Šolske investicije za zagotavljanje dodatnega prostora

Večina poletnih prenov šol poteka zaradi povečanega vpisa šolarjev. Med večjimi investicijami je tudi gradnja osmih oddelkov enote Kašelj vrtca Pedenjped.

Objavljeno
24. avgust 2016 18.08
Vrtec na Strossmayerjevi ulici v Ljubljani, 23. avgust 2016 [vrtci,Ljubljana]
Andreja Žibret
Andreja Žibret

Ljubljana – Poletje je zaradi šolskih počitnic, ko je tudi v vrtcih manj otrok, najbolj primerno za investicijska in vzdrževalna dela. Večina večjih preureditev šolskih stavb poteka zaradi povečanega vpisa šolarjev in zagotavljanja dodatnega prostora, pravijo na MOL.

Tako končujejo dela na OŠ Zalog, na kateri so dozidali tri nove učilnice. Vrednost teh del je 338.321 evrov skupaj z davkom, za opremo novih učilnic in garderob pa bo MOL namenila še 34.365 evrov z davkom, so povedali na mestnem oddelku za predšolsko vzgojo in izobraževanje.

V OŠ Franca Rozmana Staneta bodo dodatne prostore zagotovili z izvedbo medetaže, na tej šoli pa ob notranji preureditvi poteka tudi prva faza statične sanacije objekta. Pogodbena vrednost del znaša 875.993 evrov, končali pa jih bodo predvidoma do septembra. Dodatne šolske prostore urejajo tudi na OŠ n. h. Maksa Pečarja, kjer so načrtovani nova telovadnica z zunanjo ureditvijo in parkiriščem ter dodatni šolski prostori in obnova šolskega igrišča. Izdelava PZI je v zadnji fazi, v pripravi je razpis za izbiro izvajalca. Začetek del je predviden v novembru. Končna vrednost investicije je ocenjena na 6.876.698 evrov.

Prenavljajo tudi šolska igrišča

V pripravi je tudi dokumentacija za preureditev šole s prizidavo zaradi povečanega vpisa na OŠ Zadobrova. Izdelava dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja (PGD) in projekta za izvedbo (PZI) znaša 35.243 evrov z davkom, izvedba del pa je predvidena prihodnje leto. Na OŠ Miška Kranjca obnavljajo centralno kuhinjo z zamenjavo tehnološke opreme in šolsko igrišče. Načrtujejo, da bodo dela končana do konca avgusta. Vrednost investicije je skupaj z davkom 687.504 evre. Na OŠ Bežigrad poteka tretja faza ureditve igrišča, dela bodo predvidoma končana septembra. Za obnovo naj bi prejeli donacijo v višini 255.018 evrov.

Igrišče obnavljajo tudi na OŠ Vič, kjer bodo do septembra uredili povezavo med otroškim peščenim in športnim igriščem, zamenjali bodo površino ter ter uredili novo gumirano mejno površino med obema igriščema. V ljubljanskem proračunu je za to predvidenih 50.000 evrov. Večja obnova poteka tudi na igrišču OŠ Ledina, ki bo končana do konca avgusta, njena vrednost pa je 496.660 evrov z davkom. V začetku avgusta so končali dela na igrišču OŠ Franceta Bevka, kjer so zamenjali ograjo okoli šolskega igrišča; vrednost del je 48.645 evrov z davkom. Na OŠ Vižmarje Brod poteka celostna obnova telovadnice z zamenjavo strehe, energetsko sanacijo in zamenjavo celotne strehe s strešno konstrukcijo. Pogodbena vrednost del je 747.441 evrov z davkom, dela pa bodo končali do konca septembra.

Večina vzdrževalnih del v vrtcih

Poleti pa poteka večina vzdrževalnih in investicijskih del tudi na objektih vrtcev. Ob izgradnji prizidka v Vrtcu Mojca, o katerem smo že pisali, pa trenutno potekajo tudi dela za izgradnjo igrišča v enoti Sapramiška vrtca Šentvid, kjer je izvajalec končal z deli in dobavil opremo; čakajo še na tehnični pregled. Vrednost investicije je 195.136 evrov z davkom. V enoti Kozarje vrtca Viški gaj so sanirali razdelilno kuhinjo in montirali opremo, vrednost investicije pa je 205.110 evrov z davkom.

Trenutno poteka razpis za izbiro izvajalca za energetsko sanacijo enote Marjetica vrtca H. C. Andersen. Začetek del je predviden v septembru. Za investicijo je v ljubljanskem proračunu predvidenih 275.000 evrov. Med večjimi načrtovanimi investicijami je tudi izgradnja osmih novih oddelkov enote Kašelj vrtca Pedenjped. Investicija bo predvidoma končana v letu 2017. Predvidena vrednost projekta je ocenjena na 3.429.241evrov.

Prenova počitniškega doma v Umagu

V enoti Poljane vrtcu Pod gradom, na Strossmayerjevi 3, kjer je objekt tudi spomeniško zaščiten, pa v sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) izvajajo sanacijo fasade, toplotno izolacijo podstrešja in menjavo stavbnega pohištva. Dela naj bi predvidoma končali do konca septembra. Vrednost investicije je 275.991 evrov z davkom.

Poleg tega pa trenutno potekajo tudi obnovitvena dela na objektu počitniškega doma Drago Makuc v Umagu. Vsa dela, razen prenove fasade in končne zunanje ureditve, ki ju izvajalec ne more izvesti zaradi turistične sezone, bodo končana predvidoma do konca avgusta. Prenova fasade in zunanja ureditev bosta izvedeni v septembru. Vrednost investicije je 597.877 evrov z davkom.