Štirje kandidati za dokončanje garažne hiše Kozolec II

Razpis: Kljub očitkom, da je MOL obstala v 20. stoletju, zahteve za revizije ni bilo.

Objavljeno
11. april 2016 18.13
Maša Jesenšek
Maša Jesenšek

Ljubljana – Za dokončanje garažne hiše Kozolec II bo morala občina zagotoviti še skoraj tri milijone evrov. Toliko sta namreč znašali najcenejši med štirimi ponudbami gradbincev, ki so jih na MOL odpirali včeraj.

Kljub številnim pritožbam in tudi grožnjam z uporabo pravnih sredstev zaradi načina objave razpisne dokumentacije so včeraj na občini odpirali prijave kandidatov za večmilijonski posel, kar pomeni, da zahteve za revizijo, ki bi ustavila postopek, nazadnje vendarle ni bilo. Kot je razvidno s portala javnih naročil, je največ razburjenja med zainteresiranimi za posel občina povzročila, ker ni objavila celotne dokumentacije. Omogočila je le vpogled vanjo ob vnaprejšnji najavi v prostorih mestne uprave, dokumentacije pa ni hotela predati na elektronskem mediju. Kot so v svojih zahtevah utemeljevali kandidati, je za ponudbo »ključ v roke« (kar pomeni, da zaradi morebitnih nepredvidenih del niso možne dodatne podražitve) »nujno, da ponudnik s projektno dokumentacijo razpolaga«. Eden od njih je občini očital, da je njeno ravnanje »v popolnem nasprotju z 21. stoletjem, po vsej verjetnosti tudi že z 20. stoletjem«.

Zakon o javnem naročanju (naročilo je bilo objavljeno še pred spremembami, ki so začele veljati aprila) je namreč v zvezi z objavo razpisne dokumentacije izrecno določal, da mora naročnik »omogočiti ponudniku, da prevzame razpisno dokumentacijo v elektronski obliki, brez predhodne registracije ali najave prevzema«. In še: »Naročnik mora zagotoviti vpogled in prevzem tistih delov razpisne dokumentacije, ki iz tehničnih razlogov ne more biti dostopna na spletnih straneh naročnika ali portalu javnih naročil.«

Nesorazmeren tehnični napor

Občina je zagotovila vpogled, ne pa tudi prevzema. Na naše vprašanje, zakaj, so odgovorili, da so »odgovore podali na portalu javnih naročil«. Tam so zapisali, da zaradi preobsežne dokumentacije te ne morejo objaviti na spletni strani, »saj bi navedeno predstavljalo nesorazmeren napor v tehničnem smislu, da bi bilo zadoščeno načelu transparentnosti oziroma načelu enakopravne obravnave ponudnikov«. Hkrati pa dodali, da se v zvezi z dokumentacijo vodijo pravni postopki (arbitraža med MOL in zasebnim partnerjem ZIL inženiringom, ker je občina enostransko prekinila pogodbo), »kjer je treba zagotoviti absolutno diskretnost, povezano z vsebino uporabe občutljivih informacij«.

Kljub vsemu so do roka na občino prispele štiri ponudbe. Najcenejšo je oddala Dema plus s partnerjem Komunala projektom, ki bi garažo dokončala za 2,9 milijona evrov. Le 50 tisočakov dražja je bila ponudba novomeškega CGP. Ponudba tretjega najugodnejšega ponudnika, družbe Makro 5 gradnje, znaša 3,37 milijona evrov, daleč najdražja pa je bila Javna razsvetljava, ki bi dela dokončala za 4,02 milijona evrov (vsi zneski vključujejo DDV). Cene se sicer lahko še znižajo, saj bo občina ponudnike, ki bodo izpolnjevali razpisne pogoje, povabila k pogajanjem. MOL ima v letošnjem proračunu za gradbena dela na Kozolcu II zagotovljen poldrugi milijon evrov, za prihodnje leto so predvideli še dodaten milijon. Izbrani izvajalec bo imel za dokončanje del na voljo devet mesecev od podpisa pogodbe.