»Tu ne bo uvožene traktorske revolucije«

Mestni svet o beguncih in njihovih nastanitvah v glavnem mestu, kulturni strategiji in kulturnih projektih za prihodnost.

Objavljeno
21. marec 2016 22.28
Maša Jesenšek
Maša Jesenšek
Ljubljana – Kultura in begunska problematika sta bili temi, ki sta zaznamovali sinočnjo sejo mestnega sveta. Večina v mestnem svetu je kljub drugačnim nameram NSi podprla začasno nastanitev migrantov v Ljubljani.

Svetniki so tematiko obravnavali na pobudo svetniškega kluba NSi, a so bili končni sklepi precej drugačni, kot so si zamislili v NSi. Tam so predlagali, da mestni svet sklene, da nasprotuje nastanitvi migrantov v Ljubljani, dokler vlada ne predstavi »celovite rešitve zaščite obstoječih prebivalcev glavnega mesta«. Gre za vprašanje javnega reda in miru, sociale, nastanitve, zdravstva in vključevanja v izobraževanje, je pojasnjevala Mojca Kucler Dolinar. A so koalicijske LZJ, SD in Desus združili moči s SMC in ZL in z dopolnili predlog sklepa spremenili tako, da se je na koncu glasil: »Mestni svet podpira začasno nastanitev migrantov v MOL, v nastanitvenih prostorih, ki jih je uredila mestna uprava, še posebej določenih ogroženih skupin. Tako bomo, kot že večkrat, dokazali, da je Ljubljana strpno in solidarno mesto, kjer živimo skupaj in spoštujemo različnost.«

Začetek razprave je bil pričakovano buren, z očitki o nestrpnosti, ki so leteli tako z leve kot desne, svetniki NSi pa so kmalu zapustili dvorano. Župan Zoran Janković je ponovil, da imajo pripravljene tri objekte (samski dom Snage, dvorano Kodeljevo in staro OŠ Polje) in da so poleg nastanitve poskrbeli tudi za versko oskrbo, zdravstvo, izobraževanje. Poudaril je, da se otroci iz viškega azilnega doma že vrsto let uspešno šolajo na OŠ Livada in da so tamkajšnjega ravnatelja celo povabili na Švedsko, da predstavi primer dobre prakse. »Vlada je odigrala odlično vlogo, če bi umaknili še žico, bi se ji priklonil. Pri nas v Ljubljani ne bo uvožene traktorske revolucije,« se je Janković odzval na nekatere napovedi o protestih pred centrom na Kotnikovi, kjer so marca namestili več migrantov.

Jernej Pavlin (SDS), ki je menil, da center na Kotnikovi zaradi bližine vrtca in šol ni primeren za nastanitev migrantov, je izpostavil poostren nadzor policije na tem območju, želel pa je tudi več informiranja o aktivnostih občine. Marjan Sedmak (LZJ) je Pavlinu očital, da s tem »vnaprej kriminaliziramo določene skupine ljudi. To je podlo.« Župan in drugi svetniki levice so sicer večkrat poudarjali strpnost, odprtost, spoštovanje človekovih pravic in potrebo po pomoči, a hkrati izražali podporo vladi, ki pa begunce raje vidi pred makedonsko mejo. Razprava se je končala mirno, tudi s tem, da je SDS pohvalila vlado, Janković pa je stanje v mestnem svetu označil kar za »idilično«. Svetniki so začasno nastanitev migrantov tako na koncu podprli brez glasu proti.

Razvoj kulture

Svetniki so včeraj sprejeli tudi strategijo razvoja kulture v MOL do leta 2019. Vodja oddelka za kulturo Mateja Demšič je poudarila, da je »nova strategija zastavljena ambiciozno, čeprav menimo, da je tudi uresničljiva«. Izpostavila je že v prejšnjem obdobju načrtovano prenovo Cukrarne in Roga ter razvoj enakomerne kulturne ponudbe in kulturnega turizma.

Predstavljeni dokument si je prislužil nemalo pohval, tudi opozicijskih svetnikov. Nekaj pripomb nanj pa je vendarle bilo. Mirko Brnič Jager (SDS) je menil, da je projekt kinodvoran v podhodu Ajdovščina (minipleks) nepotreben, saj bi v center prinesel novo gradbišče. Župan je zagotovil, da so pri prenovi Slovenske ceste gradnjo minipleksa že upoštevali: »To bo zgrajeno, če nam bo le uspelo odkupiti prostore.« Dragan Matič (SMC) pa je želel podrobnejša pojasnila, kako bodo financirali več kot 50 milijonov evrov vredni prenovi Roga in Cukrarne. Janković je dejal, da za Cukrarno računajo na 18 milijonov evrov evropskih sredstev, medtem ko bodo prenovo Roga krili s sredstvi iz proračuna MOL.

Projektu prenove Roga je nasprotovala Nataša Sukič iz razpadlega svetniškega kluba Združena levica. Opozorila je, da številne skupine iz Roga niso institucionalizirane in zato ne bodo mogle sodelovati na javnem razpisu za uporabo prostorov v novem centru. »V ZL menimo, da bi morala MOL vzpostaviti dolgoročno sodelovanje s skupinami, ki tu ustvarjajo že desetletje. Rogu bi morali priznati enak status kot AKC Metelkovi.«

»Prišli ste prepozno,« je njene pobude zavrnil župan in nadaljeval, da so se z uporabniki Roga že pred osmimi leti dogovorili o pravilih igre. Napovedal je, da bodo rušiti začeli že čez mesec dni: »Vse stavbe, ki jih bomo rušili, razen ene, so prazne. Vi hočete, da pustimo zadevo propadati,« je bil neomajen župan in Sukičevi očital govorjenje na pamet, podpihovanje nestrpnosti in pozivanje k uporu. Sukičeva pa ga je zavrnila, da ne govori na pamet, pač pa v imenu uporabnikov Roga.

Staro letališče, nov poskus

Ob Rogu, ki ga lahko uvrstimo na seznam neuspešnih javno-zasebnih partnerstev (JZP), so imeli svetniki na dnevnem redu še dve javno-zasebni partnerstvi. Po neuspešnem iskanju partnerja, ki bi prenovil staro letališče v Mostah, so včeraj spremenili akt o JZP in iz njega izločili objekt letališkega hangarja.

V projektu tako ostajata stara letališka stavba in kontrolni stolp, kot je želel doslej edini interesent za sodelovanje v partnerstvu, družba BTC. Nad spremembo ni bil navdušen Brnič Jager, ki je menil, da sprememba akta ne bo nič spremenila in da bi morali biti bolj inovativni.

Če tako za staro letališče še ostaja upanje, da bo obnovljeno, pa je po več kot štirih letih od objave razpisa mestni svet včeraj dokončno pokopal upe o prenovi športnega parka Savsko naselje in odpravil akt o JZP za ta projekt. Vodja oddelka za šport Marko Kolenc je ob tem napovedal, da bodo preverili alternativne možnosti realizacije projekta.