Tokrat na referendum o ŠOU vabijo v Iskri

Zdajšnjo odtujenost študentske organizacije od svoje baze razumejo kot temeljni problem.

Objavljeno
02. december 2013 10.48
lvu/SOU
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Ljubljana - Teden dni po referendumu o resoluciji ŠOU, katerega pobudniki so bili v skupini Povezani - ta je minil v znamenju zapletov - bo na fakultetah v Ljubljani v sredo med 9. in 18. uro potekal referendum o reformi študentske organizacije. Študenti bodo odgovarjali na vprašanje »Ali ste za to, da se uveljavi predlog novega statuta Študentske organizacije Univerze v Ljubljani?«.

V študentskem društvu Iskra, pobudniku referenduma, med drugim predlagajo popolno javnost pogodb in finančnih transakcij, ukinitev sejnin in omejitev honorarjev na minimalno plačo, podreditev zunanjemu nadzoru - Komisiji za preprečevanje korupcije RS in Računskemu sodišču RS in neodvisen ter razširjen notranji nadzor. Hkrati predlagajo samoorganiziranje obštudijskega življenja - uvajanje neposredne demokracije preko skupščin na lokalni ravni in demokratizacijo vseh procesov odločanja na ŠOU v Ljubljani.

Božidar Kolar iz Iskre je prejšnji teden pojasnil, da se bo tokrat odločalo o spremembah statuta, ki bodo zavezujoče, medtem ko se je prejšnji teden odločalo o resoluciji, s katero naj bi se študentska organizacija ljubljanske univerze reformirala.

»V Iskri smo se zadnje leto našega delovanja znotraj Študentske organizacije Univerze v Ljubljani ukvarjali predvsem s približevanjem institucije širši študentski javnosti, saj razumemo odtujenost organizacije od svoje baze kot temeljni problem ne samo študentske, temveč kakršnekoli politične ali državne institucije. Toda znotraj organizacije žal nismo imeli dovolj vpliva, da bi svoje ideje udejanili. Tako so znotraj od študentov odtujenega formalnega ustroja študentskega zbora venomer prevladali interesi obstoječih študentskih funkcionarjev, ki že od osamosvojitve reproducirajo logiko zasebnega interesa pred javnim,« opozarjajo v društvu in vabijo na sredin referendum.