V družbi dobrih knjig tudi na bazenu

Poletno branje: vse več poletavcev in najpoletavcev, knjižnica na kopališčih Kolezija in Kodeljevo in pred Hišo športa v Ljubljani.

Objavljeno
03. julij 2017 17.00
Andreja Žibret
Andreja Žibret
Ljubljana – V Mestni knjižnici Ljubljana že sedmo sezono otroke in mlade vabijo, da poletne počitnice preživijo v družbi dobrih knjig. Pridno že berejo poletavci in najpoletavci, že drugo leto pa so postavili knjižnico ob vodi na kopališčih Kolezija in Kodeljevo.

Otroci, ki sodelujejo v projektu Poletavci, se med poletjem radi kratkočasijo z branjem zabavnih, pustolovskih, kriminalnih ali poučnih knjig, revij in člankov. Poletavci največkrat berejo fantastiko, radi imajo zbirke, vsako leto več berejo tudi stripe in pesniške zbirke, zelo radi prebirajo slovenske avtorje, kot sta Desa Muck in Primož Suhodolčan.

Sodelujočih mladih bralcev je vsako leto več, ugotavljajo v MKL, projekt pa se je v sedmih letih razširil že v 12 drugih splošnih knjižnic po državi: na Vrhniko, v Črnomelj, Litijo, Logatec, Dol pri Ljubljani, Medvode, Radovljico, Ribnico, Šentjur, Tržič, Ajdovščino in Metliko. Tako je bilo lani 1667 poletnih mladih bralcev, od tega 778 v Ljubljani. Sodelujejo tudi otroci slovenskih šol v zamejstvu v Italiji, učenci dopolnilnega pouka slovenščine v Berlinu, Tuzli, Banjaluki in Tesliću.

V projektu Poletavci – poletni bralci, s sloganom »pol ure branja na dan prežene dolgčas stran«, sodelujejo otroci, stari od 7 do 12 let. Med počitnicami berejo 30 dni, vsak dan po pol ure. Izbirajo lahko knjige, stripe, časopise, članke v revijah, recepte, pa tudi turistične vodnike. Prebrano zapisujejo v seznam na zgibanki, odrasla oseba nato njihovo branje potrdi s podpisom.

Dan za poletavce

Mladostniki, stari od 13 do 16 let, ki so projekt Poletavci že prerasli, pa lahko že tretje leto sodelujejo v njegovi nadgradnji, projektu NajPoletavci. Radi posegajo tudi po zahtevnejšem branju in prebirajo knjige, ki so namenjene najprej odraslim, kot so različne kriminalke (najpogosteje Agathe Christie) in zgodovinski romani (denimo Tolstojeva Vojna in mir), ter romane s fantastično vsebino (najpogosteje Stephanie Meyer) ali zbirko o Harryju Potterju. Sami lahko izberejo tri knjige, in sicer v tiskani ali elektronski obliki, e-knjige najdejo na portalu Biblios. Svoje podatke in kratko mnenje o prebranem oddajo na spletni strani www.mklj.si/najpoletavci.

Projekta bosta trajala do 12. septembra. Na prireditvi Dan za poletavce, ki bo v petek, 22. septembra, bodo sodelujoči otroci in mladostniki prejeli nagrade, priznanja in majice. Starši ugotavljajo, da otroci, ki še niso popolnoma samostojni bralci ali pa branja ne marajo, s pomočjo tega projekta, ki je pred tremi leti prejel priznanje slovenske sekcije IBBY za izjemne dosežke pri promociji mladinske književnosti in branja, postajajo samostojni in navdušeni bralci. V MKL pa ob izboru knjig in zapisanih mnenjih lanskih najpoletavcev ugotavljajo, da posegajo po zahtevnejši literaturi in da je njihov besedni zaklad nadpovprečno bogat. Med izbranimi deli je veliko tistih, ki so prejele zlato hruško, priznanje MKL za kakovostne mladinske knjige.

Branje ob vodi

Poleg knjižnice na kopališčih Kolezija in Kodeljevo so tokrat manjšo knjižno polico dodali tudi pred Hišo športa v Ljubljani. Letos so še posebej skrbno izbrali kakovostnejšo literaturo, romane in slikanice za otroke. »Glavni namen akcije je, da med poletnimi počitnicami promoviramo našo dejavnost na prizoriščih, kjer knjižnih polic ne bi pričakovali, in da ponudimo knjižno gradivo v branje tudi tistim, ki sicer v knjižnico ne zahajajo,« je povedala Vesna Trobec iz MKL. »Branje na bazenih se je zelo prijelo, obiskovalci so že ob odprtju letošnje kopalne sezone spraševali, kdaj bomo postavili knjižnico tudi na bazenih.«

Po neurejenosti knjižnih polic na bazenih sklepajo, da si knjige izposoja precej kopalcev. Pri izposoji in vračanju gradiva se zanašajo predvsem na poštenost bralcev. Z osebjem na kopališču so dogovorjeni, da v primeru slabega vremena in čez noč knjige pospravijo pod streho. Dvakrat na teden zaposleni MKL obiščejo knjižnico ob vodi, uredijo knjižne police in jih po potrebi dopolnijo z novimi knjižnimi naslovi. Letos pa bodo knjižnico na bazenih dopolnili z izvajanjem otroških delavnic ter ur pravljic, ki bodo v juliju potekale na 14 dni, v avgustu pa enkrat na teden. Na Koleziji bodo 5. in 19. julija ob 16. uri ter 2., 16. in 30. avgusta ob 16. uri, 9. in 23. avgusta pa bo 11. uri. Na Kodeljevem bodo 12. in 26. julija ob 16. uri, 2., 17. in 28. avgusta ob 11. uri ter 9. in 23. avgusta ob 16. uri.