Tobačna v znamenju urbanih subkultur

Festival Urbano dejanje: Popoldne sejmi, delavnice, razstave in tekmovanja, zvečer koncerti v znamenju jazza, rocka, hip hopa, elektronske kulture ...

Objavljeno
07. avgust 2015 19.03
Člani skupine Elvis Jackson. 11. marec 2015.
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana
Ljubljana – Prihodnji teden bo območje Tobačne spet v znamenju »urbanega«. Od ponedeljka do nedelje bo v klubu ZOO potekal festival Urbano dejanje, katerega rdeča nit bo urbana kultura prestolnice.

Potem ko je uvod v poletje v glavnem mestu konec junija na isti lokaciji obarval mednarodni festival Flow, ki se je prav tako ponašal z oznako urbano, bo avgustovsko dogajanje zaznamovala lokalna urbana kultura. Pred klubom ZOO se bo vsak dan dogajalo od 16. ure do polnoči, nato se bo zabava preselila v notranje prostore. Namen festivala je povezati ustvarjalce različnih subkultur in občinstvu predstaviti ustvarjalne elemente, ki tvorijo urbano kulturo prestolnice, pravijo organizatorji.

Obiskovalci bodo v popoldanskih urah med drugim lahko obiskali sejem mladih ustvarjalcev in bolšjak, delavnice, na katerih se bodo pobliže spoznali z grafitarstvom, delom didžeja in skejtanjem, ter predstavitve starodobnikov, tetovatorjev in brivcev. Na večernih koncertih bodo med drugimi nastopili Elvis Jackson, Severa in Gal Gjurin, hrvaški raper General Woo, črto pod tedensko dogajanje pa bo prihodnjo nedeljo potegnila zasedba Muff, ki je ta teden zaradi »višje sile« odpovedala koncert na Špici.

»Ljubljana ima dobro razvito urbano kulturo, festival pa je naravnan k temu, da bi se razvila še bolj. Želimo ponuditi poligon, na katerem se lahko različni elementi urbane kulture predstavijo naenkrat, kjer se bo združilo celotno dogajanje ljubljanskih ulic in bo vse skupaj popestrila še glasba,« pravi Marko Šček iz studia Lightbox, ki skupaj s klubom ZOO prireja festival. Dodaja, da bo ta hkrati možnost, da različne subkulture spoznajo tudi ljudje, ki jim urbana kultura sicer ni blizu.

Po Ščekovih besedah se zavedajo, da je v prvi polovici avgusta Ljubljana še precej počitniško prazna, a se tega ne bojijo. Prizorišče ob Tobačni bo sprejelo 1600 ljudi, organizatorji pa so si kot cilj postavili petsto obiskovalcev na dan. In kako so sprejeli informacijo, da Trnfest vendarle bo? Šček pravi, da jih ni presenetila in da sta prireditvi po svojem izvoru in ideji drugačni, navsezadnje je Trnfest celomesečni festival, medtem ko bodo pri Urbanem dejanju dogodki zgoščeni v enem tednu. »Sicer pa sta programa taka, da lahko v isti noči obiščeš oba festivala. Pri nobenem obisk ne pomeni pretirane finančne obremenitve in upam, da si bomo čim več obiskovalcev izmenjavali.« Do 19. ure bo vstop na prizorišče Urbanega dejanja brezplačen, vstopnica za večerne koncerte pa stane tri evre.

So cilji organizatorjev dolgoročni ali bo to še ena muha enodnevnica v nizu ljubljanskih kulturnih dogodkov? Šček odgovarja, da si vsekakor želijo prihodnje leto program še nadgraditi, da pa je prihodnost festivala odvisna od ljudi: »Mi bomo zagotovili stopnjo kvalitete in profesionalnosti, za katero se zavzemamo, ljudje pa se bodo odločili, ali se v tem prepoznajo.«