Spet se išče tistega, ki bo služil s pošiljanjem računov

Nov razpis za izvajalce tiskanja in razpošiljanja računov za storitve in opominov štirih ljubljanskih javnih podjetij.

Objavljeno
27. november 2014 13.42
Vročanje delavskih knjižic podjetja SGP Tehnik v Škofji Loki 20.januarja 2014
Suzana Kos, Ozadja
Suzana Kos, Ozadja
Ljubljana – Prvi razpis JHL ni uspel, čeprav so izvajalca že izbrali. Bil je za skoraj pol milijona dražji od najugodnejšega ponudnika; po oceni sogovornikov je bil izbrani Maksmail celo brez ustreznih referenc. Razpis so zdaj ponovili. Zainteresirani pa ugotavljajo, da se nanj lahko prijavi le Pošta Slovenije.

Javni holding Ljubljana (JHL) je objavil nov razpis, v katerem išče izvajalce tiskanja, pakiranja in razpošiljanja računov za obračun storitev in opominov štirih ljubljanskih javnih podjetij, Snage, Vo-ke, Žal in Energetike. Rok za oddajo ponudb je 6. januar.

Prvi razpis je bil neuspešen, a ne zato, ker se nanj ne bi nihče prijavil. Pri holdingu so se ga odločili ponoviti, ker so, sicer šele po tistem, ko so že izbrali izvajalca, ugotovili, da so razpisni pogoji nejasni. Pred odločitvijo, da bodo skoraj štiri milijone evrov vreden razpis ponovili, se je sicer pojavila vrsta kritik na njegov račun, med drugim ta, da naj bi bil prirejen za točno določenega ponudnika. Posebna komisija je, kot rečeno, tudi že izbrala izvajalca, celjsko podjetje Maksmail, ki po oceni naših sogovornikov sploh ni imel ustreznih referenc, še več, bil je tudi za skoraj pol milijona evrov dražji od najugodnejšega ponudnika.

Kritiki so opozarjali še, da so v Javnem holdingu Ljubljana konkurenco omejili tako, da so v prvem razpisu združili tisk in distribucijo, čeprav izvajalci tiska ne izvajajo poštnih storitev, in obratno, izvajalci poštnih storitev se ne ukvarjajo tudi s tiskom. Poleg tega v razpisni dokumentaciji niso bili navedeni ne roki prenosa pošiljk ne roki za tisk gradiva.

Kaj določajo novi pogoji

Zainteresirani izvajalci proučujejo nove razpisne pogoje, objavljene pred dvema dnevoma. »Razpisna dokumentacija je zdaj objavljena v dveh sklopih, v prvem iščejo izvajalca za tiskanje in pakiranje računov in opominov, v drugem pa izvajalca, ki bo te kuverte razpošiljal. To je dobro,« pravi eden od naših sogovornikov, ki ne želi biti imenovan. Dodaja, da se ob pregledu razpisnih pogojev sicer zdi sporno to, da mora biti ponudnik za drugi sklop izvajalec zamenljivih poštnih storitev in izvajalec univerzalnih poštnih storitev. »Če so pozabili napisati besedico 'ali', razpis ni omejujoč. Če pa mora izvajalec drugega sklopa biti izvajalec obojih poštnih storitev, tokratnim razpisnim pogojem ustreza le Pošta Slovenije. To je treba razčistiti,« poudarja. Izpostaviti se noče, ker bi rad svoj kos pogače pri tem poslu dobil tudi sam. V razpisni dokumentaciji poleg tega ni jasno, zakaj javni holding v drugem razpisnem sklopu preprečuje, da bi se za posel pošiljanja računov in opominov lahko potegovali tudi drugi, ki se ukvarjajo z distribucijo pošiljk pri nas, ne le izvajalci zamenljivih poštnih storitev.

Posli za desetine milijonov

Po javno dostopnih podatkih agencije za komunikacijska omrežja in storitve opravlja poštne storitve enaindvajset družb. Univerzalne poštne storitve izvaja le Pošta Slovenije, zamenljive poštne storitve (pošiljke, težke največ dva kilograma) pa sedem družb oziroma šest, če gre za izvajanje poštnih storitev pošiljk, težkih do deset kilogramov. Izvajalci zamenljivih poštnih storitev se osredotočajo na iskanje velikih pošiljateljev.

Monopol pri zamenljivih poštnih storitvah je Pošta Slovenije sicer izgubila pred tremi leti. Vsekakor gre za pomemben del prihodkov, saj je celoten trg vreden 200 milijonov evrov, sam posel tiskanja in pošiljanja računov pa 20 milijonov na leto. Lani so tekmeci Pošte Slovenije prenesli okoli 27 milijonov pisemskih pošiljk, medtem ko je Pošta prenesla približno 164 milijonov standardnih in navadnih pisem. Konkurenca je Pošti Slovenije od sprostitve trga teh storitev v letu 2011 odškrnila že 18-odstotni delež.