Uporabnikov P+R je malo, a število narašča, poudarja LPP

Sinja Gorica: Podatki LPP kažejo, da sistem v povprečju uporablja le en voznik potnik na dan.

Objavljeno
18. februar 2016 16.52
Ma. J.
Ma. J.
Ljubljana – Z LPP so nam poslali podatke o številu potnikov, ki parkirajo na parkirišču P+R (parkiraj in se pelji) Sinja Gorica. Kot smo poročali včeraj, se v prvih mesecih delovanja to parkirišče ni najbolje prijelo in tudi na vrhniški občini so pričakovali boljši obisk.

Podatki Ljubljanskega potniškega prometa kažejo, da je voznikov, ki parkirajo na tem parkirišču in pot v Ljubljano nadaljujejo z medkrajevnim avtobusom, res malo, vendar v javnem podjetju poudarjajo, da se število povečuje. Oktobra in novembra so našteli po 17 nakupov vozovnic na urbanomatu, decembra jih je bilo 24, januarja pa 28.

Na parkirišču, kjer je prostora za 149 vozil, v povprečju torej zabeležijo približno enega uporabnika sistema P+R na dan, kar to parkirišče skoraj postavlja ob bok še bolj neuspešni garaži P+R v Domžalah. Z LPP so še sporočili, da je validacij, vezanih na nakup na P+R, več, kar pomeni, da tisti, ki uporabljajo sistem, večinoma izkoriščajo ugodnost, ki jo ponujata LPP in občina – z nakupom vozovnice na medkrajevnem avtobusu uporabnik dobi tudi možnost 90-minutnega prestopanja v mestnem prometu.

Podatkov o številu uporabnikov sistema P+R na Škofljici in Igu pri LPP nimajo oziroma pravijo, da niso ustrezni za analizo gibanj. »Potniki namreč lahko parkirajo na parkirišču, vendar pa lahko opravijo nakup vozovnice ali dobroimetja tudi že prej, se pravi, tudi drugje. Nakup vozovnice ni vezan na uporabo parkirišča,« pojasnjujejo na LPP.