V grobu naleteli na redko stekleno žaro

Na Slovenski cesti v enem od treh emonskih grobov pokopan veljak.

Objavljeno
25. marec 2015 15.43
Arheološka izkopavanja. V Ljubljani 25.3.2015
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana
Ljubljana – Arheologi, ki že mesece raziskujejo ostaline pod Slovensko cesto, so danes naleteli na doslej največje odkritje. Pri gostilni Šestica so odkrili tri žarne grobove iz prvega stoletja. Eden je pripadal veljaku, njegove posmrtne ostanke so namreč shranili v stekleno žaro.

Po besedah vodje izkopavanj Martina Horvata iz Mestnega muzeja Ljubljana na pomembnost grobne parcele, v kateri sta dva žarna groba, kaže že visok kamniti zid. Ta dokazuje, da gre za družinsko grobnico, in sicer ene pomembnejših družin na začetku rimske Emone. Zanimivo je, da so uglednejšega člana pokopali v okrogli kamniti grob v stekleni žari, drugega pa le slab meter stran v keramični. Pri prvem sta bili ob žari še manjša steklenica in steklena posoda, pri drugem glineni balzamarij. V bližini so našli še en žarni grob z odlično ohranjenima balzamarijema in vrčema ter glinenim pladnjem.

Pred nekaj dnevi pa je arheologe v križišču Cankarjeve in Slovenske presenetila še dobro ohranjena peč za žganje keramike iz 2. stoletja, saj je niso pričakovali med grobovi. Kaže pa na to, da so v kasnejših obdobjih zaradi stiske s prostorom iskali tudi praznine na pokopališču.