V Lukovici občinarji na skrivaj razpredali o asfaltni bazi

Župan o projektu Grasta napoveduje široko javno razpravo. Domačini nočejo več ekološko spornih obratov.

Objavljeno
25. september 2015 18.32
Kamnolom
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Lukovica – Gradbeno podjetje in kamnolom Grasto namerava v Lukovici postaviti asfaltno bazo, betonarno, laboratorij za raziskavo kvalitete materiala in obrat za recikliranje gradbenih odpadkov. Tamkajšnji župan Matej Kotnik je pred kratkim s projektom v kamnolomu na neformalni seji že seznanil člane občinskega sveta in povzročil buren odziv nasprotnikov.

Omenjeno podjetje, ki je v lasti avstrijske družbe Strabag, je nosilec rudarske pravice za izkoriščanje mineralne surovine v lukoviškem kamnolomu vse do leta 2034. Ker pa načrtovana dejavnost ni skladna z občinskim odlokom o ureditvenem načrtu območja sanacije kamnoloma, ki so ga občinski svetniki sprejeli pred desetletjem, je Grasto občinskemu vodstvu predlagal dopolnitev. Po njihovem prepričanju bosta namreč asfaltna baza in betonarna zaradi bližine avtoceste pripomogli k boljši preskrbi domačih izvajalcev z asfaltnimi zmesmi in betonskimi mešanicami.

»Želje in potrebe Strabaga«

»Z lokalno skupnostjo imamo sklenjene še zelo stare dogovore, ki so nastali v povsem drugačnih časih, pod povsem drugačnimi pogoji. Spremembe v zadnjih letih pa narekujejo obnovo razmerij in njihovo prilagoditev tako dejanskim razmeram kot tudi veljavni zakonodaji,« je med drugim pisalo v pismu, ki ga je prejelo občinsko vodstvo in zaradi česar je župan Kotnik na skrivaj sklical sestanek z občinskimi svetniki, na katerem jih je seznanil z »željami in potrebami Strabaga«, da se bodo nato na uradni seji, ki bo predvidoma sklicana v kratkem, lažje odločili in sprejeli zavezujoče sklepe. Matej Kotnik je za Delo povedal, da je treba zadevo resno proučiti, predvsem vplive na okolje, in se z vso zainteresirano javnostjo in stroko tudi temeljito pogovoriti. »Če bodo vložili vlogo za spremembo ureditvenega načrta, bomo postopek peljali skladno s predpisi, kar lahko traja tudi več let,« je dejal župan, po mnenju katerega projekt ni tako slab, kot ga hočejo prikazati nekateri. Ljubljana ima tri ali štiri asfaltne baze in je hkrati najbolj obiskan turistični kraj v državi, pravi Kotnik, ki za morebitno izvedbo projekta napoveduje široko javno razpravo. Z besedami, da nima pooblastil za komunikacijo z mediji, pa nas je odpravil Andrej Butala iz podjetja Grasto.

»Projekt naj občina zavrne«

Nekateri domačini opozarjajo, da se bodo z vsemi demokratičnimi sredstvi uprli morebitni občinski vnovični naklonjenosti kapitalu tujcev, »ki naj si take obrate gradijo kar v svojih državah«. Življenje nad kamnolomom, ki ga nameravajo sanirati tako, da ga bodo še razširili, postaja nevzdržno, saj se že nevarno približuje prvi stanovanjski hiši. Matic Brojan pravi, da je umazana in za zdravje škodljiva industrija povsem neprimerna za Lukovico, ki je od kamnoloma oddaljena le nekaj sto metrov, in druga bližnja naselja. Po njegovem je namera Grasta v ostrem nasprotju z razvojnim programom občine, v katerem jasno piše, da bodo razvijali ekološko čiste in za te kraje primerne obrti, ki bodo skladne z načrtovanim razvojem gostinstva in turizma. Minka Gostiša pa poudarja, da Lukovičani že zdaj živijo v prahu in hrupu zaradi kamnoloma in avtoceste. Pričakuje, da se bodo uresničile določbe iz ureditvenega načrta za sanacijo kamnoloma do leta 2018. »Zdaj nam že tretjič poskušajo vsiliti asfaltno bazo in betonarno ter predelavo gradbenih odpadkov in še širitev kamnoloma povrhu,« pravi Gostiševa, ki od občinskih svetnikov in župana pričakuje, da bodo projekt Grasta odločno zavrnili.