Snaga meščanom podarja kompost

Do konca meseca si lahko vsak meščan na Povšetovi brez plačila naloži vrečo ali prikolico komposta

Objavljeno
17. oktober 2017 18.28
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek
Ljubljana – Podjetje Snaga je za prebivalce Ljubljane in vseh drugih občin, v katerih skrbi za odvoz komunalnih odpadkov, pripravila posebno akcijo. Do 28. oktobra lahko namreč pridejo v zbirni center na Povšetovo in brezplačno naložijo kompost. In ti že od sobote množično prihajajo ponj.

Akcija, ki se je začela preteklo soboto, bo trajala do 28. oktobra, kompost pa je mogoče prevzeti na dveh lokacijah, in sicer v Zbirnem centru Povšetova na številki 2 in na dvorišču Povšetove ulice 10. Ponj lahko v času akcije pridejo od torka do sobote med 11. in 18. uro. Prevzem v prvem je mogoč izključno z lastno embalažo (vedra, posode, vreče), na dvorišče Povšetove ulice 10 pa lahko pridejo tisti, ki želijo kompost naložiti in odpeljati z avtomobilsko prikolico. Ponudba je namenjena le fizičnim osebam in je količinsko omejena na največ eno prikolico. Po koncu akcije ga bo mogoče sicer še dobiti, a ne več brezplačno. V Centru ponovne uporabe ga bodo lahko kupili pakiranega v 12-litrskih vrečah za poldrugi evro.

Uporabnost

Kompost, ki so ga pridelali v RCERO Ljubljana, je po zagotovilih Snage prvega kakovostnega razreda, pridelujejo pa ga iz ločeno zbranih bioloških odpadkov in zelenega odreza že vse od začetka obratovanja te tovarne za predelavo odpadkov. Je stoodstotno organsko gnojilo, ki ne vsebuje kaljivih semen plevela, zato je zelo primeren za urejanje grobov, presajanje lončnic, pripravo vrtov in zasajanje dreves. Na leto iz približno 25.000 ton bioodpadkov in zelenega odreza pridobijo 2.300 ton komposta (proces anaerobne fermentacije sicer traja 10 tednov). Do zdaj so ga na veliko prodajali predvsem velikim odjemalcem, od srede oktobra pa so na voljo tudi manjše količine, kar pomeni, da ponj lahko pridejo tudi meščani.

Neoporečnost in kakovost svojega komposta Snaga zagotavlja na dva načina. Stalno ga preverja Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano RS, hkrati pa pridelavo nadzorujejo v lastnem laboratoriju z več testi. Z mikrobiološkimi testi ugotavljajo čistočo komposta in preverjajo navzočnost bakterij E. coli in salmonele. Z rastnimi testi v kompostni mešanici preverjajo tudi kaljivost rastlin kitajskega zelja in vodne kreše ter fitotoksični vpliv na koreninski sistem rastlin. S testom plevela pa preverjamo število kaljivih semen plevela na liter komposta.

Razlogi za akcijo

Občanom so brezplačni kompost sicer ponudili iz dveh razlogov – v zahvalo za njihovo prizadevno ločevanje bioloških odpadkov in za promocijo iz bioodpadkov pridobljenega komposta. Tako pridobljen kompost je namreč pri nas še novost in razmeroma neznan, glede uporabe pa obstajajo pomisleki in celo predsodki, saj ljudje včasih nimajo vseh informacij.

Kljub temu pa so med ljudmi naleteli na neverjeten odziv. Zaradi velikega števila ljudi je komposta na eni od lokacij zmanjkalo že prvi dan akcije. A so jim ga zatem hitro zagotovili na sosednji lokaciji na Povšetovi 10.

Poziv meščanom

Ker je začelo po vsej Ljubljani te dni intenzivno odpadati jesensko listje, v Snagi opozarjajo, da so oni dolžni skrbeti le za vzdrževanje 56.500 mestnih dreves, za preostala (v mestu je vseh sicer okoli 130.000) pa njihovi zasebni lastniki. Zato jih pozivajo, naj svoj prihod na Povšetovo koristno izkoristijo tudi tako, da v zbirni center pripeljejo vreče s pobranim listjem, nazaj pa odidejo s kompostom. Tako se bodo brezplačno znebili »jesenske nadloge«, hkrati pa poskrbeli za novo surovino za pridelavo komposta. Poleg tega jim bo v rjavih zabojnikih ostalo več prostora za druge biološke odpadke.