V nedeljo na Žale šele po maratonu

Grobove ob dnevu spomina na mrtve obiščite raje v soboto, ponedeljek ali torek, in to brez avtomobila.

Objavljeno
27. oktober 2016 16.31
Parkirni režim Žale
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek
Ljubljana – Vsi, ki imajo namen ob dnevu spomina na mrtve obiskati ljubljanske Žale, naj tega ne storijo v nedeljo, 30. oktobra. Takrat bo zaradi ljubljanskega maratona večino dneva za promet zaprto skoraj vse mesto. Zato bi bilo pokopališče kljub verjetni gneči primerneje obiskati v soboto oziroma v ponedeljek in torek.

Ljubljanski župan Zoran Janković je na svoji nedavni tiskovni konferenci opozoril, da bodo v nedeljo ceste zaprte in da med 8. in 16. uro marsikje prehod ne bo mogoč, vključno s pokopališčem Žale. Da ne bi bilo slabe volje, je prosil Ljubljančane, naj se temu prilagodijo, in če nimajo druge možnosti, že dan prej prestavijo avto, da ne bodo ostali ujeti v zapori. Dodal je še, da bodo tekači (letos jih pričakujejo skoraj 29.000) lahko svoje avte parkirali na parkiriščih P+R, od koder bo organiziran brezplačen prevoz z avtobusom. Hkrati je opozoril, da redarji do kršiteljev, ki bodo parkirali na zelenicah, tudi letos ne bodo milostni.

Praznični vozni redi LPP

Sicer pa bodo podobno kot lani v okolici Žal tudi letos veljali posebni režimi voženj mestnih avtobusov, parkiranja in druge prometne omejitve (zapore, delne zapore, obvozi ...). Od 29. oktobra do 1. novembra bo tako za obiskovalce tega največjega ljubljanskega pokopališča omogočeno brezplačno parkiranje na devetih parkiriščih v njegovi bližini. Že zdaj pa je možno parkirati na dveh začasnih parkiriščih ob Tomačevski cesti in v Koželjevi ulici. Na Tomačevski promet ne bo spremenjen in bo potekal dvosmerno. Ob nedeljski zapori, ki bo veljala tudi za mestne avtobuse, pa bi bilo najbolje, da se meščani na grobove odpravijo peš, saj se bo z avtomobilom dalo do pokopališča priti le po Tomačevski, in še to le iz smeri obvoznice.

Avtobusi javnega podjetja LPP bodo 31. oktobra in 1. novembra vozili po posebnih voznih redih, prilagojenih povečanemu obisku Žal. Na linijah 2, 7 in 22 bo vozilo večje število avtobusov kot običajno. Liniji 19I in 19B bosta obratovali po prirejenem nedeljskem voznem redu, dodatno pa bo uvedena linija 19 po trasi Barje-Tomačevo. Prav tako bodo obratovale linije 11B, 18, 21 in 22, ki ob nedeljah sicer ne obratujejo. Preostale linije bodo obratovale po prirejenem sobotnem voznem redu. Za številke 1B, 3, 3G, 6B, 8 in 27K bo veljal nedeljski vozni red. Delno bosta spremenjeni še liniji avtobusov 12 in 12D. Ti bosta namreč naredili ovinek in v obeh smereh vozili tudi bližje Žalam kot sicer.

Podrobnejše vozne rede avtobusov LPP si lahko vsak ogleda na njihovi spletni strani, o zaporah ulic zaradi ljubljanskega maratona (v soboto bo zaprtih le nekaj ulic v središču mesta) pa na spletni strani MOL.