V Pionirskem domu se je začela festivalska pomlad

V četrtek in petek bo deveti filmski festival Zoom za šolarje in dijake. V vseh teh letih so mladi skupaj predstavili več kot tisoč filmov.

Objavljeno
23. marec 2015 17.57
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana
Ljubljana – V Pionirskem domu, centru za kulturo mladih, nadaljujejo s festivalsko pomladjo. Ta četrtek in petek prirejajo filmski festival Zoom za šolarje in dijake, že deveti po vrsti.

Festival je namenjen spodbujanju in izobraževanju mladih na področju filmskega ustvarjanja, v vseh letih festivala so prejeli več kot tisoč filmov osnovnošolcev in srednješolcev, ki so bili predvajani v tekmovalnem programu na velikem platnu v Festivalni dvorani. Vsako leto jih izbira strokovna žirija, ki jo sestavljajo znani filmski ustvarjalci. Filme je mogoče prijaviti s spletno prijavnico na naslovu www.e-zoom.si.

Okrogla miza Video čivkanje

Letošnji festival bo v znamenju okrogle mize z naslovom Video čivkanje/Video tweet na vlogosferi, ki bo potekala v petek ob 9. uri v Festivalni dvorani. Prireditev bodo letos nadgradili še z dodatnimi delavnicami scenaristike, videoprodukcije, filmske igre in postprodukcije o tej temi, ki se bodo vrstile po okrogli mizi. Ob 18. uri pa bodo najboljšim mladim avtorjem slovesno podelili zlate, srebrne in bronaste klape. Lani je zlato klapo v kategoriji animiranih filmov šolarjev prejel film Lovska sreča (zavod za film in avdiovizualno produkcijo ZVVIKS), med igranimi filmi šolarjev film Izbira (KUD Marnie film), med izdelki dijakov pa film Včasih lahko, včasih težko (Produkcijska šola).

Hokus pokus je navdušil

Festivali v Pionirskem domu so se sicer začeli pred dvema tednoma z osmim festivalom naravoslovja Hokus pokus, ki se ga je udeležilo 1055 malih raziskovalcev iz desetih osnovnih šol, večinoma ljubljanskih, ter pet skupin iz mengeškega vrtca.

Letošnja vsebinska nit je bila svetloba, saj je Organizacija združenih narodov razglasila leto 2015 za mednarodno leto svetlobe in svetlobnih tehnologij. Delavnice so izvedle vodilne naravoslovne ustanove: Inštitut Jožefa Stefana, Hiša eksperimentov, Prirodoslovni muzej Slovenije, Botanični vrt Univerze v Ljubljani, Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo, Tehniški muzej Slovenije, pa tudi društva ter zavodi, ki povezujejo umetnost in znanost: zavod za popularizacijo matematike Mathema, Center Arhitekture, astronomsko društvo Astronomija z lahkoto!, Društvo za razvoj tehniškega izobraževanja DRTI, kulturno društvo Smetumet, Društvo za zaščito živali Ljubljana in Pionirski dom.

V Pionirskem domu glede na velik in pozitiven odziv osnovnih šol pričakujejo, da bo v prihodnje še večje povpraševanje po naravoslovnih programih, tudi s pobudami, da bi ta festival razširili še na več dni.

Kaj še prinaša festivalska pomlad

Festivalska pomlad se bo nadaljevala s trinajstim Otroškim festivalom gledaliških sanj za šolarje, ki bo potekal od 30. marca do 10. aprila. Sledil bo osmi Glasbeni festival za osnovnošolce in srednješolce, in sicer 21. in 22. aprila. Že naslednji dan, 23. aprila, bo literarni natečaj Bodi pisatelj, na katerem bodo učenci druge in tretje triade predstavili kratke zgodbe. Ta mesec pa bo tudi literarni natečaj v tujem jeziku za učence tretje triade in srednješolce.

Junij bo v znamenju plesnega festivala Kalejdoskop za šolarje, ki bo 12. junija, letos ga pripravljajo tudi v Kranju. Od 17. novembra do 5. decembra pa bo prvi Lik festival Art centra z naslovom Emona, Emonci in mi, namenjen osnovnošolcem.