Spomladi minitržnica tudi sredi Črnuč

Predvidoma šest prodajnih klopi za domače kmetijske pridelke in izdelke bodo postavili v parku ob Mercatorju

Objavljeno
02. februar 2017 16.33
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek
Ljubljana – Pred črnuškim kulturnim domom bo spomladi zaživela lokalna tržnica. Za začetek le ob sobotah, če bo zanimanje za najem stojnic in prodajo lokalno pridelane zelenjave in sadja veliko, pa jo bodo razširili še na nekatere druge dni v tednu.

Kot smo zvedeli od Jožeta Horvata, člana sveta črnuške četrtne skupnosti, so se 17. januarja z občino dogovorili, da bo tržnica za zdaj urejena na manjšem platoju oziroma v parku pred kulturnim domom. Za začetek bodo postavili do šest prodajnih stojnic (klopi), na njih pa bo dovoljena izključno prodaja lastnih kmetijskih pridelkov in izdelkov. Poleg tega bodo lahko prodajali le člani kmetijskega gospodarstva, starejši od 15 let, in vsi, ki so vpisani v registru dopolnilnih dejavnosti in se ukvarjajo z dopolnilno dejavnostjo na kmetiji ali so v registru kmetijskega gospodarstva.

Najem ne bo drag

Prodajne klopi in enobarvni senčnik bodo prodajalci prevzeli v javnem podjetju Ljubljanska parkirišča in tržnice na Vodnikovem trgu 6, na osrednji tržnici, po koncu prodaje pa bodo morali prostor zapustiti v stanju, v kakršnem so ga prevzeli. Opremo bodo lahko dobili na reverz tudi za daljše obdobje oziroma za čas veljavnosti dovoljenja za posebno rabo javne površine.

Na podlagi odloka o posebni rabi javnih površin v lasti MOL bodo vsakemu najemniku zaračunali uporabnino v višini enega evra za kvadratni meter prodajne površine na dan. V praksi bo strošek postavitve prodajne klopi 3 evre na dan, skupaj z uporabnino pa bo prodajalca stala 5,71 evra. Interesenti morajo vloge oddati na mestni oddelek za gospodarske dejavnosti in promet (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.) in navesti dneve, ob katerih bi prodajali. Kdor bo izpolnjeval pogoje, mu bodo izdali dovoljenje za posebno rabo javne površine ter obračunali občinsko takso. Obrazec vloge za posebno rabo javnih površin je dostopen na spletni strani (www.ljubljana.si/si/zivljenje-v-ljubljani/obrazci-in-upravni-postopki/obrazci/.

Kdaj natančno bo tržnica zaživela, v kolikšnem obsegu in po kakšnem urniku bo delovala, bo najbrž znano še pred iztekom tega meseca.

Predvidevanja

V četrtni skupnosti so prepričani, da je na njihovem območju dovolj kmetijskih pridelovalcev, da se bo tržnica »prijela«. Dokaz za to je tudi kmetijski kiosk pred črnuško pošto, ki je dobro obiskan, čeprav ne stoji na najbolj posrečenem prostoru. Če bo odziv kmetov ali »popoldancev« dober in bo prodajnih klopi premalo za vse, imajo v četrtni skupnosti že pripravljen rezervni scenarij. Tržnico bi lahko prestavili tudi na večji prostor pri gasilnem domu. Ali bo delovala več dni v tednu, ne le ob sobotah, pa bo odvisno predvsem od kupcev. Teh je v bližnjih stolpnicah in blokih več tisoč, v neposredni bližini pa imajo na voljo le majhno in s kmetijskimi pridelki slabo založeno trgovino.