V hiši hospica spet izredne razmere zaradi zamakanja

Še en politični obisk: predstavnice odbora DZ za zdravstvo menijo, da lahko status hiše uredi minister z internim pravilnikom.

Objavljeno
22. januar 2014 20.00
Hišo Hospic je obiskal odbor za zdravje pri DZ.Na sliki odpada omet zaradi vdora vode. Ljubljana, 22. 01.2014
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana

Ljubljana – V noči pred včerajšnjim obiskom članic parlamentarnega odbora za zdravstvo so v hiši hospica imeli izredne razmere. Spet je zamakalo. Voda je pronicala po napeljavah, tudi v električne omarice, zato je zmanjkalo elektrike.

Gospa, priključena na kisik, se je zelo ustrašila. Stanovalce iz drugega nadstropja so morali preseliti v prvo. V drugem nadstropju se vidi, kako odpada omet zaradi vdora vode. Osebje v hiši je ogorčeno. O ponovnem zamakanju so že obvestili stanovanjski sklad MOL. Prvič je v prelepi hiši, za gradnjo katere je občina namenila poldrugi milijon evrov, zamakalo že v prvih mesecih po odprtju, marca 2011, zato so maja, ko se je končno začela sanacija, morali izseliti takrat edino stanovalko. Najprej so menili, da je vzrok puščanje ravne strehe, nato pa ugotovili, da je zamakalo zaradi »nepravilno izvedenega detajla pri ventilacijskih ceveh na strehi«.

Neuspešna sanacija

Kot je znano, je bil izvajalec gradbenih, obrtniških in instalacijskih del podjetje IPL, napake pa je odpravljal podizvajalec za gradbena dela, kamor sodi tudi streha, Lesnina inženiring; če napake takrat ne bi odpravili v roku, bi lahko občina unovčila bančno garancijo za dvoletno garancijsko dobo, ki je bila takrat tik pred iztekom. Kaže pa, da sanacija ni bila uspešna, saj se je zgodba včeraj ponoči ponovila. Osebju je uspelo vzpostaviti takšno stanje, da delo s trenutno osmimi oskrbovanci vseeno poteka nemoteno.

V teh razmerah so si včeraj hospic ogledale predstavnice odbora državnega zbora za zdravstvo – predsednica Alenka Jeraj (SDS), članice Irena Tavčar (SDS), Iva Dimic (NSi) in Kristina Valenčič (DL) – ter sekretarka odbora Hedvika Stanič Igličar. Pogovarjali so se o mogočih načinih urejanja statusa hiše. Že decembra pa so predstavniki hospica obiskali predsednika državnega zbora Janka Vebra (SD).

Obljube, da bodo rešitve kmalu

Članice odbora so si zadale, da bo odbor problematiko hospica – tako financiranje kot umestitev v sistem – rešil še v njihovem mandatu. Prepričane so, da v proračunu lahko zagotovijo 230 tisoč evrov, kolikor hiša hospica na leto potrebuje za zdravstveni del oskrbe; navsezadnje del denarja za hospic dobiva bolnišnica Sežana. Postavile so si cilj, da bo odbor najpozneje v mesecu dni pripravil rešitve in sprejel sklepe, pri tem pa ne bodo čakali na imenovanje ministra za zdravje, saj resor zdaj vodi nadomestni minister. Menijo, da minister lahko status hiše hospica uredi tudi z internim pravilnikom, na podlagi tega pa lahko ministrstvo razpiše koncesijo. Rešitve so obljubile še pred parlamentarnimi počitnicami.

Osebje je pri tem opozorilo, da so lani na Reki odprli hišo hospica, njeno vodstvo pa se je učilo prav pri njih v Ljubljani. Na Hrvaškem so se povezali Karitas, ministri in zdravniki ter zagotovili 90 evrov državnega denarja na dan za zdravstveno oskrbo posameznega oskrbovanca. Še eno hišo urejajo v Zagrebu, načrtujejo jo tudi v Dubrovniku.

Predsednica društva in vodja hiše hospica Tatjana Fink je povedala, da po toliko pomembnih obiskih – marca lani sta hišo skupaj obiskala takratna ministra za zdravje in za delo Tomaž Gantar in Andrej Vizjak, maja pa tudi predsednik republike Borut Pahor – nimajo velikih pričakovanj, trudijo pa se še naprej ozaveščati javnost o pomenu hospica. Prijavili se bodo na javni razpis za sofinanciranje programov socialnega varstva v letu 2014 (B-program), ki ga je ministrstvo za delo razpisalo 17. januarja.