Tudi v ljubljanskem živalskem vrtu izredne razmere

Nevarne živali, kot so leopardi, tigri, medvedi, šimpanzi, geopardi, so na varnem. Nevarnost pobega grozi le pri risih.

Objavljeno
02. februar 2014 16.16
Posodobljeno
02. februar 2014 16.16
M. Č., Delo.si
M. Č., Delo.si

Ljubljana - Nočna služba živalskega vrta se je vso noč borila s padajočim in povešenim drevjem ter vejevjem, vendar so se do jutra razmere le še poslabševale. Zato so se odločili, da bo zaradi nevarnosti zaprt.

Kot so sporočili, so padla drevesa na večih mestih odprla zunanjo ograjo ter poškodovala nekaj zgradb.

Nevarnost pobega grozi le pri risih

Nevarne živali (leopardi, tigri, medvedi, šimpanzi, gepardi) so na varnem in pod nadzorom v notranjih zidanih prostorih.

Nevarnost pobega grozi le pri risih - ki ljudem niso nevarni -, saj je pet podrtih dreves naredilo 50 m dolgo vrzel v zunanji ograji.

Ker se drevje na vrhu Rožnika neprestano podira, ograje trenutno ni mogoče sanirati, par risov pa zaradi navajenosti še vedno vztraja v ogradi.

Vejevje se ves dan podira po vsem ZOO

V živalskem vrtu danes vladajo izredne razmere, saj se vejevje in drevje že vso noč in ves dan podira po vsej površini. Zunanja ograja je podrta na štirih mestih, padlo je več deset večjih dreves in veliko število vrhov ter vejevja.

Zjutraj je večji hrast padel na nov kontejner za oskrbnike, se prelomil, nato pa pomečkal še službeno vozilo in oplazil streho kuhinje.

Največ drevja je padlo z zunanje strani navznoter ob vzhodnem robu oboda - na kozolec ter konjske hleve kmetije, v ogrado gepardov in kanadskih gosi ter ob centralnem bajerju na Večno pot.

Najhuje je bilo pri ogradi risov, kjer je notranjo in zunanjo ograjo padajoče drevje pomendralo v dolžini 50 metrov. Zaradi prevelike nevarnosti vrzeli še ni bilo mogoče sanirati. K sreči sta risa navajena na svojo ogrado in še vedno čakata v ogradi.

Možnost pobega je sicer velika, vendar živali za ljudi nista nevarni, četudi bosta ušli. Uničene so tudi ograje gamsov in kozorogov. Vse nevarne živali so zaprte v notranje prostore, volkovi pod nadzorom. Kljub največji stopnji nevarnosti so bile danes vse živali oskrbljene.

Dokler ne odstranijo vejevje in sanirajo ograje ostaja zaprt

Oskrbnikom, veterinarjem ter dežurnemu osebju so okrog 12. 30 ure na pomoč priskočili gasilci PGD Vič, pod vodstvom poveljnika Jerneja Panceta.

Deset gasilcev je pred tem na Brdnikovi in večni poti odstranjevalo padlo drevje, okrog poldneva pa so Večno pot v celoti zaprli za promet ter se napotili v živalski vrt.

V slabih dveh urah so pomagali odstraniti predvsem tisto drevje, ki je ogrožalo zunanjo ograjo in stavbe, ostalo bo zaradi nevarnosti žal moralo počakati na varnejše razmere, ponoči pa bo ostala na delu dežurna ekipa veterinarjev, oskrbnikov in vzdrževalcev.

Živalski vrt bo najverjetneje ostal za javnost zaprt še kakšen dan ali dva, dokler ne bo odstranjeno vse nevarno vejevje ter sanirane vse poškodovane ograje.