Trije večeri poezije, glasbe, plesa in filma

V Parku slovenske reformacije se bo dogajal Filmobus.

Objavljeno
27. avgust 2012 12.54
N.K., Ljubljana
N.K., Ljubljana
Ljubljana - Mestna knjižnica Ljubljana za popestritev zadnjih počitniških dni in poletnih večerov predstavlja dejavnosti svoje Potujoče knjižnice pod naslovom Filmobus. Dogodki in predstavitve dejavnosti knjižnice so namenjeni obiskovalcem vseh starosti, ki želijo preživeti poletne večere v prijetni družbi glasbe, poezije, plesa in filma.

V treh tematskih večerih, med 17. in 22. uro, si bodo obiskovalci lahko ogledali bibliobus in spoznali način delovanja Potujoče knjižnice, s knjižnim gradivom pa bomo približali delčke kulture treh evropskih narodov - Španije, Grčije in Slovenije.

Trije večeri, tri države

Na večernih dogodkih se bodo vrstile ustvarjalne delavnice, brala se bo poezija in proza španskega pesnika Federica Garcie Lorca, grškega pesnika Nikosa Kavadiasa, ki je v svojih delih opeval grenkobo, ljubezen in tudi razočaranje ter domotožje povezano z nenehnim iskanjem življenjskega smisla ter dela znamenitega grškega pisatelja Nikosa Kazantsakisa, ki je med drugim napisal odmevne romane, prevedene tudi v slovenski jezik: Grk Zorba, Zadnja Kristusova skušnjava, Čar grške pokrajine in Kapitan Mihalis.

Literarni dogodki se bodo vsak večer prepletali z ljudsko glasbo posameznih narodov, ki jo bodo izvajali flamenko kitarista Denis in Alen Mujkić in glasbena skupina Vagantes, ki bo zaigrala tradicionalno grško glasbo za violino, violončelo, baglamas, buzuki in kitaro.

Na slovenskem večeru bomo predstavili del bogate slovenske ljudske poezije in izročila - Mistiko Cerkniškega jezera, v izvedbi glasbeno-literarne ustvarjalke in pravljičarke Ljobe Jenče.

Glasbeno-literarne nastope bodo obogatile predstavitve tradicionalnih plesov posameznega naroda v izvedbi plesne skupine Cora Viento s predstavitvijo flamenko plesov španske Andaluzije ter skupine Hermes, ki bo predstavila bogato in raznoliko grško folkloro.

Ko se bo nad Ljubljano spustil mrak, pa bo čas za ogled filmov. Prvi večer bo na sporedu španski film Jaz bi tudi, v torek grški film Grk Zorba ter v sredo slovenski film Lahko noč, gospodična.

Obisk prireditev je brezplačen, v primeru dežja pa dogodki odpadejo.