»Treba je zrušiti zid, ki so ga postavili med nas«

Skozi projekt Blizu vas bodo prosilci za azil s kamero v roki beležili svojo novo realnost.

Objavljeno
25. oktober 2016 18.22
Tiskovna konferenca Begunci in film 25.10.2016 Ljubljana Slovenija [Begunci,film,Ljubljana,Slovenija]
Mo. Z.
Mo. Z.

Ljubljana – V Društvu zaveznikov mehkega pristanka in Društvu za trajnostni razvoj Terra Vera so začeli projekt Blizu vas, v okviru katerega priseljence v Sloveniji usposabljajo na področju dokumentarnega filma in videa, kreativnega in novinarskega pisanja.

Kot poudarjajo v društvih, je eden od poglavitnih ciljev programa neformalnega izobraževanja, ki ga sofinancirata Evropski socialni sklad in slovenska država - ta sicer na državni meji te dni postavlja novo ograjo -, usposobiti ljudi, ki so v Slovenijo prišli pred kratkim ali pa že pred časom, »za sooblikovanje oziroma samostojno ustvarjanje svoje medijske, javne in družbene vloge« ter »povečati njihovo participacijo na področjih, ki so najbolj izpostavljena manipulacijam medijev, oblikovalcev politik in posledično splošne javnosti«.

Tako bodo udeleženci, med katere je doslej prijavljenih 31 prosilcev za azil, pridobili kompetence s področja sodobnih družbenih in kulturnih refleksij, ki jim bodo omogočale soustvarjanje in prikazovanje realnosti skozi njihove osebne zgodbe. Kot je na včerajšnji predstavitvi v Kinodovoru poudarila koordinatorica Andrea Celija, želijo s projektom Blizu vas, ki se je začel julija in se bo končal avgusta prihodnje leto, »zapolniti nastalo vrzel, skrajšati čas življenja v čakalnici in omogočiti pridobivanje znanj, ki bodo beguncem in drugim v novem okolju v pomoč«.

Strah in velike oči

Od konca septembra, ko je na protestnem shodu s prosilci za azil pred viškim azilnim domom opozoril na slabe razmere, v katere so pahnjeni tisti, ki pribežijo v Slovenijo, se, kot pravi Samer Arqaui, ni veliko spremenilo. Vsaj nič takšnega ne, kar bi lahko občutili, pravi begunec iz Sirije, ki je pred kratkim opravil še zadnji intervju v okviru azilnega postopka. »Zato sem si rekel, da je treba poskusiti drugače kaj spremeniti, in to tako, da predstavim razmere in zahteve beguncev.« Pridružil se je projektu Blizu vas in tako se zdaj uči o tem, kako nastaja film, in s kamero v roki beleži novo realnost.

»To je dobra priložnost, da pokažem, kako je res tistim, ki so pribežali, od kod bežijo, kdo so, kakšno je njihovo ozadje, kakšne so njihove države in kultura. Predvsem pa je treba govoriti o tem, kako je tukaj, in pokazati, kako razmere vidimo sami,« pripoveduje Samir, zdaj študent ekonomije na ljubljanski ekonomski fakulteti. »Treba je razumeti, zakaj smo tu, tega si nismo izbrali sami. Toda tukaj bomo ostali in živeli, ne vem sicer, kako dolgo, toda to je dejstvo. Zato je treba predvsem zrušiti zid, ki so ga postavili med nami, med enimi in drugimi. To so strahovi, ki nimajo nobene podlage.«

Tudi Markos Teklu, begunec iz Eritreje, pripoveduje podobno. Sodelovanje pri projektu se mu zdi tudi dobra priložnost, da se ljudem sam predstavi skozi kamero in da predstavi državo, iz katere je bil pred nekaj meseci prisiljen zbežati.

Tudi sam še vedno čaka na odgovor notranjega ministrstva v zvezi s svojo prošnjo za azil. »Zdaj je malce lažje, ker imam tu kar nekaj prijateljev in sodelujem s Terra Vero. Je pa kdaj težko. Težko je, ko se spomniš na družino. Težko je, ko pomisliš, kako si prišel do sem. In težko je, ker ne veš, kaj bo.«