, nato pa svet zavoda imenuje direktorja in o tem obvesti preostale kandidate, in sicer v osmih dneh po sprejetju sklepa o imenovanju.

Trenutno pet zaposlenih

Malo ulico že od ustanovitve januarja 2013, tudi ko je delovala še pod okriljem Mladih zmajev, centra za kakovostno preživljanje prostega časa otrok in mladih, oziroma kot njegova organizacijska enota, vodi Eva Strmljan Kreslin, ki je ob osamosvojitvi oziroma preoblikovanju v samostojni javni zavod julija lani postala v. d. direktorice.

V zavodu so povedali, da je trenutno pet zaposlenih, kar jim omogoča, da je družinski center Mala ulica odprt vse dni v tednu ali 63 ur. Zavod redno sodeluje s sedmimi zunanjimi izvajalci različnih dejavnosti za otroke in starše ter nekaj študenti, ki pomagajo predvsem v počitniškem varstvu. Lani so v družinskem centru izvedli več kot osemsto ustvarjalnih delavnic za otroke in skoraj 240 za starše.

Za enkraten vstop v center Mala ulica otrok s spremljevalcem plača dva evra, bratci in sestrice s spremljevalcem (družinska vstopnica) odštejejo štiri, letna vstopnica stane 40 evrov in družinska letna 60 evrov. Dvourno praznovanje rojstnega dneva za deset otrok, z animacijo in brez pogostitve, pa stane 100 evrov; otroci lahko po praznovanju v centru ostanejo brezplačno.

Družinski center je imel lani več kot 26.100 obiskovalcev, toliko je bilo prodanih vstopnic; obiskovalcev pa je bilo še več, saj z družinsko vstopnico vstopi družina z enim ali več otroki. V to številko tudi niso vključeni udeleženci rojstnodnevnih zabav. To pomeni, da je center v povprečju obiskalo 2175 ljudi na mesec oziroma 72 na dan. Večji obisk imajo v zimskih mesecih, so povedali v centru. Lani so izvedli 75 zabav za rojstni dan. Povpraševanja je sicer več, vendar jim prostorske možnosti ne omogočajo večjega števila. Prirejajo jih namreč samo v času, ko ne izvajajo rednega programa.

Tretjina prihodkov iz tržne dejavnosti

V prvem obdobju delovanja, leta 2013, je družinski center imel 30 odstotkov lastnih prihodkov. V ustanovnem sklepu novega javnega zavoda, ki ga je mestni svet sprejemal junija lani, je zapisano, da bo tržno dejavnost širil z dodatnimi programi, med drugim so našteti: trgovina na drobno v specializiranih prodajalnah z glasbenimi in video zapisi, na stojnicah in tržnicah, pa tudi po pošti ali internetu, okrepčevalnice in podobni objekti, slaščičarne in kavarne, priložnostna priprava in dostava jedi ter druga oskrba z jedmi in strežba pijač, izdajanje knjig in časopisov, revij in druge periodike, drugo založništvo, produkcija in distribucija filmov in televizijskih oddaj, upravljanje nepremičnin za plačilo ali po pogodbi, prevajanje in tolmačenje, dejavnost oglaševalskih agencij in raziskovanje javnega mnenja.

Na vprašanje, koliko lastnih prihodkov namerava center doseči s temi dejavnostmi, so v Mali ulici povedali, da večjih sprememb razmerja med prihodki iz javne službe in tržne dejavnosti ne načrtujejo. Od ustanovitve samostojnega javnega zavoda, to je od julija lani do decembra, je družinski center imel 30 odstotkov lastnih prihodkov, od tega približno dve tretjini od vstopnine in tretjino iz tržne dejavnosti, predvsem gostinske ponudbe. Pravijo, da je ta v družinskem centru razmeroma skromna, vendar pomembna »stranska« dejavnost, saj omogoča staršem in otrokom prigrizek ali pijačo v centru, za to pa mora biti zavod ustrezno registriran.

Iščejo prostor za širitev

Že ob ustanovitvi samostojnega javnega zavoda so imeli vizijo, da bi morali takšni centri delovati na več krajih po glavnem mestu. Kot eno prvih takšnih možnosti so omenjali dom občanov Nove Fužine na Preglovem trgu, kjer je med drugim knjižnica, prav tako tam že potekajo nekatere druge dejavnosti neprofitnih organizacij. Tu pa se je zapletlo, ker je tamkajšnja civilna iniciativa zbrala več kot dva tisoč podpisov prebivalcev, da nasprotujejo širitvi centra v prostore doma občanov. Na vprašanje, ali je zavod našel drugo lokacijo, so odgovorili, da so trenutno v fazi iskanja in preverjanja. Kot so poudarili, jim je žal, da Fužinčani niso prepoznali prednosti družinskega centra v svoji bližini, kar je po njihovem predvsem posledica neustrezne in enostranske informiranosti.

Pravijo, da si javni zavod Mala ulica vsekakor želi družinske centre odpirati tudi na drugih lokacijah, predvsem v velikih blokovskih soseskah, kjer živi največ mladih družin z otroki. Glede na to, da center v Mali ulici obiskujejo družine iz drugih slovenskih krajev, so prepričani, da bi bili taki centri v bližini stanovanjskih sosesk dobro obiskani.