Stanežičani hočejo novo infrastrukturo, ne novogradenj

Zbiralnice odpadkov nočejo kljub obljubi, da ne bo podobna centru Barje – Podtaknjeni begunci

Objavljeno
24. november 2017 18.29
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek

Ljubljana – »Zagotavljam

vam, da v Stanežičah ne bo ne rezervata za begunce ne smetišča. Tam bo le prostor za začasno namestitev Ljubljančanov ob morebitnih poplavah in potresih ter center ponovne uporabe. Zadnji tudi ne bo urejen pred letom 2019«.

S temi besedami je ljubljanski župan Zoran Janković na četrtkovi javni obravnavi sprememb OPN MOL na Gospodarskem razstavišču prepričal prebivalce Stanežič, Guncelj, Dvora in Vižmarij, ki so organizirani v civilno iniciativo proti centru za zbiranje odpadkov, da so njihove skrbi odveč in da jim v njihovo območje ne bo »porinil« nečesa, kar bi poslabšalo njihove bivanjske razmere, temveč kvečjemu izboljšalo.

Med 150 udeleženci jih je bila vsaj polovica iz omenjenih severozahodnih delov Ljubljane, njihova skupna točka pa je bila, da si želijo predvsem komunalne in cestne ureditve za obstoječe prebivalce, ne pa posegov na kmetijska zemljišča in novogradenj. Še zlasti pa ne predvidene zbiralnice ločenih frakcij odpadkov v jami opuščenega peskokopa s centrom ponovne uporabe na 13.000 kvadratnih metrih ter rezervata za zasilno in začasno nastanitev prebivalstva. Zadnji se je v primerjavi s prejšnjim OPN namreč povečal za sedemkrat (na 100 hektarov). Nekateri niso navdušeni niti nad predlogom za parkirišče P+R, na katerem naj bi svoja vozila puščali dnevni migranti z Gorenjske.

Burna razprava

Barabara Moškon iz Guncelj je v dolgem govoru županu najprej dala vedeti, da Ljubljana ni samo center, temveč da so to tudi Stanežiče, Gunclje in Šentvid in da mu ni za krajane iz predmestij. Medtem ko v središču mesta ukinja promet, ga pri njih namerava širiti, prav tako pa pozidati njihov kmetijski prostor (tudi z milijon kvadranih metrov velikim centrom za begunce). In dodala, da bi predvidena zbiralnica odpadkov imela velik ekološki vpoliv na celotne Stanežiče. Namignila je še, da zelenjava z obrobja tega smetišča, ne bo več čista. Tekaški poligon se sicer sliši kot velika pridobitev, po drugi strani pa tam živečih stanovalcev že leta ne usliši, ko ga prosijo, naj poskrbi za lokalni promet. Njihove ceste namreč vsa Gorenjska uporablja kot obvoznico vzporedni Celovški cesti. In končala z besedami, da bi bili vsi načrtovani posegi zanje le dodatna degradacija prostora.

Odziv

Ko se je ploskanje po njenem nastopu poleglo, se župan ni mogel zadržati, da ji ne bi najprej rekel, da noče populizma, saj da je navedla vsaj dve stvari, ki ne držita. Za umeščanje kakršnegakoli centra za begunce na omenjeni površini v Stanežičah namreč še ni slišal, še manj pa da drži, da bo tam smetišče. Tam bo le center ponovne uporabe, kakršen je na Povšetovi (pozabil je dodati, da bo tam tudi zbiralnica odpadkov, med katerimi ne bo bioloških in nevarnih, op. a.) le 100 metrov od bolnišnic. Prve hiše v Stanežičah pa bi bile po Arsovih podatkih oddaljene precej dlje.

Ko mu je ena od navzočih pokazala papir s tremi zarisanimi lokacijami za zasilno in začasno nastanitev prebivalstva in tudi beguncev, pa je župan vzrojil. Ugotovil je namreč, da je zemljevid, ki ga je pripravila civilna iniciativa, ponaredek. Vodja mestnega oddelka za urejanje prostora Miran Gajšek pa jim je dal vedeti, da so žrtve lažne vesti oziroma zlorabe uradnega dokumenta. Tam so predvidene le lokacije za evakuacijo meščanov v primeru potresov in poplav. Potolažil pa jih je šele, ko je zagotovil, da bi tam v primeru katastrof postavljali le začasne šotore, niso pa predvideni zidani objekti.

Kdo je res populist?

Županova opazka o populizmu pa je razburila prebivalko vasi Dvor. Ta je populizerm očitala njemu, saj je obljubljal, da bo kanalizacija pri njih narejena že lani, a je še ni. Dejala je, da le obljublja, naredi pa nič. A ji je Janković vseeno dal novo obljubo, ki da ima zdaj trdno podlago. Povezana je namreč z nedavno odobrenim projektom gradnje kanala C0 in urejanja kanalizacije iz naslova aglomeracij. Pri njih bodo, je zatrdil župan, kanalizacijo začeli graditi v letu 2018, končana pa da bo leto kasneje.

Ne glede na razpravo pa je že jasno, da bo morala MOL v nadaljevanju postopka spreminjanja OPN odgovoriti na vse uradno vložene pobude omenjenih krajanov. Ti zahtevajo ustavitev vseh aktivnosti, povezanih z umeščanjem zbiralnice odpadkov v Stanežičah, njeno izločitev iz OPN, da se pred kakršnimkoli posegom uredi vsa manjkajoča komunalna in prometna infrastruktura in da se izvede presoja vplivov na okolje za načrtovane posege na celotnem območju, ne pa da se temu izogibajo z drobljenjem območja na posamezne projekte.

V eni od njih pa je pripombodajalec zapisal, da umeščanje oziroma širjenje evakuacijskega območja na stanežiško jamo ni sprejemljivo, saj je komunalno popolnoma neurejeno, dostop pa neustrezen. Zato bi nastanitev prevelikega števila ljudi lahko imela velike posledice tako na podtalnico kot okolico. Zato nasprotuje njegovemu sedemkratnemu povečanju.