Stožice: Drugi paket ovadb zoper Jankovića in druščino

Denar, ki je prek Baze Dante domnevno potoval na županov račun, je izviral iz javnega podjetja Energetika

Objavljeno
28. marec 2014 21.43
jer/zoran
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana

Ljubljana – Nacionalni preiskovalni urad je podal še drugi del kazenskih ovadb zaradi domnevno nezakonitih poslov pri gradnji športnega parka Stožice. Kot kaže, so preiskovalci združili ugotovitve iz preiskav, ki so jih izvedli septembra 2012 in decembra lani.

Z NPU so sporočili, da so zaradi utemeljenega suma zlorabe položaja in pranja denarja ovadili šest fizičnih in štiri pravne osebe. Za koga konkretno gre, kot običajno niso razkrili, po neuradnih informacijah pa so ovadeni župan Zoran Janković, direktor javnega podjetja Energetika Ljubljana Hrvoje Drašković, Uroš Ogrin in Zlatko Sraka, direktorja podjetja Grep, ki je v javno-zasebnem partnerstvu z ljubljansko občino zgradilo športni park Stožice, županov sin in direktor družbe Electa Damijan Janković ter lastnik in direktor Baze Dante Boštjan Stamejčič (sicer zaposlen v Electi). Ovadili naj bi tudi Grep, Bazo Dante ter družinski podjetji Jankovićevih KLM in Electo. Za obe kaznivi dejanji je zagrožena kazen osem let zapora.

Prodali prostore, ki sploh niso bili njihovi

Gre za bolj ali manj znane sporne posle in finančne mahinacije, pri katerih pa ovadba NPU razkriva nekaj novih elementov. Povezali so namreč ugotovitve iz hišnih preiskav, opravljenih pred poldrugim letom in decembra lani. Kot je znano, so se v zadnjih osredotočili na domnevno fiktivno pogodbo med MOL, Zavodom Tivoli, javnim podjetjem LPT in Grepom, na podlagi katere je Grep dobil 50 milijonov evrov bančnega posojila. V zvezi s to zadevo je NPU že pred mesecem in pol ovadil Jankovića, Ogrina, Srako, ministra Romana Jakiča (v času podpisa pogodbe je bil direktor Zavoda Tivoli) in Sama Lozeja (ki je bil takrat direktor LPT).

Tokratne ovadbe pa so povezane z drugim delom decembrskih preiskav. Takrat so se kriminalisti oglasili tudi na Energetiki, ki jo je vodil Hrvoje Drašković (po novem letu ga je na direktorskem stolčku zamenjal prav tako ovadeni Samo Lozej, Drašković pa je zdaj svetovalec uprave Javnega holdinga Ljubljana). Ugotovili so, da je direktor javnega podjetja storil kaznivo dejanje zlorabe položaja ali zaupanja z namenom, da bi pridobil premoženjsko korist gospodarski družbi iz Ljubljane. Energetika je namreč v letih 2010 in 2011 z Grepom sklenila kupoprodajno pogodbo in aneks k njej v skupnem znesku okoli treh milijonov evrov za nakup prostorov centralne hladilne strojnice v stožiškem športnem parku.

 

Drašković naj bi pri tem ravnal v nasprotju z interesi podjetja in skrbnostjo dobrega gospodarja. Po ugotovitvah preiskovalcev je ovadeni pogodbo podpisal, »čeprav je vedel, da nakup teh prostorov ni bil potreben glede na pred tem sklenjen dogovor, da jih bo javno podjetje prejelo v brezplačno uporabo«. »Poleg tega pa v času nakupa navedeni prostori sploh niso bili v lasti družbe iz Ljubljane, ki jih je prodala, ampak je imela ta na njih le stavbno pravico, lastnica zemljišča pa je bila občina,« so zapisali na NPU. Drašković naj bi tako Grepu pridobil premoženjsko korist v vrednosti okoli treh milijonov evrov.

Draškovića k poslu nagovoril Janković?

Na Energetiki so se že po decembrskih preiskavah zavili v molk in na vprašanja novinarjev, povezana s posli z Grepom, ne odgovarjajo. Tudi pogodbe z Grepom nam, čeprav gre po naši oceni za informacijo javnega značaja, niso hoteli posredovati, češ da je predmet preiskave. Zadevo je na kratko komentiral Janković, ki je menil, da sumi kriminalistov niso utemeljeni, a se je hkrati ogradil od posla in poudaril, da on te pogodbe ni podpisal. Se je pa tudi on znašel med ovadenimi, ker naj bi h kaznivemu dejanju napeljal Draškovića, prav tako sta zaradi pridobitve premoženjske koristi ovadena Ogrin in Sraka.

To kaznivo dejanje pa naj bi bilo povezano z drugim kaznivim dejanjem pranja denarja, zaradi katerega naj bi bila poleg župana in direktorjev Grepa ovadena še Damijan Janković in Boštjan Stamejčič. Gre za znane verižne transakcije, ko je denar iz Grepa in Baze Dante prek asignacijske pogodbe družbe Electa potoval do podjetja KLM, od tam pa med drugim na županov račun. Prvič so bile te transakcije razkrite spomladi 2012, ko je v javnost prišel zaupen dokument Dursa; tudi v zvezi z njimi so kriminalisti septembra tistega leta izvedli hišne preiskave, prav tako so bile pomemben del lanskega obremenjujočega poročila protikorupcijske komisije o nadzoru nad premoženjskim stanjem Zorana Jankovića. KPK je ugotovila, da je Janković »v štirih mesecih leta 2011 kot končni prejemnik prejel več nakazil v skupnem znesku 208.000 evrov iz zaporednega oziroma verižnega prenakazovanja (kolobarjenja) finančnih sredstev med računi gospodarskih subjektov, pri čemer se je denarni tok pričel pri podjetju Grep«. KPK je navedla dva primera, v drugem je 500.000 evrov 26. avgusta 2011 potovalo od Grepa prek Baze Dante do KLM, 100.000 evrov pa je isti dan končalo na Jankovićevem zasebnem računu. Kot kaže, je prav zaradi teh transakcij NPU včeraj ovadil pet oseb, osumljenih pranja denarja.

Vir denarja ni bila MOL, ampak Energetika

Doslej se je domnevalo, da se je denarni tok začel z nakazili mestne občine, ki je Grepu plačevala dodatna dela v Stožicah. NPU pa je ugotovil, da 500.000 evrov, ki so jih ovadeni »z drobljenjem zneskov razdelili in prenakazali na bančne račune dveh drugih gospodarskih družb«, izviralo prav iz prej opisanega kaznivega dejanja. Torej iz kupnine, ki jo je Grep prejel od Energetike. Kar najverjetneje pojasnjuje dolgotrajnost postopkov oziroma vprašanje, zakaj se od preiskav septembra 2012 do včeraj v zvezi z zadevo »Baza Dante« ni premaknilo nič.

To je sicer že tretja ovadba, ki jo je v zadnjega pol leta NPU podal zoper ljubljanskega župana (poleg Stožic prejšnji mesec še zaradi zadeve Tritonis oktobra lani). Janković se včeraj ni odzval, je pa očitana kazniva dejanja že večkrat zavrnil; trdi namreč, da gre za poplačilo dolga, ki ga ima do Electe. Naj spomnimo, Baza Dante je Grepu januarja 2012 izposojeno vsoto (skupaj z obrestmi je šlo za dober milijon evrov) vrnila. Kot je ugotovila KPK, je ta denar dobila od zagrebškega podjetja E-gradnja, katerega zastopnik je Damijan Janković.