Stroški za zeleno slavje kar v breme Festivala

Javni zavod pomaga mestnemu proračunu; Slavnostna prireditev v Stožicah je stala okoli 300.000 evrov, četrt milijona je zagotovil javni zavod.

Objavljeno
08. april 2016 17.46
Maša Jesenšek
Maša Jesenšek
Ljubljana – Občina uspešno brzda stroške prireditev, ki jih prinaša naziv zelene prestolnice Evrope. Potem so predstavniki MOL februarja potovali v Bruselj, kjer so prevzeli naziv, na račun Festivala Ljubljana, je ta javni zavod plačal tudi večino stroškov slavnostne prireditve, ki so jo marca organizirali v Stožicah.

Čeprav župan Zoran Janković na novinarski konferenci pred slavnostjo prireditvijo, ki je bila 10. marca v stožiški dvorani, ni hotel razkriti, koliko bo slavje stalo, smo vendarle pridobili nekaj podatkov o stroških prireditve. Ti kažejo, da mestni proračun zaradi dogodka ne bo imel prevelike »škode«, saj je občini izdatno na pomoč priskočil javni zavod Festival Ljubljana. Ta ji je, kot je znano, pomagal že februarja, ko so se predstavniki MOL pridružili delegaciji Festivala, ki je na dan predaje naziva zelene prestolnice Evrope med Bristolom in Ljubljano v Bruslju organiziral koncert skupina Laibach s simfoniki RTV Slovenija ter predstavil program letošnjega festivala.

Usposobljeni in izkušeni

Festival Ljubljana je zgolj za postavitev montažne konstrukcije z odrom in opremo za marčevsko prireditev v Stožicah FM agenciji, ki jo je izbral z javnim naročilom, odštel 93.757 evrov (z davkom). Na vprašanje, zakaj je te stroške plačal Festival Ljubljana, so nam na MOL in v javnem zavodu odgovorili, da je Festival za občino, ki je ustanoviteljica zavoda, »izvedel razpis za postavitev odra in tehnično opremo, saj je ustrezno usposobljen in izkušen za izvedbo tovrstnih storitev«.

To pa ni bil edini strošek Festivala Ljubljana s prireditvijo. Kot so nam na vprašanja skupaj odgovorili v javnem zavodu in na občini, je poleg tega za dogodek v Stožicah namenil »še približno 150.000 evrov«. V znesek so vključeni idejni koncept in scenarij prireditve, priprava grafik in oblikovanje, uporaba prostora, scenografija, izdelava filmčkov, honorarji za nastopajoče, produkcija, varovanje, reševalna služba, hostese ... Skupno je torej Festival Ljubljana za stožiško proslavo zagotovil približno četrt milijona evrov.

Pogostitev v breme občine

Kar je skoraj petkrat toliko, kot je za prireditev iz svoje blagajne odštela občina. Z MOL so namreč odgovorili, da so iz proračuna namenili približno 57.000 evrov, s čimer da so pokrili stroške tiskanih vabil, elektronskega sistema vabljenja gostov, sistema akreditiranja, znakovnega tolmačenja prireditve, pogostitve ...

Na naše vprašanje, zakaj je del (oziroma, kot se je izkazalo, večino) stroškov prireditve prevzel Festival Ljubljana in ali občina zanjo v proračunu ni imela zagotovljenih dovolj sredstev, so v skupnem odgovoru zapisali, da je to prireditev Festival Ljubljana vključil v svoj program dela za leto 2016 in da sta program dela januarja potrdila tako svet Festivala kot strokovni svet zavoda. »Sicer pa MOL financira 50 odstotkov programa Festivala Ljubljana,« so še zapisali.

Na občini niso odgovorili, kolikšni natančno so bili stroški celotne prireditve, toda iz odgovorov je mogoče sklepati, da so znašali okoli 300 tisočakov. Z rebalansom proračuna za leto 2016 so konec preteklega leta za projekt zelene prestolnice Evrope zagotovili 350 tisoč evrov v okviru delovanja župana (za pripravo programa aktivnosti ter dogodkov v sklopu tega projekta), še 250 tisočakov pa v okviru oddelka za varstvo okolja za promocijo evropske zelene prestolnice (za izvedbo promocijskih, kreativnih in produkcijskih aktivnosti v sklopu projekta). Brez pomoči Festivala Ljubljana bi torej več kot pol sredstev iz proračuna porabili samo za prireditev v Stožicah, tako pa jim bo za dogodke, ki jih še načrtujejo v nadaljevanju leta, ostalo precej več.

Za investicije zmanjkuje

Pojasnilo, da mestni proračun polovično financira Festival Ljubljana – katerega glavna dejavnost je »obratovanje objektov za kulturne prireditve in v okviru tega organizacija in posredovanje kulturnih vrednot s področja glasbene, plesne in gledališke dejavnosti« – drži. Lani je imel javni zavod slabe štiri milijone evrov prihodkov, od tega je z dotacijami občine dobil 2,1 milijona.

Za izvajanje programa je Festival lani namenil slaba 2,2 milijona evrov, pri čemer so izvedli 151 prireditev, ki jih je obiskalo 75 tisoč poslušalcev in gledalcev, s čimer jim je uspelo obrniti trend upada obiskovalcev.

Je pa iz letnega poročila za preteklo leto vendarle mogoče razbrati, da ni bilo vse idealno, kot bi lahko kdo sklepal iz radodarnega sofinanciranja slovesnosti za zeleno prestolnico Evrope, in da se tudi ta javni zavod na nekaterih področjih spoprijema s pomanjkanjem sredstev. Področje, kjer Festival Ljubljana ni dosegel postavljenih ciljev, so investicije. Kot so zapisali, s pogodbo o financiranju javnega zavoda za leto 2015 od ustanoviteljice MOL niso prejeli finančnih sredstev za nakup opreme, zato niso mogli posodobili zastarele opreme, ki je bila nazadnje posodobljena v letih 1999 in 2000. »Plan investicij oziroma investicijskega vzdrževanja ter obratovanja za leto 2015 se delno prenese v naslednje obdobje. S takim načinom ravnanja zavod ne more zagotavljati podaljševanja življenjske dobe opreme. Posledično se poslabšuje stanje osnovnih sredstev ter zvišujejo stroški obratovanja, saj mora zavod najemati manjkajočo funkcionalno opremo.« Skoraj identične navedbe lahko beremo v poročilu za leto 2014, kar kaže na to, da se težave s pomanjkanjem sredstev za investicije ponavljajo iz leta v leto.