Tritonis zahteva, da mu MOL takoj vrne poldrugi milijon evrov

Nična pogodba med MOL in Tritonisom postaja za občino vse dražja tudi zaradi zahtevka za pet milijonov odškodnine.

Objavljeno
25. februar 2014 21.03
Privat parkirišče na Vojkovi cesti,Tritonis d.o.o.,Ljubljana Slovenija 13.01.2014
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana

Ljubljana – Podjetje Tritonis je na ljubljansko okrožno sodišče vložilo zahtevo za nadaljevanje postopka na ničnost prodajne pogodbe za zemljišči ob Vojkovi, Mestni občini Ljubljana pa dopis, s katerim od nje zahteva, da mu takoj vrne dober milijon kupnine in 481 tisočakov zamudnih obresti.

Od okrožnega sodišča Tritonis pričakuje, da bo glede na pravnomočno končan gospodarski spor med PNZ in MOL (občina ga je na prvi stopnji dobila, na drugi v celoti izgubila) nadaljevalo gospodarski spor med tema strankama, ki ga je prekinilo zato, ker je čakalo na odločitev višjega sodišča. Prav tako ta sodba vpliva na pravdni postopek v isti zadevi, ki ga je na prvi stopnji dobilo ministrstvo za obrambo.

V tistem primeru je okrožna sodnica namreč že razsodila, da je kupo-prodajna pogodba med Tritonisom in MOL, sklenjena 4. marca 2009, nična (šlo je za parkirišče in zelenico v skupni izmeri 1648 kvadratnih metrov). A se je MOL na odločitev takoj pritožila.

Okrožno sodišče naj bi po predlogu Tritonisa takoj izdalo vmesno sodbo v zvezi s tistim delom tožbenega zahtevka, ki se nanaša na dejstvo, da mora vsaka stranka drugi vrniti to, kar je prejela na podlagi nične pogodbe.

Tritonisova odvetnica pa o predlogu za nadaljevanje postopka ni obvestila le sodišča, ampak tudi MOL. Občini je hkrati poslala dopis, s katerim od nje zahteva vračilo 1,55 milijona evrov kupnine z obrestmi. Utemeljuje jo s pravnomočno sodbo višjega sodišča, ki je razsodilo, da mu MOL ne bi smela prodati dveh parcel, in je kupo-prodajno pogodbo kot nično razveljavilo. Morebitna pritožba na vrhovno sodišče (uporaba izrednega pravnega sredstva) namreč ne zadrži izvršbe.

Bodo plačali ali zavlačevali?

Pri opisanem zahtevku v oči bode podatek, da se je med 23. februarjem 2009, ko je Tritonis vplačal 214.240 evrov varščine za nakup zemljišč ob Vojkovi, in 24. februarjem letos nabralo že za 96.800 evrov obresti, na preostanek kupnine (856.960 evrov so plačali 6. marca 2009) pa skoraj 385 tisočakov.

Ker odlaganje plačila vsak dan pomeni dodatnih nekaj deset evrov zamudnih obresti, so občini predlagali, naj 1,55 milijona evrov kupnine z obrestmi plača na fiduciarni račun odvetnice najpozneje v osmih dneh.

Tritonis pričakuje, da bo MOL plačala tudi veliko škodo, ki je nastala zaradi nične pogodbe. Ker se ta z vsakim dnem le povečuje, je predlagal, da bi se takoj sestali in se poskušali sporazumno dogovoriti o načinu povračila škode. Prepričani so, da je v interesu obeh strank, da se izognejo nadaljnjemu pravdanju in s tem povezanim visokim stroškom.

Škode za pet milijonov evrov

Osnova za pogajanja o višini poslovne škode je znesek, ki so ga navedli v kazenski ovadbi proti MOL, župana, vodjo mestnega oddelka za urejanje prostora in urbanizem Mirana Gajška, sodnega cenilca Rajka Srednika in druge soodgovorne osebe ter jo že 7. novembra 2011 poslali vrhovnemu državnemu tožilstvu.

V njej so jih osumili več naklepnih kaznivih dejanj (poslovne goljufije, zlorabe položaja, overitve lažne listine, nevestnega dela v službi), očitali pa so jim tudi, da so s svojimi dejanji Tritonisu povzročili za vsaj štiri milijone evrov škode, podjetju zmanjšali ugled, ga spravili na rob stečaja, Damjana Bremca pa kot njegovega lastnika na rob bankrota, eksistence in osebne stiske. Predlagali so tudi, naj sodišče osumljene kaznuje s predvideno zaporno kaznijo in naloži plačilo vse škode in stroškov do razsodbe.

Ker sta od ovadbe pretekli že dve leti in pol, se je odškodnina zdaj povečala na že najmanj pet milijonov evrov. Vanjo so vštete vse sodne takse, davek na promet nepremičnin, plačane obresti, stroški posojila, idejnih projektov, soglasij in financiranja, odškodnina za izgubljeni dobiček pri projektu in bodočih dobičkov, odškodnina zaradi osebne stiske, izguba imena, poslovnega ugleda, izguba bonitet ...

Če bo razum na strani mestnih svetnikov in župana dovolj velik, pravi Bremec, »bomo v naših nespornih zahtevah popustili le zaradi Ljubljančanov, ki že zdaj težko prenašajo bremena stroškov, ki jim jih zaračunavajo prek javnih podjetij in holdingov v lasti občine«.