Spet kavalirsko po mestnem središču

Kavalirja največkrat peljeta med pošto in glavno tržnico.

Objavljeno
26. marec 2013 15.03
Posodobljeno
27. marec 2013 08.00
SLOVENIJA,LJUBLJANA,11.7.2012,ZORAN STOJINOVIC VOZNIK KAVALIRJA. FOTO:MAVRIC PIVK/DELO
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana
Ljubljana – Če se bo zimsko vreme končno poslovilo in bo tudi zares prišla pomlad, bosta že ta petek po območju za pešce začeli voziti do okolja prijazni vozili, ki ju meščani poznajo pod imenom kavalir. Vsako na dan v povprečju prepelje 250 potnikov, poleti tudi več.

Ljubljanski potniški promet (LPP) bo letos že peto leto zapored skupaj z mestno občino in javnim zavodom Turizem Ljubljana poskrbel, da se bodo do vseh pomembnejših ciljev v območju za pešce brezplačno pripeljali tudi vsi, ki težje hodijo, ljudje z oviranostmi in turisti; omenjeni so najpogostejši uporabniki. Vsak kavalir lahko hkrati pelje največ pet potnikov in na dan prevozi približno sto kilometrov.

Vozili na električni pogon v povprečju vozita s hitrostjo deset kilometrov na uro, njuna največja hitrost pa je 25 kilometrov na uro. Vozita brez posebnih postajališč. Potniki ju lahko ustavijo kar med vožnjo, prav tako uporabniki brezplačno vožnjo s kavalirjem lahko naročijo po telefonu (na številkah 031/666 331 in 031/666 332).

Njuna pot vodi od Stritarjeve pri Tromostovju, po Čopovi, Wolfovi in Hribarjevem nabrežju, pa tudi od Magistrata po Mestnem, Gornjem in Starem trgu. Vendar v LPP poudarjajo, da vožnje prilagajata željam potnikov. Največ poti sicer opravita med pošto in glavno tržnico.

Po podatkih LPP je fiksni letni strošek dela za obe vozili 37.000 evrov, izmenjuje pa se šest voznikov. Nakup vozil je financiral Turizem Ljubljana. V začetku je bil to del projekta Civitas Elan in se je deloma financiral iz evropskih sredstev. Trenutno strošek dela obeh kavalirjev krijeta LPP in Turizem Ljubljana, prvi v deležu 60 odstotkov in drugi v deležu 40 odstotkov.

Na vprašanje, ali sta dva kavalirja dovolj in ali razmišljajo, da bi morda dodali še kakšnega, na LPP odgovarjajo, da bodo »glede na to, da sta bila sprejeta dobro, v bližnji prihodnosti pripravili nadaljnje možnosti za podobne prevoze«.

Predvidoma do 31. oktobra bosta kavalirja vozila vse dni v tednu, od 8. do 20. ure. Za konec sezone pa bosta dva dneva, na dan reformacije, 31. oktobra, in dan spomina na mrtve, 1. novembra, vozila po ljubljanskih Žalah.