Tri mesece redkejši odvoz odpadkov

Rjavi zabojniki: Snaga jih bo na nekaterih območjih do marca praznila bolj poredko.

Objavljeno
02. december 2016 16.46
kastelic/smeti
Maša Jesenšek
Maša Jesenšek
Ljubljana – V obrobnih ljubljanskih četrtnih skupnostih in primestnih občinah je Snaga z decembrom začela bolj poredko odvažati biološke odpadke. Ugotavljajo namreč, da je teh pozimi bistveno manj kot v drugih obdobjih leta. Redkejši odvozi ne bodo vplivali na ceno storitve.

Iz javnega podjetja so obvestili, da so z decembrom na nekaterih območjih, kjer skrbijo za odvoz odpadkov, prešli na zimski urnik odvoza bioloških odpadkov. Kot so pojasnili, se spremembe nanašajo na večino ljubljanskih četrtnih skupnosti in obljubljanske občine, kjer za to gospodarsko javno službo skrbi Snaga Ljubljana. V Ljubljani sprememb pri v prihodnjih treh mesecih (nov urnik velja do 1. marca) ne bo na območjih blokovske gradnje, kjer bio odpadke odvažajo enkrat na teden, ter v četrtnih skupnostih Center, Bežigrad, Šiška, Rožnik, Trnovo, Jarše in Moste. V ostalih četrtnih skupnostih (Šmarna gora, Šentvid, Dravlje, Črnuče, Posavje, Polje, Sostro, Golovec, Vič in Rudnik) pa bodo na območjih individualne gradnje bio odpadke namesto tedensko odvažali enkrat na dva tedna.

Kot dodajajo v Snagi, lahko uporabniki morebitne spremembe pogostnostni odvoza bio odpadkov na njihovem naslovu preverijo prek spletne aplikacije Moji odvozi oziroma so pozorni na datume odvoza odpadkov na položnicah. »V primeru dilem naj pokličejo oziroma pišejo v center za podporo in pomoč uporabnikom na telefonsko številko 01/477-96-00 oziroma e-naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., kjer jim bomo z veseljem pomagali,« pravi predstavnica podjetja za odnose z javnostmi Nina Sankovič.

Odvoz le enkrat na mesec

Spremembe bodo tudi v drugih občinah. V Dobrovi-Polhovem Gradcu, Horjulu in Brezovici bodo rjave zabojnike namesto tedensko praznili na dva tedna. Enako velja za gostejše poseljene dela občine Cerklje na Gorenjskem, medtem ko bodo v redkeje naseljenih delih te občine zabojnike namesto na dva tedna praznili le enkrat na štiri tedne. Le enkrat na štiri tedne (namesto vsak drugi teden) bodo bio odpadke odvažali tudi v Dolu pri Ljubljani, Škofljici in Igu, medtem ko jih bodo v Vodicah in Medvodah do začetka marca odvažali enkrat na tri tedne (sicer na dva tedna).

»Ko smo pred dobrimi tremi leti optimizirali ravnanje z odpadki, sta analiza zabojnikov in spremljanje stanja na terenu pokazala, da je bioloških odpadkov v zimskih mesecih (december, januar, februar) bistveno manj kot spomladi, jeseni in poleti. Zato smo upoštevali to dejstvo in pogostnost praznjenja bio odpadkov prilagodili napolnjenosti zabojnikov pri našem povprečnem uporabniku,« razloge za spremembe pojasnjujejo v Snagi. A ta sprememba ne bo vplivala na znesek na položnicah, saj v Snagi pravijo, da storitev obračunavajo glede na povprečno mesečno število praznjenj, ki ga izračunajo na letni ravni – kjer pa je manj pogost odvoz bio odpadkov že predviden.