Šumi še vsaj dve leti parkirišče

Deset let po rušitvi: Plačan komunalni prispevka še ne pomeni začetka gradnje.

Objavljeno
19. oktober 2016 18.24
Parkirišče Šumi 19.oktobra 2016 [Ljubljana,parkirišča,Šumi,avtomobili,parkiranje,promet]
Maša Jesenšek
Maša Jesenšek
Ljubljana – Čeprav je podjetje KD Kvart prejšnji mesec ljubljanski občini plačalo drugi del komunalnega prispevka za gradnjo Šumija, to še ne pomeni, da je investicija, po nekaterih ocenah vredna okoli 50 milijonov evrov, tik pred začetkom gradnje.

Da se bo gradnja Šumija začela prihodnje leto, je v intervjuju za Slovensko tiskovno agencijo napovedal župan Zoran Janković. Nevedbo smo preverili pri investitorju. Miha Gostiša, direktor podjetij KD Kvart in Šumijev Kvart (obe podjetji sta v stoodstotni lasti KD Group, Šumijev Kvart je lastnik zemljišča za Šumi) je potrdil, da so septembra občini plačali komunalni prispevek. Kot je pojasnil, gre le za del komunalnega prispevka – prvi del so plačali pred izdajo gradbenega dovoljenja. »Za ostali del pa smo imeli urbanistično pogodbo, na podlagi katere smo se z MOL dogovorili, da bomo del infrastrukture (kanalizacija in drugo) izvedli sami, izvedba pa se bo upoštevala v obračunu komunalnega prispevka. Ker je ob rekonstrukciji Slovenske ceste MOL infrastrukturo zgradila sama, so nam izdali odločbo, na podlagi katere smo plačali preostali del komunalnega prispevka.«

A to še ne pomeni, da se bo gradnja začela v kratkem. Kot je napovedal Gostiša, bodo v kratkem nadaljevali s pripravo projekta za izvedbo (PZI) in se začeli pripravljati za začetek gradnje, »ki jo načrtujemo za konec leta 2018«. V KD že vrsto let iščejo investitorja, ki bi bil pripravljen (so)financirati projekt, a doslej ga niso našli. Po besedah Mihe Gostiše so tako »glede investitorstva možnosti odprte, projekt pa razvijamo tako, da ga lahko realiziramo sami«.

Začetek gradnje čez dve leti?

Sama gradnja objekta, v katerem so predvideni poslovni prostori in luksuzna stanovanja, naj bi trajala dve leti. Če bi se uresničile napovedi o začetku gradnje čez dve leti, bi bil tako novi Center Šumi dokončan približno 15 let po rušitvi. V začetku leta je namreč minilo desetletje, odkar so porušili stari objekt. Kot je znano, se je nato zaradi pritožb sosedov zapletalo z gradbenim dovoljenjem, ki so ga pridobili šele leta 2011, gospodarska kriza je KD Group pahnila v milijonske izgube, novih investitorjev pa niso našli. Kot smo že poročali, bi januarja letos prenehalo veljati gradbeno dovoljenje, a investitor trdi, da so s pripravljalnimi deli začeli graditi že junija 2015. Postopka ugotavljanja veljavnosti gradbenega dovoljenja zakonodaja sicer ne predvideva, bo pa gradbena inšpekcija ob dejanskem začetku gradnje lahko preverjala, ali gradbeno dovoljenje res še velja ali ne.