V Pionirskem domu letos tudi Mala šola mode

Želijo, da jih MOL in država prepoznata kot edinstveni zavod za spodbujanje kakovostne umetniške, kulturne in jezikovne vzgoje.

Objavljeno
03. september 2015 18.10
8 Glasbeni festival. V Ljubljani 22.4.2015
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana

Ljubljana – V Pionirskem domu, Centru za kulturo mladih, se bližajo 800 vpisanim otrokom v celoletne delavnice s področja jezikovno-kulturnega in kulturno-umetniškega izobraževanja in ustvarjanja, kar je 150 več kot lani v tem obdobju. Letos vpeljujejo nov program Mala šola mode.

Programe so predstavili tudi na včerajšnjem popoldanskem Pionirskem festivalu z delavnicami s področja plesa, gledališča, slikarstva, kiparstva, grafike, filma, male šole mode, raziskovanja, kreativnega pisanja, glasbe in tujih jezikov, na katerih so lahko otroci in starši spoznali pedagoge in se pogovorili z njimi. Sicer pa je bil Pionirski dom, center za kulturo mladih, odprt tudi med poletnimi počitnicami, v poletne šole, ki jih je sofinancirala MOL, je bilo vključenih več kot 209 otrok.

Tudi v Grosupljem

Kot je povedala direktorica Pionirskega doma Vika Potočnik, so veseli, da se povečuje število vpisanih otrok tudi v kulturno-umetniških programih, s spoštovanjem do dolge tradicije poučevanja tujih jezikov in kultur, poleg angleščine, italijanščine, francoščine, nemščine in španščine lahko spoznavajo tudi ruščino, japonščino, kitajščino, latinščino, hrvaščino in arabščino. Zaradi velikega zanimanja tečaje tujih jezikov že tri leta pripravljajo tudi v Grosupljem, na OŠ Louisa Adamiča. Letos razmišljajo o širitvi tudi v Lavrico in Škofljico.

V Pionirskem domu, ki deluje na treh lokacijah – na Vilharjevi 11, kjer je tudi festivalna dvorana, na Komenskega 9, kjer je Art center, tam pa gostijo tudi Hišo otrok in umetnosti, ter na Miklošičevi 28, kjer je Plesni center Jenko –,  tudi v letošnjem šolskem letu pripravljajo pester nabor celoletnih in krajših programov. Potočnikova pravi, da bodo prisotni tudi na številnih prireditvah, ki jih pripravlja Ljubljana, kot so festival Bobri, teden slovenske knjige, Junij v Ljubljani, na letošnjem Liffu bodo predstavili filme mladih ustvarjalcev, ki so zmagali na njihovem filmskem festivalu Zoom, in podobno. Nastopajo tudi v posameznih četrtnih skupnostih, da bi mlade spodbudili k ustvarjalnosti in jih prepričali, da je to bolje kot tekati z nakupovalnimi košaricami po trgovskih centrih. V sklopu 31. grafičnega bienala bodo v Pionirskem domu in Art centru v petek odprli razstavo z naslovom Ponovi pogled!, Otroška grafična dela iz arhiva Pionirskega doma.

Med kulturno-umetniškimi programi, ki jih izvaja 15 zaposlenih pedagogov in 50 zunanjih sodelavcev, na področju bralne kulture ponujajo Črkarijo in Kulturni laboratorij. Na področju uprizoritvenih umetnosti se otroci lahko seznanjajo z gledališčem in plesom, v vizualnih umetnostih pa s slikarstvom, grafiko, kiparstvom, risanjem in filmom, letos prvič pa tudi z Malo šolo mode, ki jo bo vodila modna oblikovalka Sanja Grcić. Na področju glasbe ponujajo Glasbene urice, Glasbeno pripravljalnico, učenje petja in poučevanje različnih inštrumentov, kot so kitara, bobni, saksofon, bas kitara, klavir in blok flavta. Mladi raziskovalci pa se bodo lahko seznanjali z znanostjo.

Nadaljujejo tudi z že tradicionalnimi festivali, oktobra pa se bo začel tudi prvi likovni festival Art centra. Skupaj z občino si bodo prizadevali, da bi se v festivale vključilo več ljubljanskih šol in vrtcev. Kot nosilci projekta s področja izobraževanja za gledališke delavnice se bodo oktobra prijavili tudi na mednarodni razpis za evropska sredstva, rezultati bodo znani marca. Predvsem pa bi si želeli, da bi jih mesto Ljubljana in država prepoznala kot posebni in edinstveni zavod, ki mu tudi v tujini ni enakega, na področju spodbujanja kakovostne umetniško-kulturne in jezikovno-kulturne vzgoje otrok in mladostnikov, pravi Potočnikova.

Nadaljujejo s Čajanko pri muci

Vse programe bodo začeli izvajati v ponedeljek, 7. septembra, med njimi nadaljujejo tudi brezplačen program Čajanka pri muci Copatarici, za otroke od treh do šest let, ki poteka vsak delovni dan od 9.30 do 12.30; na mesec se zvrsti približno 80 otrok, namenjen pa je predvsem otrokom, ki jih starši pripravljajo na vrtec. Vpisi še potekajo, tudi s pomočjo obrazca na spletni strani; če bo prostor, se lahko otroci in mladostniki vpišejo tudi med letom. Tudi v Festivali dvorani se bodo 25. septembra začeli petkovi plesni večeri z didžejem, 26. septembra pa bo prvi plesni večer z živo glasbo, na katerem bo nastopil Big band Grosuplje.