Slovensko društvo hospic na sodišču

Tatjana Fink, ki toži Slovensko društvo hospic zaradi izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi, je zanikala očitke sedanjega vodstva društva. Društvo bo hišo na Hradeckega prepustilo ljubljanski občini.

Objavljeno
28. september 2015 21.14
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana

Ljubljana – Na delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani je bila včeraj zaslišana prejšnja predsednica Slovenskega društva hospic Tatjana Fink, ki toži društvo zaradi izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi in kršitve pogodbenih obveznosti.

Obravnave niso zaprli za javnost

Po neuspelem poskusu poravnave je sedanja predsednica društva Renata J. Roban, kot je dejala, zaradi zaščite bolnikov, predlagala zaprtje obravnave za javnost, vendar ji sodišče ni ugodilo.

Tatjana Fink je na zaslišanju dejala, da je dolgoletno delo v društvu, ki letos praznuje 20. obletnico in ki ga je kot predsednica vodila štiri leta, do lani, opravljala kot svoje življenjsko poslanstvo. Izrazila je razočaranje, kako malo so bila cenjena njena prizadevanja za razvoj te dejavnosti v Sloveniji. Povedala je, da se je predvsem zaradi različnih pogledov na razvoj društva lani odločila, da ne bo več kandidirala za predsednico. Svojo prihodnjo vlogo pa je videla v povezovanju društva z zavodom Hiša hospica, ki je bil ustanovljen z namenom zagotavljanja evropskega denarja; s posebnim projektom so se namreč prijavili na razpis za sredstva iz norveškega finančnega mehanizma.

Primopredajno pismo

Ob nastopu nove predsednice Renate J. Roban je pripravila več strani primopredajnega pisma s predlogi o reorganizaciji društva. Ker nista našli skupnega jezika, ji je Robanova predlagala, naj sama odpove delovno razmerje, konec leta pa je prejela najprej opozorilo in nato sklep o izredni odpovedi. Na očitke sedanjega vodstva, da je ob odhodu s seboj odnesla pomembno dokumentacijo za delovanje društva, zaradi česar so takrat hišo obiskali tudi kriminalisti, je Finkova odgovorila, da je šlo predvsem za osebne stvari: nekatere dokumente, ker je delala tudi kot supervizorka, osebne zapiske s sestankov, časopisne odrezke o paliativni oskrbi, v rezalniku pa je uničila le nekaj nepomembnih papirjev.

Očitki o spornih kadrovskih odločitvah

Na očitke, da ni izpolnila sklepa upravnega odbora, naj na račun društva prenakaže 25.000 evrov z računa zavoda Hiša hospica, je Finkova pojasnila, da bi o tem moral odločati svet zavoda, ki pa niti po treh poskusih sklica ni bil sklepčen. Med drugim ji je sedanje vodstvo očitalo nekaj spornih kadrovskih odločitev, kar pa je zavrnila in zanikala, da je odnesla nekatere pogodbe o zaposlitvi in zapisnik o lanskem požaru, zatrdila je, da je kopijo zapisnika izročila Robanovi.

Sprejemanje bolnikov

Pojasnila je tudi, kako je potekalo sprejemanje bolnikov v hišo hospica, pri čemer je dejala, da nikogar niso sprejeli mimo vrste, pač pa je bil kdo, ki je bil po presoji komisije bolj potreben pomoči, če denimo ni imel svojcev, prvi v vrsti. Na očitke o odrekanju sredstev proti bolečinam umirajočim je zatrdila, da se ni zgodilo, da jih bolnik ni dobil, če jih je predpisal zdravnik; je pa proti pretirani količini pomiril, ki bolnike uspavajo. Povedala je, da so bili umirajoči različnih veroizpovedi, da so v hiši občasno uporabili kadilo, vendar za umiritev napetega ozračja. Nikogar pa ni poskusila prepričati, da bi spremenil veroizpoved.

Sodnica Goranka Franz Ravbar je odredila nadaljevanje obravnave 9. novembra zaradi dodatnih dokazov, takrat bo zaslišano društvo, prav tako se bodo odločili o pričah.

Društvo bo zapustilo hišo na Hradeckega

Renata J. Roban je po obravnavi za Delo dejala, da je zgodba Finkove enostranska. V izredni odpovedi ji očitajo predvsem to, da je kot predsednica društva vso pozornost namenjala hiši hospica na račun drugih programov društva. Kot je še povedala, so se odločili, da bodo hišo hospica na Hradeckega prepustili občini, izprazniti jo nameravajo že ta teden. Opremo, narejeno po meri, kot so postelje in kuhinjske niše, bodo pustili in se z občino dogovorili o ustrezni odškodnini, odnesli pa bodo pisalne mize in računalnike. Na podlagi razpisa ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, ki bo v sodelovanju z ministrstvom za zdravje te dni razpisalo izvajanje koncesije za oskrbo ljudi z napredovano oziroma kronično neozdravljivo boleznijo, se bodo odločili, kam bodo šli. Ogledali so si že nekaj lokacij na Štajerskem, Primorskem in v osrednji Sloveniji.