Trije kandidati, a samo ena favoritinja

Ljubljanski grad: Sedanja direktorica je po neuradnih podatkih v drugo vendarle oddala prijavo.

Objavljeno
28. september 2016 18.24
LJUBLJANA SLOVENIJA 01.03.2011 MATEJA AVBELJ VALENTAN NOVI MESTNI ZAVOD LJUBLJANSKI GRAD FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
Maša Jesenšek
Maša Jesenšek
Ljubljana – Čez manj kot mesec dni se izteče petletni mandat direktorice javnega zavoda Ljubljanski grad Mateje Avbelj Valentan. Kdo bo vodil zavod po 24. oktobru, še ni znano, saj je morala občina razpis za direktorja ponoviti.

Razpis za delovno mesto direktorja zavoda Ljubljanski grad so na MOL objavili že maja. A kot je pojasnil predsednik komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja Aleš Čerin, med tremi prijavljenimi kandidati s popolnimi in pravočasnimi prijavami niso izbrali nikogar in sklenili, da razpis ponovijo. Kakšen je bil razlog za to, Čerin ni razkril, zapisal je, da je bila odločitev sprejeta na podlagi vlog in razgovora s kandidati. Komisija je tako odločila na začetku septembra, le dan zatem pa je občina objavila nov razpis.

Negotovost do zadnjega dne

Po neuspešnem prvem razpisu se zdaj z imenovanjem že mudi. Petletni mandat se sedanji direktorici Mateji Avbelj Valentan izteče 24. oktobra, in ker na septembrski seji komisija mestnemu svetu še ni dala predloga za novega direktorja, bo to morala storiti na naslednji seji, ki bo prav 24. oktobra. Da bi bila pred tem kakšna izredna seja mestnega sveta, namreč ni verjetno. Svetniki bodo torej o novem direktorju odločali na dan, ko se zdajšnji direktorici izteče mandat. Če komisija ne bo oblikovala predloga za imenovanje direktorja zavoda (torej če znova nobeden od kandidatov ne bo ustrezal), je Čerin napovedal, da bodo mestnemu svetu predlagali imenovanje vršilca dolžnosti direktorja.

Tudi na novi razpis so po Čerinovih navedbah prispele tri prijave. Pogoji sicer niso bili prav zahtevni oziroma omejujoči: kandidati morajo imeti univerzitetno izobrazbo, pet let delovnih izkušenj, sposobnost organiziranja in vodenja ter poznati delo zavoda; gre za pogoje, ki jih določa ustanovitveni akt zavoda. Predložiti so morali tudi program poslovnega in programskega razvoja zavoda. Sedanja direktorica sicer že maja ni hotela razkriti, ali se namerava potegovati za nov mandat; podoben odgovor smo z zavoda prejeli tudi ob ponovljenem razpisu: sporočili so, da direktorica do konca razpisnega postopka ne želi dajati izjav v zvezi z morebitno ponovno kandidaturo.

Po naših informacijah se Avbelj Valentanova na prvi razpis ni prijavila in tudi sicer naj bi v (pol)zasebnih pogovorih nekajkrat namignila, da je nov mandat ne zanima. A kot kaže, jo je vodilnim na občini uspelo prepričati, saj naj bi v ponovljenem postopku med tremi prijavami prejeli tudi njeno. Kot je znano, je pred leti na mesto direktorice prišla iz županovega kabineta, kjer je bila vodja, še prej je z Jankovićem delala že v Mercatorju. Tako ni dvoma, da uživa županovo zaupanje.

Najverjetnejši scenarij je tako, da bo na zadnji dan svojega mandata imenovana za nov petletni mandat. Seveda bo imel o tem zadnjo besedo mestni svet, na predlog občinske komisije za imenovanja pa bosta morala mnenje v skladu s predpisi dati tudi svet in strokovni svet zavoda.