Štirje večeri v Štirki

Nova sezona kluba K4 se v novembru nadaljuje s serijo dogodkov Kv4rtal.

Objavljeno
21. november 2014 11.05
Tina Lešničar, Ljubljana
Tina Lešničar, Ljubljana
Klub K4 je v jubilejno sezono vstopil samostojno. Zavod Štirka, ki odslej skrbi za program kluba, se je namreč odcepil od zavoda K6/4 in ljubljanske študentske organizacije. Novembrski program zaznamujejo štirje zaporedni večeri, polni glasbe, pogovorov s svetovno znanimi gosti in delavnicami.

»Finančno neodvisen, programsko avtonomen in brez dolgov« se je torej zavod Štirka podal v svetlo prihodnost. Vizija novega vodstva (direktor je Janez Zupan – Lunik, programski vodji pa Tine Vrabič – Nitz in Luka Lah – Levanael) sicer ne predvideva radikalnejših sprememb, temveč so se zavezali k ohranjanju programske tradicije raznolikih glasbenih zvrsti in razširjanju ustaljenih smernic avdio-vizualnega ustvarjanja.

Jubilejno sezono so sklenili zaznamovati s štiridnevnim dogodkom, poimenovanim Kv4rtal, ki predstavlja tudi žanrski pregled glasbe, ki jo K4 ponuja. Serijo je v četrtek otvoril britanski DJ Cameron Leaf alias Fraxinus, kot predstavnik bass glasbe, včeraj pa je Štirka gostila legendarnega hiphoperja stare šole Grandmasterja Flasha. Mojster rapa je pred »živim dejanjem« tudi spregovoril o svojem delu in vplivu na svetovno hiphop sceno. Kdo ne pozna njegovega Sporočila (The Message), izdanega na albumu leta 1982 – a kljub temu še vedno aktualnega: »Don't push me, cause I'm close to the edge, I'm trying not to loose my head. It's like a jungle, sometimes it makes me wonder, how I keep from going under.« (Ne potiskaj me, ker stojim na robu, trudim se, da ne bi izgubil glave. Kot v džungli je, včasih se sprašujem, kako sploh zdržim.)

Danes bodo na svoj račun prišli ljubitelji techno glasbe, v vlogi glavnega akterja bo nastopil ljubljenec množic Američan Levon Vincent. V soboto prihaja Leeroy Thornhill, nekdanji plesalec in klaviaturist britanske elektropunk skupine The Prodigy, ki se zadnja leta predstavlja kot samostojni glasbeni producent in didžej. Kot prva dva večera bodo tudi danes in jutri v K4 nastopili najvidnejši predstavniki domače hiphop in elektronske scene.

Do konca leta se bodo zvrstili še nekateri posebne omembe vredni dogodki: 28. novembra bo nastopil dvojec Marko Nastić & Enzo Siragusa, v decembru bo svoj novi album predstavil producent in DJ Dave Huismans aka 2562 aka A Made Up Sound, teden za njim prihaja Kangding Ray, 19. decembra pa priljubljeni nizozemski drum and bass dub step trio Noisia.