V Ikei računajo na dobre odnose s sosedi

Začetek gradnje Ikee je odvisen tudi od občine, ki mora zagotoviti zemljišča za ceste.

Objavljeno
17. avgust 2016 16.28
Lokacija na kateri se bo zgradila trgovina IKEA v BTCju 17.8.2016 Ljubljana Slovenija [IKEA,BTC,Ljubljana,Slovenija]
Maša Jesenšek
Maša Jesenšek

Ljubljana – Prihoda Ikee v Ljubljano se marsikdo veseli, toda najbližje stanovalce zanima, kako bo okoli 90 milijonov evrov vreden projekt vplival na njihovo okolico. V družbi pravijo, da težav pri pridobivanju dovoljenj ne pričakujejo, so pa bodočim sosedom ponudili možnost rednih srečanj in obveščanja o izvajanju projekta.

Pri ustaljenih načinih spreminjanja prostorskih načrtov bi bili občani s pogoji urejanja prostora, predvidenimi prometnimi spremembami, pogoji za gradnjo, dovoljenimi gabariti objekta in drugimi zahtevami, ki jih mora investitor izpolniti, podrobno seznanjeni že v času javne razgrnitve občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN) ter bi nanje lahko dali pripombe in predloge. Toda občina je lani ugodila pobudi Ikee in namesto OPPN pogoje za gradnjo predpisala kar v občinskem prostorskem načrtu. S to bližnjico so pridobili več mesecev, po drugi strani pa so bili občani in predvsem okoliški stanovalci precej slabše seznanjeni s spremembami in niso mogli aktivno sodelovati pri pripravi akta.

Čeprav bo objekt švedskega pohištvenega velikana zgrajen na industrijskem območju BTC-ja, pa bo vendarle imel kar nekaj sosedov, na življenje katerih bo nov velik trgovski center nedvomno vplival. V neposredni bližini, na zahodnem delu območja, je namreč niz enostanovanjskih hiš. Vprašanj je bilo veliko, odgovorov pa premalo, čeprav so predvidene prostorske spremembe ob gradnji Ikee na eni od prejšnjih sej sveta četrtne skupnosti Jarše pojasnjevali tudi predstavniki občinskega oddelka za urejanje prostora.

Skrbijo za dobre odnose

Prejšnji mesec so se tako bližnji stanovalci srečali s predstavniki Ikee. Kot so povedali v trgovski družbi, se je to zgodilo na njihovo pobudo, »in sicer na podlagi prejetih vprašanj okoliških stanovalcev glede gradnje trgovine Ikea«. To je bil prvi stik z okoliškimi stanovalci, so zapisali, ponudili pa so jim »redna skupna srečanja«, na katerih jih bodo »seznanjali z aktualnimi zadevami, novostmi in potekom projekta«.

Nesoglasja med investitorji in sosedi (fizičnimi ali pravnimi osebami) kaj hitro lahko prinesejo zaplete pri pridobivanju dovoljenj in upočasnijo ali celo ustavijo investicije. Znane so težave s pridobivanjem dovoljenj za Spar Šiška, bežigrajski stadion ali pred leti Šumi. V Ikei večjih težav oziroma nasprotovanja okoliških stanovalcev ne pričakujejo, saj bodo »poskrbeli za njihovo vključenost oziroma pravočasno obveščenost«. Kot še pravijo, so okoliški stanovalci sami zapisali, da projektu ne nasprotujejo, izrazili pa so željo, da se kakovost njihovega bivanja med izvedbo projekta in po njem ne bi poslabšala. »To bomo upoštevali ter s sanacijo in ureditvijo trenutno degradiranega industrijskega okolja, kjer bo stala naša trgovina, tudi zagotovili,« zatrjujejo v družbi in dodajajo, da se z investicijo v BTC-ju Ikea »dolgoročno pridružuje novi lokalni soseski, zato je vzpostavitev dobrih odnosov z novimi sosedi in celotno lokalno skupnostjo za nas izrednega pomena«.

Območje gradnje trgovine Ikea. Za povečavo kliknite na fotografijo. Infografika: Delo

Večjih težav v nadaljevanju projekta ne pričakuje niti predsednik sveta ČS Jarše Bojan Hajdinjak. Kot pravi, komunikacija med stanovalci, četrtno skupnostjo, občino in Ikeo za zdaj poteka zelo dobro. »Stanovalce so zanimale različne podrobnosti, od prometa, višine objekta, kje bodo nameščene klimatske naprave ... Dobili so zagotovila, da bodo vsi moteči elementi (klimatske naprave zaradi hrupa, oglaševalski objekti zaradi svetlobe) obrnjeni proti BTC-ju in da bo dostava potekala samo s Šmartinske ceste. Kot mi je znano, je dogovorjeno, da se zadeve sproti usklajujejo in da bo tudi Ikea šla kar najbolj naproti stanovalcem. Dejstvo pa je, da prihaja v to okolje tujek, zato povsem enako, kot je bilo doslej, ne more biti. Kjer se nekaj na novo gradi, so spremembe.«

Prometne spremembe

Okoliške stanovalce po naših informacijah najbolj skrbi promet okoli trgovine, ki bi se lahko delno preusmeril tudi na njihove ulice, Cilenškovo in Rožičevo, pri čemer poudarjajo, da sta ti ulici namenjeni samo za lokalni promet. Projekt sicer predvideva, da bo glavni dostop do trgovine z južne strani, po novi cesti, ki bo povezovala Kajuhovo in Ameriško ulico (v podaljšku Kavčičeve proti BTC-ju). Ta cesta mora biti urejena pred pridobitvijo uporabnega dovoljenja za trgovino, bo pa dvopasovna, s pločniki in kolesarskimi stezami ter zelenicami. Območje pri priključku na Ameriško ulico naj bi bilo urejeno kot trg.

Dostop s severne strani bo po Ulici Ambrožiča Novljana, tu je predvidena preureditev sedanjega krožišča in rekonstrukcija oziroma dograditev t. i. Severne ceste, ki bo podaljšek Rožičeve do Ameriške ulice. Povezava Severne ceste in Rožičeve ulice za zdaj ni predvidena, sta pa Rožičeva in Cilenškova po občinskem prostorskem načrtu predvideni za rekonstrukcijo, zato se tamkajšnji stanovalci med drugim bojijo, da bi bila povezava izvedena pozneje, s čimer bi se precejšen del prometa lahko preusmeril na Rožičevo.

Investitor bo moral sicer na zahodni strani kot nekakšno mejo med trgovskim območjem in enostanovanjskimi hišami urediti zelene površine v širini vsaj petih metrov. V Ikei so stanovalcem zagotovili, da bodo med gradnjo 12,5 metra visokega objekta (v družbi pričakujejo, da bo trajala približno leto dni) postavili protihrupno ograjo.

Občina mora še pridobiti zemljišča

Ob nakupu zemljišča na začetku leta so v multinacionalki napovedovali, da se bo gradnja začela prihodnje leto. Zdaj pravijo, da vse poteka skladno z načrti, na vprašanje, ali napoved o začetku gradnje v letu 2017 še velja, pa so odgovorili, da bi se to lahko zgodilo, če bo mestna občina »lahko izpolnila vse obveze glede pridobivanja zemljišč za javne ceste«. Za gradnjo bodo pridobivali več gradbenih dovoljenj, v več fazah, so pojasnili. Vloge zanje pa so še v pripravi.