Skoraj petmilijonska investicija v Gmajnice

Zavetišče za zapuščene živali: Za širitev morajo pripraviti poplavno študijo. Začetek del konec leta ali v začetku 2017.

Objavljeno
11. februar 2016 16.29
Maša Jesenšek
Maša Jesenšek
Ljubljana – Ena večjih občinskih investicij, za katero dokumentacijo že pripravljajo, je širitev zavetišča za zapuščene živali na Gmajnicah. Ocenjena vrednost projekta je skoraj pet milijonov evrov.

Za novo oziroma razširjeno zavetišče – gradnjo so napovedovali že več let, a se zanjo doslej ni našel denar – trenutno pripravljajo poplavno študijo, ki jo je v fazi izdaje projektnih pogojev zahtevala agencija za okolje, so pojasnili v mestni službi za razvojne projekte in investicije. V letošnjem proračunu ima MOL za zavetišče na Gmajnicah zagotovljenih okoli 920 tisoč evrov, ki so namenjeni plačilu projektne in investicijske dokumentacije, izdelavi recenzijskega poročila, začetku prve faze gradnje objektov in nadzoru pri gradnji.

V službi za razvojne projekte in investicije napovedujejo, da bodo po prejetju poplavne študije, predvidoma marca, nadaljevali izdelavo projektne dokumentacije PGD, ki naj bi bila nared v drugi polovici leta. »Gradbena dela za širitev Gmajnic se bodo začela po izbiri izvajalca gradbeno-obrtniških in instalacijskih del – predvidoma konec leta 2016 ali v začetku leta 2017. Gradnja bo potekala fazno, tako da bo omogočeno nemoteno delovanje zavetišča,« so zapisali.

Mačke in psi po novem ločeni

Projekt sicer predvideva rušitev dveh sedanjih objektov – zavetišča za živali in uprave – ter gradnjo naslednjih objektov: sprejemne in veterinarske ambulante, zavetišča za pse, zavetišča za mačke, upravne stavbe, skladišča, servisnega objekta s čistilno napravo, energetskim prostorom ter prostori za odpadke. V prvi fazi naj bi zgradili objekt za zapuščene pse in spremljajoče prostore, v drugi pa objekt za zapuščene mačke, ambulanto in upravne prostore. Projekt naj bi v celoti financirala občina, na podlagi do zdaj izdelane investicijske dokumentacije je ocenjena vrednost 4,8 milijona evrov, so pojasnili na občini.

Poslovanje z izgubo

Za njihov pogled na projekt prenove in mnenje, kaj se bo z novo infrastrukturo za zaposlene in živali spremenilo oziroma izboljšalo, smo prosili tudi vodjo zavetišča Marka Omana, vendar niti po dveh tednih nismo dočakali odgovora. Po podatkih iz zadnjega letnega poročila je v zavetišču dvanajst zaposlenih, med njimi dva za polovični delovni čas. Poslujejo z izgubo, leta 2014 so imeli 27 tisočakov minusa, leto prej slabih 20 tisočakov, a kot pišejo v poročilu, je to ob sredstvih, ki so že več let enaka, in pričakovanem obsegu dela »kljub vsemu uspeh«. Večino od okoli 440 tisoč evrov letnih prihodkov dobijo od MOL (leta 2014 jim je občina za plače in stroške namenila 379 tisoč evrov), okoli 16 tisočakov je prispevala občina Brezovica, s storitvami so pridobili približno 35 tisoč evrov, nekaj malega pa tudi z donacijami. Vrednost načrtovane investicije v nove prostore je tako enaka vsoti, ki ob sedanji ravni financiranja MOL pomeni sredstva za dobrih 12 let delovanja zavetišča.