Stanovanja v Celovških dvorih bodo kmalu na prodaj

DUTB bo po več kot dvoletni pravdi z NLB lahko začela prodajati 226 stanovanj v Celovških dvorih.

Objavljeno
11. julij 2016 22.12
jsu/Celovski dvori
Be. B., STA
Be. B., STA

Ljubljana - Pravda med Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) in NLB, v katero se je vpletel tudi upnik Reinal, je zaključena. Pred pričetkom prodaje pa bo DUTB izvedla še manjša popravila, pišejo v časniku Finance.

Prejšnji teden je ljubljansko Okrožno sodišče sklenilo, da odobri nov predlog delne končne razdelitve stečajne mase, ki ga je pripravil Bojan Klenovšek, upravitelj Vegrada-AM. Sklep je bil sprejet po zavrniti ugovora NLB na sklep o delni kočni razdelitvi stečajne mase propadlega Vegrada-AM, sicer investitorja Celovških dvorov, in po upoštevanju pritožbe upnika Reinal.

Po izločitvi enega stanovanja se bo tako lahko na DUTB kot ločitvenega upnika Vegrada-AM preneslo 226 stanovanj. 3,2 milijona evrov bo moral stečajnemu dolžniku plačati DUTB, večinoma za stroške upravljanja in odprave napak na stanovanjih.

Na odločitev okrožnega sodišča je sicer še možna pritožba. So pa v NLB za Finance povedali, da so k reševanju spora okrog Celovških dvorov pritopili konstruktivno in da so spor razrešili s soglasjem vseh vpletenih.

DUTB je stanovanja v Celovških dvorih prevzela že leta 2014, vendar pa se je takrat zapletla v pravdo z NLB. Foto: Jože Suhadolnik

Stanovanja bo lahko DUTB začela prodajati, ko bo to tehnično mogoče. Še prej morajo opraviti manjša popravila, ki jih bo izvedel izbrani izvajalec SPL, poročajo Finance. Sicer pa so že pred nekaj časa v DUTB ocenili, da so stanovanja v dobrem stanju, kljub temu, da že kar nekaj časa niso naseljena.

Za prevzem in kasnejšo obnovo in prodajo stanovanj v Celovških dvorih se je DUTB odločila v začetku leta 2014. Vendar pa se je zapletlo pri prenosu 110 milijonov evrov vredne terjatve, ki jo je imela NLB do Vegrada-AM. Na koncu je bilo namreč na DUTB prenesene le 70,6 odstotka terjatve. To pa je bil povod za pravno vojno med NLB in DUTB, v kateri je banka želela prek sodišča doseči novo razdelitev stečajne mase.

To do drugi velik paket stanovanj, ki jih bo an trg dala DUTB. Predvidoma konec poletja pa naj bi bila končana tudi obnova koprske soseske Nokturno, kjer je DUTB lastnica 215 stanovanj, nato pa naj bi stekla njihova prodaja.