Trnovčani nemočno opazujejo zabave pod svojim oknom

Stanovalci občino pozivajo k ukrepanju - velik problem je tudi opravljanje potrebe mladih po bližnji okolici.

Objavljeno
22. julij 2012 20.11
Nina Krajčinović, Ljubljana
Nina Krajčinović, Ljubljana
Ljubljana – Medtem ko večina Ljubljančanov uživa na sprehodih po prenovljenih nabrežjih ob Ljubljanici, tisti, ki živijo ob Trnovskem pristanu, ponoči še vedno ne morejo spati. Problem popivanja mladih (včasih se jih nabere več kot petsto) na tako imenovani Trnovski plaži, ki vpliva na nočni počitek stanovalcev, se vleče že nekaj let in zdi se, da nihče ne ve zares, kaj storiti.

»Napijejo se, kričijo, praznujejo rojstne dneve, skačejo v Ljubljanico, pijani ležijo na cesti,« razlaga Karmen Juren, predstavnica stanovalcev iz Trnovega, »potrebo opravljajo kar po bližnjih grmovjih, tudi pod našimi bloki, razgrajajo, zdaj so postali že nasilni. Če jih poskušaš pomiriti, je njihov odgovor: 'Kaj nam pa morete?'« Pritožbe stanovalcev, tako Karmen Juren, na občini večinoma naletijo na gluha ušesa, zato tudi sami ne vedo več, kaj storiti. »Nekateri razmišljajo celo o tem, da bi se preselili, saj so razmere resnično nevzdržne,« še pove.

Edini stranišči ob našem obisku zaklenjeni

»Na Mestni občini Ljubljana se zavedamo razmer zaradi zbiranja mladih na Trnovski plaži in nezadovoljstva okoliških prebivalcev,« odgovarjajo z občine, »prav tako smo od lani na tem območju dodatno okrepili čiščenje – čistimo ga vsak dan zgodaj zjutraj . Stranišči sta od ponedeljka do četrtka odprti do 22. ure, v petek in soboto do druge ure zjutraj, v nedeljo pa do 24. ure.«

Razmere smo v petek, 21. julija, med 23. in 24. uro, preverili tudi mi. Priznati je treba, da ob našem obisku večjega hrupa ni bilo, po nabrežju so posedale skupinice mladih, večina vidno pijanih, a večjih izgredov ni bilo. Skozi nabrežje so se ravno takrat sprehodili policisti. Preverili smo tudi omenjeni stranišči pod Prulskim mostom, ki pa sta bili – čeprav bi morali delovati do druge ure zjutraj – zaklenjeni. Na občini smo dobili pojasnilo, da je bilo stranišče najverjetneje zaprto zato, ker je bilo umazano.

Kam na stranišče, je torej tudi eden večjih problemov zadrževanja mladih na nabrežju. Maja lani so izredni zdravstveni nadzor na tem območju opravili tudi inšpektorji z Zdravstvenega inšpektorata RS (ZIRS), ki so v poročilu zapisali, da so »navedbe iz prijave stanovalcev povsem upravičene. Glede problema fekalij smo ugotovili, da sta obiskovalcem nabrežja zagotovljeni le dve stranišči. Pot do stranišč je za nekatere obiskovalce očitno predolga, zato svoje fiziološke potrebe opravijo kar v reko, za grmičevjem, v bližini nabrežja in v bližnjih ulicah. Posledično ostaja močan vonj po urinu, vidne fekalije in izbruhanine na javnih površinah. Takšne razmere zagotovo prispevajo k pojavu insektov in posledično tudi nalezljivih bolezni.« ZIRS je s svojimi ugotovitvami lani seznanil tudi MOL , kjer so zagotovili, da tudi sami iščejo primerno rešitev, na začetku vsaj s postavitvijo dodatnih stranišč.

Kaj, če sploh, se je torej od takrat spremenilo, smo preverili na zdravstvenem inšpektoratu. S poročili so nam, da je »ZIRS na Trnovskem pristanu od maja 2011 do julija 2012 izvedel devet inšpekcijskih pregledov. Pri nočnih pregledih smo ugotovili, da se na omenjenem mestu še vedno zbirajo osebe različnih starostnih skupin, pri tem pa uživajo alkoholne pijače. V okviru jutranjih pregledov smo našli območje Trnovskega pristana počiščeno.« Glede postavitve stranišč so novembra lani od MOL dobili mnenje, da tam »ni dovoljeno postavljanje plastičnih (prenosnih) stranišč zaradi kulturne postavitve Plečnikovega nabrežja, poleg tega pa bi lahko obstajalo tveganje za nadaljnji vandalizem, ki bi vodil v onesnaženje reke Ljubljanice s fekalijami«.

Mladoletniki do alkohola na različne načine

K takšnemu odnosu nekaterih mladih do okolice pripomore tudi alkohol. Kako ga mladoletniki sploh dobijo, lahko samo ugibamo. A lkohol zanje kupijo najverjetneje starejši prijatelji ali morda tudi okoliški brezdomci, ki postavajo pred bližnjimi trgovinami. Tržni inšpektorat je namreč letos opravil tri večje akcije nadzora prodaje alkoholnih pijač mladoletnim v prodajalnah.

»Od aprila letos sta bili izvedeni dve akciji nadzora, v okviru katerih so inšpektorji skupaj opravili 62 inšpekcijskih pregledov, pri katerih ni bilo nikjer ugotovljeno, da bi prodajalci prodajali alkoholne pijače mladoletnim kupcem,« pojasnjuje Andrejka Grlić, glavna tržna inšpektorica. »Na območju Trnovskega pristana tako niso bile ugotovljene nepravilnosti prodajalcev v zvezi s prodajo alkoholnih pijač mladoletnim. Prav tako nismo prejeli nobenih prijav oziroma policijskih predlogov za uvedbo postopka o prekršku,« še pove Grlićeva.

Štirje policisti so se, kot že rečeno, skozi Trnovski pristan sprehodili tudi ob našem obisku. Policijska uprava Ljubljana je, odgovarja njen predstavnik za odnose z javnostjo Vinko Stojnšek, v letošnji sezoni prejela okoli 14 obvestil, ki so bila tako ali drugače povezana z omenjenim krajem. Večina se jih nanaša na motenje zaradi hrupa, poleg tega s o policisti preiskovali tri tatvine denarnic in eno kršitev javnega rada in miru – pretep. »Ponavadi se ob prihodu policistov zadeve umirijo in takrat ni zaznati kršitev,« pravi Stojnšek. Podobno smo opazili tudi mi, saj se je približno pet minut pred prihodom omenjenih štirih policistov skozi nabrežje na kolesu pripeljal mladenič in skupine opozarjal: »Policija gre, policija gre!« Nekateri so zapustili prizorišče, drugim pa je bilo, vsaj videti je bilo tako, vseeno.

Občina poziva mladino k odgovornemu vedenju

Župan Zoran Janković je mlade, ki se zadržujejo na nabrežju Trnovskega pristana, že lani javno pozval k upoštevanju pravil in predvsem bližnjih stanovalcev, sicer da bo »primoran ponoči zapreti dohode do njihovega priljubljenega zbirališča«.

Na občini v zvezi z županovim opozorilom odgovarjajo, da je zaprtje Trnovske plaže zares skrajni ukrep, ki ga je mogoče izvesti na pravni podlagi skladno s slovensko zakonodajo. Vendar se župan in občina nagibajo k temu, da bi tako mladi kot okoliški prebivalci našli skupni jezik, »zato še enkrat pozivamo mlade, naj do javnega dobra ravnajo skrbno in spoštljivo, naj z vpitjem in hrupom ne motijo okoliških prebivalcev, prebivalce pa prosimo za razumevanje in strpnost. Mladina je naša prihodnost, zato jo pozivamo, naj s svojim odgovornim ravnanjem pokaže, da se je zmožna dostojno zabavati brez vznemirjanja okolice.«