Sončki bodo januarja v posest dobili hišo

Vselilo se bo 14 oskrbovancev s cerebralno paralizo, stavba jim bo v celoti prilagojen.

Objavljeno
25. avgust 2016 23.04
šipić hiša sonček
Andreja Žibret
Andreja Žibret

Ljubljana – Do konca leta bo zgrajena tudi hiša Sonček v Vinčarjevi ulici na Viču za potrebe 14 oskrbovancev, obolelih za cerebralno paralizo, kar je predvideno v akcijskem načrtu Ljubljana – občina po meri invalidov za obdobje od 2015 do 2016, so potrdili v JSS MOL.

Pogodbo za izgradnjo te stanovanjske stavbe, z zunanjo in komunalno ureditvijo, izdelavo projektov izvedbenih del in izdelavo energetske izkaznice, je Javni stanovanjski sklad (JSS) MOL podpisal pred dobrim letom, natančneje 7. avgusta 2015, z izvajalcem podjetjem Dema plus.

Stavbno pohištvo že vgrajeno

Dela potekajo po terminskem načrtu, je povedal Aleš Tomažin, vodja sektorja za investicije JSS MOL. Končali so groba gradbeno instalacijska dela in vgradili stavbno pohištvo. Trenutno delajo na strehi. Pripravljajo tudi montažo dvigala ter končujejo betonska dela pri zunanji ureditvi.

Stavba bo v celoti prilagojena osebam s cerebralno paralizo, o tem so že pred načrtovanjem gradnje na zvezi Sonček izdelali projektno nalogo. Projektant pa je upošteval tudi Pravilnik o minimalnih tehničnih zahtevah za izvajalce socialnovarstvenih storitev. Gibalno oviranim so prilagojene vse komunikacije in dostopnost objekta, velikost prostorov, dostopnost v nivoju z dvigalom itn.

Dostop v prostore in med njimi je v nivoju ali pa po klančini, ki nima več kot 6-odstotnega naklona. Vsa vrata so široka vsaj 85 centimetrov. Kopalnica pa bo zgrajena po predpisih, ki veljajo za uporabnike invalidskih vozičkov. Nad glavnim vhodom ima objekt nadstrešek ter zagotovljeno parkirno mesto za kombinirano vozilo. Stanovanjski prostori osebam s cerebralno paralizo omogočajo vsa vsakodnevna opravila, kot so kuhanje, pranje, vzdrževanje perila, čiščenje ipd.

Za ostalo opremo bo poskrbela zveza Sonček

Na vprašanje, kdaj se bodo oskrbovanci, oboleli za cerebralno paralizo, lahko vselili, je Tomažin odgovoril, da bo JSS MOL že pred dokončanjem vseh pogodbenih del v dogovoru s Sončkom – Zvezo društev za cerebralno paralizo Slovenije so. p. poskrbel, da bodo vsi pogoji za predajo stavbe v posest tej zvezi izpolnjeni v najkrajšem možnem času po prevzemu izvedenih del od izvajalca; to bo predvidoma v januarju 2017. Pogodbena dela pa so sicer končana, ko je opravljen tehnični pregled in odpravljene vse ugotovljene pomanjkljivosti, pridobljeno uporabno dovoljenje in opravljen kvalitativni prevzem ter naročniku predani projekti izvedenih del in energetska izkaznica.

JSS MOL bo financiral izgradnjo objekta v skladu s sklenjeno pogodbo za izvedbo gradbenih, obrtnih in inštalacijskih del (GOI), kar znaša 456.000 evrov brez davka. Za stroške dobave in montaže ostale opreme pa bo poskrbela zveza Sonček.