Stara mačka bo postala podaljšek hotela Vander

Nekdanji najemnik lokala na Krojaški 8 moral oditi, njegova lastnika pa ga zdaj preurejata za svoje potrebe.

Objavljeno
16. februar 2016 16.53
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek
Ljubljana – V nekdanjem gostinskem lokalu Stara mačka v Krojaški ulici 8 bi morala biti v ponedeljek prva javna dražba več tisoč evrov vredne gostinske opreme, ki jo je sodni izvršitelj nameraval prodati morebitnim kupcem. A je odpadla. Pa ne le zato, ker ni bilo nobenega kupca, temveč tudi zato, ker v lokalu ni bilo več opreme...

To pa ni bilo presenečenje le za nas, temveč tudi za sodnega izvršitelja. Ta je namreč ob ogledu kraja načrtovane dražbe od gradbenih delavcev izvedel, da je podjetje Karibi, ki je zasebni družbi Sivent dolžna več kot 21 tisočakov, vso gostinsko opremo preselilo na neznano lokacijo. Menda nekam v BTC. In to ne da bi o tem vsaj obvestilo izvršitelja.

Kje je zdaj 37 miz in 88 stolov, katerih skupna izklicna cena znaša vsega 6420 evrov, bo izvršitelj moral šele ugotoviti. V tem času pa bo moral od upnika dobiti tudi navodila, kako naj ukrepa naprej. Ker pa se nam je dolžnik sam javil po telefonu, lahko izvršitelju povemo, da ta ni »poniknil«, kot je morda sklepal po tem, ker dolžnik ni prevzel pošte, s katero ga je izvršitelj obvestil o datumu in kraju prve dražbe.

Gostinčeva pojasnila

Zorančo Markov nam je razložil, da podjetje Karibi, d. o. o, resda od leta 2014 sploh ne posluje in je v fazi mirovanja, hkrati pa da je njegovo poslovanje v Stari mački prevzelo podjetje Kapuciner kot drugo poslovno enoto ob kavarni in slaščičarni Kapuciner na Kongresnem trgu. Gostinski lokal Stara mačka pa da je na Krojaški 8 posloval do 14. januarja letos. Hkrati je potrdil, da je zaradi odpovedi najemne pogodbe moral vso gostinsko opremo preseliti v najet skladiščni prostor na Letališki cesti. In obljubil, da bo ves zaplet sodnemu izvršitelju pojasnil sam.

Čeprav je dolžnik po 229. členu kazenskega zakonika storil kaznivo dejanje, saj je brez vednosti in soglasja neznano kam odpeljal že pred časom zarubljeno opremo, pa ni jasno, kako in koga sploh ovaditi. Na Krojaški kot najemnik podjetje Karibi ne deluje več, tudi sicer pa od 4. avgusta 2014 sploh nima transakcijskega računa. Iz podatkovne baze Gvin lahko izvemo le, da se je podjetje, ki ga formalno vodi lastnica in ustanoviteljica Senija Šahin, nekdaj ukvarjalo z gostinstvom. Zadnje poslovno poročilo namreč sega v leto 2012. In da je uvrščeno med davčne neplačnike. Šahinova je bila tudi ustanoviteljica podjetja Tao turizem, ki pa je od 26. maja lani v stečaju.

Zanimiva ozadja

A tudi med nekdanjimi lastniki ali zastopniki podjetja Karibi se pojavlja ime Zoranča Markova. On je bil s Šahinovo poslovno zelo povezan tudi v podjetju Tao turizem. Ker je Markov poslovno in prijateljsko močno povezan z egiptovskim poslovnežem Mohamedom Gawishem, ta pa prek svoje hčere Ursule tudi z družino Janković (poročena z Damijanom Jankovićem), bi iz tega lahko celo sklepali, da je omenjeno zadevo mogoče posredno povezati s samim vrhom ljubljanske oblasti. Seveda kar se gostinskih lokalov v (Stari) Ljubljani tiče. Tako Markov kot Gawish sta namreč kot dolžnika že večkrat nastopala kot glavna akterja v napovedanih ali izpeljanih javnih dražbah (lokala Carpe diem in Kapuciner) oziroma stečajnih postopkih. Nam pa je Markov povedal, naj ga nehamo povezovati z Gawishem, saj da prav zdaj z njim prekinja vse poslovne povezave.

VŠiritev hotela Vander

Kakšna bo usoda gostinskih stolov in miz, ki so zaradi ekonomičnosti ostali »zapečateni« v gostinskem lokalu, nato pa so izginili, je težko napovedati, smo pa hkrati odkrili še eno zanimivo povezavo. Lastnika Stare mačke sta namreč poslovneža Amanda in Aleksander Vujadinovič, ki imata v sosednji stavbi na Krojaški 6 hotel Vander. In ko smo skupaj z izvršiteljem vstopili v Staro mačko, smo naleteli na nekaj delavcev, ki so v preteklih nekaj dneh že začeli prenavljati nekdanji gostinski objekt. Od njih smo mimogrede zvedeli, da je investitor prenove podjetje Vander Resort (Amanda Vujadinovič ga je ustanovila 9. decembra 2014).

Vsebina projekta

Ana Por, vodja hotela Vander Urbani Resort, nam je povedala, da bodo zdajšnji mini hotel s 16 sobami povezali s stavbo Stare mačke tako, da bo to postala ena sama hiša. V starem delu na Krojaški 8 bodo v zdajšnjem prvem nadstropju uredili dodatne štiri sobe (v rangu štirih zvezdic), zdajšnjo restavracijo v Vanderju pa bodo podaljšali v pritličnem delu do Cankarjevega nabrežja. Dela naj bi končali do konca junija letos, prenovo pa so začeli takoj po izpraznitvi gostinskega lokala, v katerem je do pred kratkim deloval najemnik (podjetje Karibi).

Trenutno odstranjujejo in obnavljajo predelne stene, tlake, omete in stropove, zamenjali pa bodo tudi vso napeljavo. Sobe v nadstropju bodo sledile dizajnu že obstoječih sob (velike bodo od 22 do 36 kvadratnih metrov), koncept lokala v pritličju pa še ni povsem dorečena. Gostinskega vrta ne nameravajo ukinjati. Še več, ta se bo nadaljeval vse do vhoda v hotel. Četudi večina del zdaj poteka znotraj Stare mačke, pa gradbišče ni ne označeno ne primerno zaščiteno.

Vsi niso (bili) navdušeni

Sicer smo se dokopali tudi do podatka, da je podjetje Vander na Upravno enoto Ljubljana vlogo za rekonstrukcijo objektov Krojaška 6 in 8 vložilo že sredi decembra 2014. Ta poleg prebojev med objektoma predvideva tudi dozidavo kleti in celo nadzidavo objekta. Takemu projektu se je sicer s pritožbo v postopku uprlo nekaj upravičenih strank, vendar jo je ministrstvo za okolje in prostor na drugi stopnji zavrnilo. Ker pritožniki spora niso nadaljevali na upravnem sodišču, je gradbeno dovoljenje lani postalo pravnomočno.