V nov materinski dom šele septembra

Na ministrstvu za delo pričakujejo uporabno dovoljenje do konca meseca.

Objavljeno
24. avgust 2016 18.49
Materinski dom Ljubljana 11.4. 2016 [materinski dom]
Andreja Žibret
Andreja Žibret

Ljubljana – Pet let po selitvi iz namensko zgrajene hiše v Trnovem na nadomestno lokacijo v Šiško se bodo mame z otroki vendarle selile v novo zgrajen materinski dom na Jarški 23. Vendar pa ne te dni, kot je bilo predvideno, pač pa šele v prvi polovici septembra.

Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ) so povedali, da ljubljanska upravna enota določila rok za tehnični pregled že aprila zgrajene nove hiše za 22. avgust. Predvidevajo, da bo uporabno dovoljenje izdano do konca meseca. Kot pravijo, se bo selitev začela predvidoma v začetku septembra in končala sredi prihodnjega meseca.

Najemna pogodba do konca avgusta

Direktorica Centra za socialno delo Ljubljana-Šiška, v okviru katerega deluje program materinskega doma, Tanja Amon jepovedala, da jih premikanje termina selitve iz meseca v mesec spravlja v negotovost, saj imajo najemno pogodbo za nadomestno lokacijo v Šiški sklenjeno le do konca avgusta, najemodajalci pa ta prostor želijo uporabiti za druge namene. So pa zelo veseli, da bo program materinskega doma pričel z delovanjem v novih, namensko zgrajenih prostorih, saj so trenutni prostori stari in majhni ter so bili vedno mišljeni le kot začasna rešitev.

Na selitev v septembru se že pripravljajo, med drugim morajo poskrbeti, da bo v novem domu delovalo vse, kar mora, od telefonov dalje. Stavbo na nadomestni lokaciji, ki jo je program materinskega doma imel v najemu za 2850 evrov skoraj pet let, pa morajo zapustiti v ustreznem stanju, kot je dogovorjeno v pogodbi. Mame z otroki so vesele in že nestrpno čakajo, da se preselijo. V novi hiši bodo imele primernejše bivalne prostore in predvsem tudi prostore za druge programe ter dejavnosti otrok, pravi Amonova. Na nadomestni lokaciji v Šiški je bilo prostora za sedem mam in devet otrok, v še enem stanovanju v Šiški pa še za dve mami z otroki. Stanovanje v Šiški ostaja, v novi hiši pa bo prostora še za eno dodatno mamo z več otroki.

V brezplačni uporabi

Na ministrstvu za delo pravijo, da bo program materinskega doma nove prostore dobil v brezplačno uporabo; to pa je glede na to, da se je moral dom pred petimi leti seliti iz namensko zgrajene hiše v Karunovi ulici, ker je jo je ministrstvo z ljubljansko občino zamenjalo s staro hišo na Jarški, tudi pričakovano. Prav gotovo pa bo tako programu materinskega doma, ki se ves čas spopada s finančnimi težavami, lažje. Kot pravi Amonova, se višina sredstev financiranja, tako ministrstva za delo, ljubljanske občine, kot tudi prispevkov mater in donacij, z leti zmanjšuje, kot je razvidno v tabeli. Obratovalni stroški pa rastejo, kar pomeni veliko stisko pri financiranju tega programa.

Glede na to, da bo letos nov razpis za sofinanciranje socialnovarstvenih programov, bo moral CSD Ljubljana-Šiška dobro premisliti, ali se bo še prijavil na ta razpis, saj brez dodatnih sredstev ne bo mogel kandidirati za sofinanciranje. O dodatnem financiranju se bodo predhodno poskusili dogovarjati z MOL in MDDSZ, pravi Amonova, saj na donacije v teh težkih gospodarskih časih ne morejo več računati.