Štirka začenja sezono z novimi najemniki

Izbrani so bili na razpisu. Zavod Kersnikova prejel le eno prijavo.

Objavljeno
07. oktober 2015 11.51
Nina Krajčinović, Ljubljana
Nina Krajčinović, Ljubljana

Ljubljana − Ko smo maja letos­ že drugič v dveh letih­ ­pisali, da klub z najdaljšo tradicijo v mestu zapira svoja­ vrata,­ usoda K4 še ni bila znana.­ Poleti­ je zavod Kersnikova, pod katerega okrilje spada klub K4, objavil razpis za oddajo prostorov kluba in izvajanje tamkajšnjega kulturnega programa.­ Najemnika so našli, v klubu pa sta se ta konec tedna­ že zvrstila dva dogodka.


Klub K4, ki je v lansko sezono vstopil kot samostojni zavod, je letos na začetku pomladi znova priznal (finančni) poraz. Direktor zavoda Štirka Janez Zupan je odstopil, v odhodu pa se mu je pridružila tudi ožja ekipa.

V sporočilu za javnost so takrat zapisali, da »brez finančne podpore zunanjih institucij [ljubljanska mestna občina, ministrstvo za kulturo] klub K4 ne more obstati v takšni obliki in uspešno zakorakati v naslednjo sezono«.

Komercializacije ne bo

Čeprav je torej lani ustanovljeni zavod Štirka začel svojo pot neobremenjeno in rešen vseh dolgov (ti so ostali v zavodu Kersnikova), je bilo to premalo za obstoj. Konec maja je zdaj že nekdanja ekipa organizirala zadnji dogodek, potem pa je vse obviselo v zraku. Do poletja, ko je zavod Kersnikova objavil razpis za oddajo prostorov kluba K4 in izvajanje kulturnega programa. Nanj se je prijavilo zgolj eno podjetje, in sicer podjetje Zmešaj.si, ki ima pod okriljem že vrsto ljubljanskih klubov in lokalov. Med drugim tudi Cirkus, Slovensko hišo in Centralno postajo.


Lejla Kekić, nova programska vodja kluba, ki je doslej skrbela za program Centralne postaje, in Aleš Prestor, ki bo skrbel za finančno plat kluba, sta povedala, da se zavedata, da bi lahko med določenimi krogi alternativne scene zaradi »življenjepisa« podjetja završalo, a sta zatrdila, da je strah odveč, saj so se prijavili na razpis z »določeno odgovornostjo do scene in kluba K4«. V klubu bo tako kot doslej deloval programski svet, tudi sicer pa ne načrtujejo večjih sprememb, »zgolj izboljšave in dodatno izobraževalno noto«. Tako na primer razmišljajo o sledenju vzoru Kina Šiška, ki obiskovalcem s seznama povabljencev zaračunava evro ali dva vstopnine, s čimer bi ob koncu sezone pomagali mladim ­kreativcem.

Organizirali bodo glasbene in videodelavnice, vzpostavili K4 studio za mlade didžeje, ki »se še niso imeli možnosti priklopiti na klubski zvok«, predvsem pa želijo, pravi Lejla Kekić, ohraniti K4 za »isto ciljno skupino, jo nadgraditi z mladimi, vložiti v sceno in na neki način soustvarjati ljubljansko klubsko sceno«. Za prihodnje leto načrtujejo tudi natečaj za prenovo notranje opreme kluba, ki se bo zgodila v poletnih mesecih, pri tem pa ciljajo predvsem na »mlade kreativne ekipe«.

Z zavodom Kersnikova so podpisali letno pogodbo z avtomatskim podaljšanjem, med drugim lahko tako zavod prekine sodelovanje, če bodo začeli organizirati dogodke, ki niso primerni za klub K4. »To so jasno povedali in mi smo se s tem brez težav strinjali,« je povedal Prestor. Za najemnino in stroške bodo sicer na mesec plačevali okrog 1500 evrov.

Najpomembnejša identiteta kluba

Aleš Logar
, direktor zavoda Kersnikova, je zadovoljen z novimi najemniki kluba, saj so »poskušali najti rešitev z različnimi možnostmi, a več kot to očitno ni šlo«. Od novih najemnikov trenutno pričakuje ohranitev identitete kluba K4 ter dolgoročnost, ki jim je doslej ni uspelo zagotoviti. »Za zdaj je videti,­ da so le oni sposobni dolgoročno vlagati v alternativni program, tudi zato, ker imajo zaledje svojih klubov in lokalov,« je priznal Logar in povedal, da je tudi zato pripravljen požreti še kakšno kritiko na svoj račun.

In program? V klubu, kjer so novi najemniki obnovili sanitarije in uredili klimo ter bo za zdaj odprt ob petkih in sobotah, bodo spet na sporedu večeri posameznih didžejskih­ ekip, obljubljajo pa tudi »nekatere sveže glasbene serije«. Ena takšnih je K4 Live, kjer se bodo predstavljali obetavni in uveljavljeni domači glasbeniki. 23. oktobra bodo začeli serijo z nastopom Your Gay Thoughts, Matter in Napravi mi dete. Sicer pa bo v klubu delovalo precej ekip, ki so v Štirki že skrbele za glasbeno podlago, za zdaj pa se najbolj veselijo obiska drum'n'bass legende Ronija Siza. Ta bo v Štirki nastopil 18. ­decembra.

»Nosimo odgovornost do te scene, zavedamo se, da moramo ohraniti identiteto kluba K4, zato si želimo sodelovati z vsemi didžejskimi ekipami, ki so v klubu že delovale. Z nekaterimi smo se že dogovorili, z drugimi se še dogovarjamo, tretje pa še moramo poklicati. Vseeno pa naša želja ni ustvarjanje didžejskih ekip, ampak se hočemo predvsem osredotočiti na K4 kot celoto,« sta poudarila sogovornika.