Trgovske rošade na Čopovi

Zaradi selitve Mestne hranilnice bosta lokaciji zamenjali Mladinska knjiga in Kraš.

tor, 27.02.2018, 07:00

Kaj bo z Mestno hranilnico?

Mestna hranilnica je najstarejša finančna institucija v Sloveniji, saj brez prekinitve posluje že od leta 1889, kot organizacijska enota NLB pa deluje od ustanovitve banke. Pobudnik gradnje poslopja na današnji Čopovi je bil ljubljanski župan Ivan Hribar, zgradili pa so jo po načrtih sarajevskega arhitekta Josipa Vancaša. Nova bančna poslovalnica naj bi v pritličju začela poslovati aprila. »V NLB smo na to hišo zelo ponosni in imamo zanjo perspektivne načrte, več o tem pa bomo razkrili v prihodnjih mesecih,« še poudarjajo v banki.

Ljubljana – Pred kratkim je v javnosti završalo, da bo nekdanja Kraševa trgovina na Čopovi po skoraj 65 letih zaprla svoja vrata. Izkazalo se je, da vzrok tiči v odločitvi NLB, lastnici dveh prostorov na tej elitni lokaciji. Banka bo poslovalnico Mestne hranilnice preselila v pritlične prostore zdajšnje Mladinske knjige, ta pa bo po novem poslovala v dosedanjih prostorih Kraševe trgovine.

Konec meseca bosta svoja vrata zaprli kar dve prodajalni na Čopovi, in sicer prodajalni Mladinske knjige in Kraša. Knjigarna se marca seli v prostore dosedanje Kraševe trgovine, ta pa v nove prostore ob Slovenski cesti.

Lastnica obeh prostorov je NLB, ki takole pojasnjuje svojo odločitev: »Že pred časom smo se odločili za preselitev poslovalnice (gre za Mestno hranilnico; op. a.) na Čopovi ulici iz prvega nadstropja v pritličje. S tem želimo poslovalnico približati strankam, kar je v skladu s poslovno usmeritvijo banke.«

Zaradi odločitve o selitvi v pritličje so morali odpovedati najemno pogodbo z Mladinsko knjigo, hkrati pa se je v sosednjem lokalu, kjer je prav tako lastnica prostorov NLB, iztekla najemna pogodba s podjetjem Kraš.

V trgovini s sladkarijami

»V banki smo se odločili, da po daljšem obdobju preverimo, ali so naši najemni pogoji na tej lokaciji še vedno primerljivi s tržnimi. Na razpis smo povabili nekaj podjetij, katerih vsebina bi pomenila dodano vrednost na lokaciji – med njimi je bilo tudi podjetje Kraš. V konkurenčnih pogojih smo za ta lokal izbrali novega najemnika in dosegli optimalnejše pogoje. Vsebine novega najemnika niso novost, zato smo prepričani, da lokacija ne izgublja vrednosti in pomena,« pravijo v NLB.

V Mladinski knjigi so potrdili, da se iz starih prostorov na Čopovi marca selijo v dosedanje prostore Kraševe prodajalne. Na vprašanje, kolikšna je najemnina v novih prostorih, pa niti v NLB niti v Mladinski knjigi niso odgovorili, češ da je to poslovna skrivnost.

Po naših informacijah se najemnine na Čopovi gibljejo od 8000 pa vse do 23.000 evrov. »Kraš s prodajo sladkarij zagotovo ni zaslužil toliko, da bi pokril najemnino na takšni elitni lokaciji, kot je Čopova. Žalostno je, da bo v prostorih Mladinske knjige 'dolgočasna' banka. S tem še dodatno izrivajo trgovsko dejavnost iz središča Ljubljane,« zatrjuje naš vir, ki ne želi biti imenovan.

Prijavi sovražni govor