V Pionirskem domu letos več kulturno-umetniških programov

Januarja bo v Pionirskem domu pestro, marca se začenjajo tradicionalni festivali. Kaže, da bo prenova dotrajanih prostorov Art centra stekla v letu 2016.

Objavljeno
12. januar 2015 18.08
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana
Ljubljana – V Pionirskem domu, centru za kulturo mladih, je to šolsko leto vpisanih več kot tisoč otrok. Tokrat prvič pred jezikovno-kulturnimi prevladujejo kulturno-umetniški programi, ki jih je več kot petdeset, z zadovoljstvom pove direktorica Vika Potočnik.

To pomeni, da Pionirski dom (PD) izpolnjuje svoje temeljno poslanstvo, spodbujanje ustvarjalnosti in umetniškega izražanja pri otrocih in mladih, česar pa v našem šolskem sistemu manjka, opozori direktorica. Obiskujejo ga otroci iz glavnega mesta in ljubljanske regije, oddelek tujih jezikov in kultur pa imajo tudi v Grosupljem. Približno štiridesetim otrokom iz socialno šibkejših družin so letos znižali šolnino ali pa jih oprostili plačila, kar pokrijejo iz lastnih sredstev ali s pridobljenimi donacijami. Vključujejo tudi otroke iz mladinskega doma Malči Beličeve.

Izid dvojne zgoščenke

V petek bodo prvič slavili izid dvojne zgoščenke; na prvi, poimenovani Rock akademija, je devet avtorskih skladb otrok in mladih, ki obiskujejo glasbene in gledališke programe PD, na drugi pa glasbena pravljica za otroke Svetlane Makarovič Show strahov. Mladi glasbeniki se bodo predstavili v petek v Festivalni dvorani v okviru prireditve Strelci & Kozorogi.

V soboto, 24. januarja, bo v Festivalni dvorani Pionirski festival, na katerem se bodo lahko otroci in starši brezplačno udeležili štirinajstih delavnic. Od 26. do 28. januarja pa bodo v okviru arhitekturnih delavnic na festivalu Bobri ob 10. in 17. uri vodeni ogledi po Plečnikovi zgradbi, v kateri domuje PD, ki pa je končana samo do polovice. Ob tem Potočnikova znova opozori, da si želijo čim prej dokončanega denacionalizacijskega postopka za Baragovo semenišče, ki je potrebno obnove, saj je čedalje več težav z vzdrževanjem.

Marca se začenjajo festivali

Tudi sedem zdaj že tradicionalnih festivalov je padlo na plodna tla, udeležujejo se jih otroci iz vse Slovenije in tujine. Na šolah vrata niso dovolj odprta ustvarjanju, po ena ura likovnega in tehničnega pouka na teden ni dovolj za spodbujanje njihovega domišljijskega in ustvarjalnega sveta, pravi direktorica. Osmi festival naravoslovja Hokus Pokus, namenjen malim raziskovalcem, bo 12. in 13. marca v Festivalni dvorani, tokrat bo ob mednarodnem letu svetlobe rdeča nit svetloba, medtem ko bo deveti filmski festival Zoom za šolarje in dijake 26. in 27. marca. Od 30. marca do 10. aprila bo trinajsti Otroški festival gledaliških sanj za šolarje, 21. in 22. aprila pa osmi Glasbeni festival za šolarje in dijake.

Literarni natečaj Bodi pisatelj, ki vabi učence druge in tretje triade k predstavitvi kratke zgodbe, bo 23. aprila, v tem mesecu pa pripravljajo tudi literarni natečaj v tujem jeziku za učence tretje triade in srednješolce. Plesni festival Kalejdoskop za šolarje bo 12. junija, potekal bo tudi v Kranju. Od 17. novembra do 5. decembra bo prvi Lik festival Art centra z naslovom Emona, Emonci in mi, namenjen osnovnošolcem, ki ni naravnan tekmovalno, ampak želijo spodbujati uporabo manj zastopanih žlahtnih likovnih tehnik, risbo z ognjem, oljni pastel in akvarel.

Direktorica je še povedala, da so dobili gradbeno dovoljenje za prenovo dotrajanih in energetsko potratnih prostorov Art centra na Komenskega 9, v katerih potekajo grafične, slikarske in kiparske delavnice, v njej pa je tudi Hiša otrok in umetnosti. Radi bi poskrbeli za ustrezen razstavni prostor za otroke in hrambo njihovih del. Občina je v osnutku mestnega proračuna za prihodnje leto zanj namenila nekaj manj kot 1,2 milijona evrov, v letu 2017 pa skoraj milijon.