Snaga v Tivoli šele čez dobro leto dni

Drugo leto se začne upravljanje Tivolija, Rožnika in Šišenskega hriba. Za zagon namenjenega pol milijona evrov.

Objavljeno
07. december 2016 18.58
Andreja Žibret
Andreja Žibret
Ljubljana - Predlog odloka o koncesiji za upravljanje Tivolija, Rožnika in Šišenskega hriba, v katerem koncesijo za pet let podeljujejo javnemu podjetju Snaga, bo mestni svet sprejemal na zadnji letošnji seji. Upravljanje pa se bo začelo šele leta 2018.

V odloku o krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, ki so ga mestni svetniki sprejeli septembra lani, je bilo sicer zapisano, da bo koncesija za upravljanje parka, ki je z 1,75 milijona obiskovalci na drugem ali tretjem mestu pri nas, podeljena pravni ali fizični osebi na podlagi javnega razpisa. Z letošnjimi spremembami tega odloka pa so se na občini odločili, da bodo koncesijo podelili Snagi z upravno odločbo.

Koncesija za pet let

Koncesija bo podeljena za pet let in se lahko podaljša, če koncesionar izpolnjuje vse pogoje in obveznosti ter pridobi pozitivno oceno zavoda za varstvo narave. Osnutek odloka o koncesiji so svetniki sicer sprejemali že na septembrski seji. Več pripomb je imel vodja svetniškega kluba SDS Mirko Brnič Jager, ki med drugim meni, da odlok o koncesiji za upravljanje tega parka ni potreben in pomeni nesmiselno redukcijo, saj je bila koncesija podeljena že z odlokom o KP Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, ki je kvaliteten in predpisuje tudi pogoje, ki jih mora izpolnjevati koncesionar. Nasprotno pa na občini menijo, da odlok o krajinskem parku ne ureja vseh z zakonom predpisanih vsebin koncesijskega akta, zato je potreben še odlok o koncesiji. Kot pravijo na MOL, bo koncesionar moral upoštevati oba odloka.

Brnič Jager je tudi opozoril, da koncesionar pri upravljanju parka ne bo samostojen, saj bo moral upoštevati usmeritve mestne uprave. Na to na MOL odgovarjajo, da bo moral upravljavec krajinskega parka - torej Snaga - pripraviti predlog načrta upravljanja in letne programe dela, ki jih bo pregledoval pristojni mestni organ za varovanje narave. Ker bo občina vsako leto zagotavljala sredstva iz proračuna za izvajanje koncesije, bo te programe tudi preverjala in izdajala soglasja. Strokovni nadzor nad upravljanjem krajinskega parka pa bo izvajala ljubljanska območna enota zavoda za varstvo narave.

Foto: Matej Družnik

Denar za upravljanje iz mestnega proračuna

Upravljanje krajinskega parka bo pretežno financirano iz mestnega proračuna. Snaga pa bo sredstva lahko pridobivala tudi z donacijami, vstopninami, s sredstvi iz upravljanja nepremičnin, ki so v občinski lasti, prav tako iz programov in projektov za sofinanciranje, iz državnih, evropskih in mednarodnih skladov, prihodkov od prodaje blaga in storitev. Strošek za zagon upravljanja v prvem letu, kar bo predvidoma leta 2018, bo pol milijona evrov. Za upravljanje bo MOL v proračunu za leto 2017 odprla novo postavko. Tudi za investicije v parkovno infrastrukturo bo skrbela občina.

Še veliko dela

Po sprejetju odloka o koncesiji na mestnem svetu bo treba pripraviti še upravno odločbo za predajo koncesije, ki jo mora prav tako potrditi mestni svet. Sledi še priprava programa za upravljanje, smernic za pet let in pogodbe za upravljanje. Po sklenitvi pogodbe se bo začelo financiranje in Snaga bo lahko začela z zaposlovanjem.

Za upravljanje parka pa bo morala dopolniti svoj ustanovitveni akt in se registrirati za dodatne dejavnosti, kot so dejavnosti botaničnih in živalskih vrtov, varstvo naravnih vrednot, splošna dejavnost javne uprave in obdelava podatkov. Postopek registracije teh dejavnosti poteka, je povedala Nina Sankovič, svetovalka direktorja in vodja odnosov z javnostmi v Snagi.

Sedež KP v vili Zlatici?

Poleg tega bo morala Snaga ustanoviti samostojno organizacijsko enoto za izvajanje nalog, ki so predmet koncesije, zaposliti najmanj pet delavcev, ki imajo izkušnje s področja ohranjanja narave in so strokovnjaki s področij biologije, gozdarstva, ohranjanja narave, krajinske arhitekture ali geografije, od tega dva naravovarstvena nadzornika. Zagotoviti bodo morali tudi ustrezne prostore. V kulturni strategiji MOL piše, da bo sedežu novoustanovljenega krajinskega parka namenjena Hribarjeva vila oziroma vila Zlatica, katere prenova naj bi bila izvedena do leta 2019, vendar na Snagi pravijo, da o tem niso obveščeni.