V azilnem domu jim »želijo predstaviti decembrsko vzdušje«

V Sloveniji je bilo po podatkih ministrstva letos skupno 261 prosilcev za mednarodno zaščito.

Objavljeno
19. december 2013 10.54
Azilni dom
Mo. Z., Delo.si, STA
Mo. Z., Delo.si, STA
Ljubljana - V Azilnem domu v Ljubljani bodo danes pripravili tradicionalno prednovoletno prireditev z obdarovanjem otrok prosilcev za mednarodno zaščito in beguncev. V azilnem domu jim želijo predstaviti decembrsko vzdušje, kot ga poznamo v Sloveniji, so za STA povedali na ministrstvu za notranje zadeve.

»Darila, za katere so poskrbeli donatorji, nevladne organizacije in azilni dom, bodo simbolična in manjših vrednosti,« je dejala Alenka Klepac iz službe za odnose z javnostmi na ministrstvu. Otrokom, med katerimi nekateri prihajajo tudi iz krajev, kjer ne poznajo takšnega ali podobnega decembra kot v Sloveniji ali pa decembra sploh nimajo, skušajo predstaviti navade v tem času v Sloveniji. »Nič ne vsiljujemo,« je poudarila.

Na prireditvi bo v imenu vodstva ministrstva zbrane uvodoma pozdravil državni sekretar v ministrstvu Boštjan Šefic. V lutkovni predstavi, ki bo sledila, bodo nastopili otroci iz azilnega doma v sodelovanju z Zavodom Global. Zabavni program so pripravili pod mentorstvom socialne službe in nevladnih organizacij. Otroke bo ob koncu programa obiskal dobri mož. Vsako leto obdarujejo približno 20 otrok, pravijo na ministrstvu.

V Sloveniji je bilo po podatkih na spletnih straneh ministrstva v prvih 11 mesecih letošnjega leta skupno 261 prosilcev za mednarodno zaščito, od tega največ oz. 54 v januarju in najmanj oz. štirje v novembru.

Od leta 1995 do konca lanskega leta je bila mednarodna zaščita priznana 267 ljudem: 132 je bil priznan status begunca, 89 osebam azil iz humanitarnih razlogov in 46 osebam subsidiarna zaščita, so na ministrstvu navedli ob letošnjem svetovnem dnevu beguncev, 20. juniju.