Usodna tudi gradnja na črno v preteklosti

Vila Urbana: Brez uporabnega dovoljenja zaradi dvigala in posegov na fasadi, ki vplivajo tudi na požarno varnost in zaščito pred hrupom

Objavljeno
08. junij 2015 16.11
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana
Ljubljana – Do konca meseca naj bi bila znana odločitev ministrstva za okolje in prostor v zvezi z uporabnim dovoljenjem za mezanin Vile Urbana. Upravna enota je investitorjem vlogo zavrnila tudi zaradi nelegalne gradnje v preteklosti.

Pisali smo že, da je ljubljanska upravna enota vlogo investitorjev (Kid Reala, Lekarne Ljubljana in Hoferja) za izdajo uporabnega dovoljenja za mezanin objekta na Poljanskem nasipu zavrnila, ker je bilo iz predloženega projekta izvedenih del razvidno, da gradnja ni izvedena v skladu z gradbenim dovoljenjem. Tehničnega pregleda objeta sploh niso opravili. Iz odločbe upravne enote, ki smo jo pridobili, izhaja, da so investitorjem pridobitev uporabnega dovoljenja preprečila tako gradbena dela, ki jih je KID Real izvajal preteklo jesen, kot dela, ki so bila v medetaži objekta izvedena že pred leti.

Projekt izvedenih del, ki ga je novembra lani izdelal biro Osa arhitekti, se je od veljavnega gradbenega dovoljenja razlikoval v dveh ključnih točkah: pri vzhodni fasadi Vile Urbana in pri odprtini za dvigalo med pritličjem in mezaninom na severovzhodnem delu objekta. Upravna enota je ugotovila, da odstranitev fiksnih zasteklitev ter vgradnja aluprofilov in dvokrilnih oken na vzhodni fasadi ter izvedba odprtine za dvigalo iz pritličja v mezanin »spreminjajo lokacijske in druge pogoje, določene z gradbenim dovoljenjem, ter elemente, ki vplivajo na zdravstvene pogoje, okolje, varnost objekta in predpisane bistvene zahteve«.

Prvič uspelo, drugič ne

Investitorji so sicer v postopku za pridobitev uporabnega dovoljenja navajali, da je bila odprtina za dvigalo izvedena že leta 2006 in da gre na vzhodni fasadi »zgolj za menjavo stavbnega pohištva«. A upravna enota je presodila, da so njihove navedbe, da je bila odprtina za dvigalo predvidena že v gradbenem dovoljenju iz leta 2005, neresnične in da to, ali je bila odprtina izvedena med zadnjimi prenovitvenimi deli lani ali že prej, ne spreminja dejstva, da ni bila predvidena v gradbenem dovoljenju.

Naj spomnimo, da smo o gradnji v nasprotju z gradbenim dovoljenjem v primeru Vile Urbana že pisali, in sicer je šlo za južni preboj v kletni etaži, ki danes omogoča uporabo garaže tudi za komercialne namene. V tej zadevi je upravna enota prav tako ugotovila, da za omenjeni preboj gradbeno dovoljenje ni bilo izdano. Toda gradbeni inšpektorat kljub prijavi stanovalcev ni ukrepal, češ da izdano uporabno dovoljenje južni preboj »brez dvoma zajema«, saj da je bil vrisan v projekt izvedenih del, ki je bil priložen dokumentaciji za uporabno dovoljenje. To je bilo leta 2008 izdano za stanovanjski in kletni del Vile Urbana, ne pa tudi za pritličje in mezanin. Kar je investitorjem uspelo v primeru južnega preboja v kleti, jim, kot kaže, ni uspelo v primeru dvigala med pritličjem in mezaninom.

Požarna (ne)varnost in hrup

O spremembah na vzhodni fasadi objekta so na upravni enoti zapisali, da pri odstranitvi fiksne zasteklitve ne gre za menjavo stavbnega pohištva, ampak za odstranitev dela zaprte stene. »Navedeno pomeni, da se fiksna steklena površina nadomesti z okni oziroma rešetkami, torej trajno zaprta površina postane odprtina oziroma se oblikuje loža, kar bistveno spremeni zunanjost objekta in posledično lokacijske pogoje.« Ugotavljajo še, da to vpliva na varnost pred požarom (spreminja se hitrost širjenja požara) in zaščito pred hrupom (spreminja se omejevanje ogrožanja zdravja pred hrupom, med drugim zaradi naprav in napeljav v stavbi). Gre torej za posege, ki bi lahko vplivali tudi na zdravstvene pogoje, okolje in varnost objekta, sklene upravna enota.

Investitorji so se na odločbo seveda pritožili. O pritožbi odloča ministrstvo za okolje in prostor, kjer pravijo, da bo odločitev znana do konca meseca. Kot smo poročali, na to odločitev čakajo tudi v javnem zavodu Lekarna Ljubljana, kjer so del kupnine za trenutno neuporabne prostore za novo poslovalnico KID Realu že plačali. Kot je razvidno iz odločbe, je javni zavod upravno enoto lani prosil, naj razmisli o možnosti izdaje uporabnega dovoljenja samo za prostore lekarne. Imetniki prostorov v mezaninu morajo sicer že od lani poravnavati svoj del skupnih stroškov, pri čemer je zanimiva informacija, da je KID Real na zadnjem srečanju etažnih lastnikov konec maja izrazil namero Energetiki Ljubljana o odklopu teh odjemnih mest, da bi se izognili novim stroškom.