»Tekaških stez je vsaj toliko, kot je tekačev«

Od treh trenutno urejenih trimskih stez v Ljubljani nova v Mostecu še ni uradno odprta.

Objavljeno
08. november 2012 15.15
Ljubljana 07.11.2012 - Trim steza Mostec.foto:Blaz Samec/DELO
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana

Ljubljana – Ljubljančani radi trimčkajo po Tivoliju, Šišenskem hribu in Rožniku, po Poti spominov in tovarištva, Golovcu, okolici Šmarne gore, na obrežjih Save in Ljubljanice. V glavnem mestu so le tri urejene trimske steze: poleg tivolske in zadvorske je nova tudi v Mostecu, ki pa še ni uradno odprta.

Še pred tremi leti so bile samo v krajinskem parku Rožnik, Tivoli in Šišenski hrib že urejene tri trimske steze. Potem pa so tisto v Mostecu in stezo Marije Vere, ki se je začela nad Čadom, odstranili; potekali sta namreč po zasebnih zemljiščih.

Še brez dovoljenja za poseg v gozd

Po napovedih zavoda Šport Ljubljana bi morali novo stezo v Mostecu uradno odpreti 19. oktobra, kar so predstavili za dva tedna, kaže pa, da bo potrebno še nekoliko več časa. Kot so pojasnili na mestnem oddelku za šport, jih je namreč zavod za gozdove obvestil, da morajo od njih pridobiti dovoljenje za poseg v gozd. Ker do predvidenega uradnega odprtja dovoljenja še niso dobili, so ga prestavili na »poznejši termin«.

Izhodišče nove steze, dolge 520 metrov, je nasproti nogometnega igrišča ob stanovanjskem naselju Mostec. Steza, ki je osvetljena in jo bogati petnajst naprav, teče ob Večni poti, od kamnitega do prvega lesenega mostička. Na koncu steze, ob Poti spominov in tovarištva, je vadbeni prostor, in sicer v smeri od Brda proti Koseškemu bajerju, pri prvem lesenem mostičku. Opremljen je s šestimi napravami za razgibavanje.

Skupni strošek projekta je bil 45.000 evrov, so povedali na zavodu Šport Ljubljana. Ureditev trimske steze je stala nekaj več kot 17.000, postavitev vadbenega otoka Brdo (ob PST) pa 4435 evrov. V projekt je vključena ureditev še štirih takih otokov, ki bodo skupaj s tistim na Brdu v posameznih četrtnih skupnostih bogatili ponudbo rekreacije na prostem.

V Ljubljani sta še dve urejeni trimski stezi. Tista v Tivoliju je dolga približno dva kilometra in ima petnajst naprav. Začne se pri lesenem mostičku ob cesti, ki pelje do Cekinovega gradu. Najdaljša pa je 3,3-kilometrska steza v Zadvoru. Začne se pri tamkajšnji brunarici, na njej je dvajset postaj z igrali in pripomočki za vadbo, z označevalnimi tablami. Zanjo skrbi zadvorsko športno društvo, njegovi člani s prostovoljnimi delovnimi akcijami stezo čistijo in vzdržujejo vse leto; kadar je sneg, skrbijo tudi tekaške smučine v kraju.

Urejanje trim prostorov

Na mestnem oddelku za šport pravijo, da javni zavod Šport Ljubljana za obnovo posamezne trimske steze vsako leto nameni dva tisočaka, v kar je vštet tudi strošek ogleda posamezne steze. Če je treba odstraniti posledice vandalizma, pa so stroški višji, kar je odvisno od poškodbe.

Mnogi Ljubljančani menijo, da je urejenih tekaških prog v mestu še vedno premalo. Na vprašanje, ali v prihodnosti načrtujejo kakšno novo, na mestnem oddelku za šport odgovarjajo, da bodo v prihodnje izboljševali kakovost in ponudbo za vadbo na prostem, predvsem ob Poti spominov in tovarištva ter ob Savi.

»Ker je največja tekaška proga v Ljubljani ravno Pot spominov in tovarištva, bomo ob njej prihodnje leto uredili trim prostore še na štirih lokacijah.« Letos so uredili pot ob Savi, ki jo obišče čedalje več sprehajalcev in tekačev. Prihodnje leto pa načrtujejo tudi ureditev poti ob reki od Tomačevega proti Črnučam.

Že pred dvema letoma je svet četrtne skupnosti Center dal pobudo, da bi trimsko stezo uredili še na območju Ljubljanskega gradu in ob obrežju Ljubljanice proti Špici. Na MOL pravijo, da bodo prihodnje leto z javnim zavodom Ljubljanski grad poiskali lokacije, kjer bi lahko postavili naprave za trim.

Sicer pa menijo, da si vsak tekač sam poišče svojo pot, ki mu najbolj ustreza, zato bi lahko rekli, da je tekaških stez vsaj toliko, kot je tekačev.