Usoda šole v Senožetih v rokah ljudstva

Skoraj 400 podpisov za razpis referenduma. Eno ali dve vprašanji?

Objavljeno
13. junij 2016 22.38
Senožeti
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek

Dol pri Ljubljani – Civilni iniciativi za ohranitev podružnične osnovne šole v Senožetih je do roka uspelo zbrati skoraj štiristo overjenih podpisov na upravnih enotah, zato bodo dolski svetniki 22. junija določili datum referenduma, ki bo v celotni občini predvidoma v nedeljo, 18. septembra.

V Senožetih so prepričani, da je odlok o spremembi in dopolnitvi odloka o ustanovitvi javnega izobraževalnega zavoda OŠ Janka Modra, s katerim so se občinski svetniki spomladi strinjali z županovim kompromisnim predlogom za delno zaprtje šole od tretjega do petega razreda, nezakonit in nespameten. V izpraznjeni učilnici bi namreč v tej primestni občini radi uredili vrtčevski oddelek, saj imajo s predšolsko institucionalno vzgojo in varstvom hude težave. Septembra lani so namreč morali odkloniti 53 vrtčevskih otrok za letošnje šolsko leto, za prihodnje šolsko leto pa jih je že zdaj na čakalni listi 83, ki ne bodo v enakopravnem položaju s tistimi, ki bodo vrtec obiskovali. Šolo v Senožetih v tem šolskem letu obiskuje 22 otrok od prvega do petega razreda v dvojni in trojni kombinaciji, 19 otrok iz tega šolskega okoliša pa hodi v šolo v Dolskem in matično šolo v Dolu pri Ljubljani. V Senožetih očitajo županu, da je ravnal v nasprotju s pravilnikom o pogojih za ustanavljanje javnih osnovnih šol, ki določa, da začne ustanovitelj postopek za spremembo statusa šole, če ugotovi, da ima podružnica šole manj kot 14 učencev. Župan Janez Tekavc, po poklicu pravnik, pa je prepričan, da pravilnik ni zakon, zato občini z njim ni dopustno nalagati nobenih obveznosti ali ji predpisovati pogojev, po katerih naj deluje.

Stroški referenduma bodo znašali 15.000 evrov

Predsednica civilne iniciative za ohranitev šole Živa Južnič je zadovoljna, ker podpisov niso prispevali le v Senožetih, ampak tudi v drugih naseljih z izjemo dveh, kjer niso dobili podpore. Pričakuje, da se bo referendumsko vprašanje glasilo: Ali ste za to, da se uveljavi občinski odlok, ki ga je sprejel občinski svet 30. marca letos?

Župan Tekavc pa namerava občinskim svetnikom predlagati dodatno vprašanje na referendumu: Ali naj se stavba šole v Senožetih v celoti nameni za vrtec?, kar utemeljuje s tem, da bodo občani lahko odločali o vseh možnostih. »Stroški referenduma 15.000 evrov bodo enaki, če je na referendumskem lističu eno vprašanje ali pa če jih je več,« pravi Tekavc.