Šport Ljubljana bo odslej tržil še hotele in avtokampe

Podjetni javni zavod: v viziji je tudi razvoj športnega turizma, pravi direktorica Tatjana Polajnar.

Objavljeno
23. marec 2016 17.28
Andreja Žibret
Andreja Žibret
Ljubljana – Javni zavod Šport Ljubljana bo razširil svoje registrirane dejavnosti z novimi, in sicer z dejavnostjo hotelov in podobnih nastanitvenih obratov, druge nastanitve za krajši čas ter dejavnostjo avtokampov in taborov. Dopolnitve je že sprejel mestni svet.

Dodane dejavnosti so potrebne za trženje nastanitvenih zmogljivosti v sklopu novega gimnastičnega centra, namenjene pa so zainteresiranim mednarodnim in nacionalnim športnim organizacijam zunaj MOL, piše v obrazložitvi.

Cenik je že sprejet

V gimnastičnem centru je sicer skupaj na voljo 28 postelj. Za oddajanje in trženje je namenjenih 15 sob, 13 dvoposteljnih in dve enoposteljni. Vse imajo predprostor in lastno kopalnico. V nastanitvenem delu je še čajna kuhinja z jedilnico, kjer si lahko gostje, ki bivajo v sobah, pripravijo topli obrok. Koliko prihodkov pričakujejo od teh nastanitvenih zmogljivosti, na Športu Ljubljana še ne vedo, ker jih bodo začeli tržiti šele zdaj, po potrditvi na mestnem svetu.

Kot je pojasnila direktorica Tatjana Polajnar, si želijo, da bi bili njihovi objekti polno zasedeni, pa naj gre za treninge, priprave na tekmovanja ali zgolj prenočitve. Že v prvem aktu o ustanovitvi zavoda imajo vpisano dejavnost oddajanja prostih kapacitet. Dopolnili so jo s hotelsko dejavnostjo, da bodo lahko športniki gostje tudi samo eno noč in bo to v skladu s predpisi in zakonodajo. Za zdaj bodo oddajali sobe samo v gimnastičnem centru, kjer je sicer prvotnega pomena gimnastika, vendar imajo možnost sobe oddati še drugim športnim ekipam ali športnikom, denimo kolesarjem, strelcem, golfistom ipd., predvsem kratkoročno, če imajo na primer jutranji let ali zaradi lažjega izvajanja prevozov in treningov. Sobe so urejene športno-elegantno, v centru pa sta tudi fitnes in savna.

Cenik je že sprejet; cena enoposteljne sobe na dan je od 42 do 60 evrov, dvoposteljne od 49 do 70 evrov, mesečni najem na osebo stane 220 do 315 evrov. Cene veljajo za prihod od 14. ure z odhodom do 11. ure, vsaka prekoračena ura stane nadaljnjih pet evrov. Če bo najemnik športni klub, ki je uporabnik letnega programa športa, bo cena nižja, če bo šlo za tuje klube, pa višja, o spremembah bo odločal svet zavoda, pravi Polajnarjeva.

Avtokampi za razvoj športnega turizma

Priložnost širjenja klasifikacije dejavnosti so izkoristili še za dejavnost avtokampov in taborov, ker je v razvojni viziji Športa Ljubljana tudi razvoj športnega turizma, razlaga direktorica. V RIC Sava, kjer so rekreacijske in izobraževalne površine ob Savi od Tomačevega do Sneberij, ki jih upravlja zavod, so velike možnosti za to, del pa je predviden tudi za razvoj avtokampa. Prostor za avtodome je med drugim predviden v njihovem športnem centru v Stanežičah, prav tako lahko parkirajo na parkirišču v Tivoliju, pod dvorano, ki ga sicer upravlja javno podjetje Ljubljanska parkirišča in tržnice, zanje je določena posebna tarifa. Tako bi lahko avtodomarje zadržali dlje časa v Ljubljani, bližje mestnega središča. Avtokampi so uporabni tudi v času športnih prireditev, kot sta ljubljanski maraton ali kolesarski maraton Franja, ko bi lahko tekmovalci prišli z zložljivimi šotori, kar bi bilo mogoče še okoli hipodroma Stožice. Kot pravi direktorica, so odprti za nove ideje in pobude, vendar lahko to dejavnost razvijajo samo na zemljiščih v lasti občine.

Med drugimi dejavnostmi Športa Ljubljana so že navedene trgovina na drobno v nespecializiranih trgovinah in specializiranih prodajalnah s športno opremo ter na stojnicah in tržnicah, restavracije, gostilne, okrepčevalnice, radijska in televizijska dejavnost, obdelava podatkov, oddajanje ali obratovanje lastnih ali najetih nepremičnin, upravljanje nepremičnin za plačilo, oglaševanje, dajanje športne opreme v najem in zakup, rezervacije in druge s potovanji povezane dejavnosti, vzdrževanje, hišniška dejavnost in čiščenje objektov, dejavnost zabaviščnih parkov, popravila drugih osebnih ali gospodinjskih izdelkov, dejavnosti za nego telesa itd.

Del od prihodkov na trgu tudi za plače

Sklep o ustanovitvi javnega zavoda Šport Ljubljana določa, da sme zavod presežke prihodkov nad odhodki, ki jih pridobi z opravljanjem svoje dejavnosti, uporabiti za obnovo in razvoj športnih objektov, prejetih v upravljanje, oziroma za izvajanje osnovnih dejavnosti, določenih s tem aktom. Del prihodkov nad odhodki od prodaje blaga in storitev na trgu pa lahko v skladu z veljavno zakonodajo nameni tudi za plače. Kot so povedali, so lani za izplačilo plač iz tega naslova namenili 145.605 evrov; lani je sicer zavod imel 366.464 evrov prihodkov nad odhodki, predlanskim 256.110 evrov in leto prej 163.133 evrov.

Več zaposlenih

Povečalo se je tudi število zaposlenih. Še leta 2013 je bilo v tem javnem zavodu 115 zaposlenih, predlanskim 108, trenutno pa je v njem že 128 delavcev. To je predvsem zaradi gimnastičnega centra, razvoja Hiše športa, lani pa so v upravljanje dobili še Kolezijo. Iz sredstev od prodaje blaga in storitev na trgu so leta 2014 financirali 24 zaposlenih, lani 26. Koliko jih bodo letos, še ne vedo, to bo odvisno predvsem od nadaljnjega razvoja. Med drugim je župan že napovedal, da bosta v Stožicah zgrajeni še dve nogometni igrišči z garderobnim paviljonom, pri izhodu s krožišča pa bodo uredili trim stezo, zunanje naprave za fitnes in sprehajalno pot, ki bo povezana s Potjo spominov in tovarištva. Treba je še pripraviti projektno dokumentacijo, upajo, da bo to že letos, sicer pa se bo preneslo v prihodnje leto.