V prvem poskusu oddali le slabo četrtino vrtičkov

Park Rakova jelša: Razpis bodo ponovili maja, skupno pa bo na voljo 122 vrtičkov manj.

Objavljeno
17. marec 2016 16.05
Maša Jesenšek
Maša Jesenšek
Ljubljana – Zanimanje občanov za najem vrtička na Rakovi jelši ni izpolnilo pričakovanj. Na občino je do roka za 442 vrtičkov prispelo le dobrih sto prijav. V prvem poskusu jih bodo tako oddali 105, razpis pa ponovili.

Čeprav sta samopreskrba in mestno vrtičkarstvo vse bolj priljubljena, je največji vrtičkarski projekt, ki se ga je doslej lotila ljubljanska občina – na južnem območju Rakove jelše so se namenili urediti 442 vrtičkov – na javnem zbiranju ponudb za zakup vrtička, ki se je iztekel konec februarja, dosegel razmeroma slab odziv. Za 442 vrtičkov, kolikor jih je bilo na voljo za najem, je prispelo le 108 vlog. Kot so pojasnili na mestnem oddelku za varstvo okolja, je bilo od teh 105 popolnih. »Oddali bomo 105 vrtičkov, kolikor je bilo popolnih vlog,« so napovedali.

Začetek sezone izgubljen

Več kot tri četrtine vrtičkov je tako nezasedenih. Na naše vprašanje, čemu pripisujejo razmeroma skromen odziv občanov na razpis, na oddelku za varstvo okolja odgovarjajo: »Predvidevamo, da je relativno majhen odziv posledica dejstva, da dela še niso zaključena.« Načrtovali so, da bodo vrtički nared za začetek vrtičkarske sezone, vendar izvajalec Trgograd, ki bo za dobrih 800 tisoč evrov uredil območje, z deli močno zamuja. Po pogodbi bi jih moral opraviti do konca februarja, in čeprav so nam v Trgogradu na začetku februarja napovedali, da bodo vrtički urejeni do konca marca, se to ne bo uresničilo.

»Dela še niso končana, saj smo zaradi neugodnih vremenskih razmer morali podaljšati rok izvedbe. Zaradi razmočenosti terena namreč del ni bilo mogoče izvajati. Ker dolgoročna vremenska napoved ni ugodna, smo pogodbo podaljšali do konca maja, saj zaradi specifičnosti terena (barjanska tla) izvajalec potrebuje vsaj deset dni suhega vremena, preden lahko nadaljuje z deli,« so zapisali na MOL. Dodajajo, da je treba izvesti še dodatne odvodne jarke znotraj območja vrtičkov, oranje in brananje, zasaditev in sejanje trave ter montažo lesene in druge urbane opreme. Kljub dodatnim delom (predvsem na račun dodatnih zemeljskih del zaradi odvodnjavanja) na občini zagotavljajo, da se vrednost pogodbe ni spremenila, saj je bila sklenjena na ključ.

Ali je razlog za majhno zanimanje občanov res neprivlačen videz območja, ki v času oddaje vlog niti približno ni spominjalo na vrtičkarsko, bo pokazal nov razpis. Na občini napovedujejo, da ga bodo ponovili predvidoma maja. »Takrat tudi zaradi končane ureditve pričakujemo večji odziv.«

Več interesa za večje parcele

Toda skupno število vrtičkov bo manjše, saj so iz prejetih vlog ugotovili, da občani bolj povprašujejo po večjih vrtičkih. »Zato smo se prilagodili povpraševanju in spremenili mrežo tako, da smo povečali število velikih vrtičkov.« Namesto 442 jih bo po novem urejenih 320. Na prvem razpisu jih je imela več kot polovica površino 25 ali 30 kvadratnih metrov, manj pa je bilo tistih s površino 40, 50 ali 75 kvadratnih metrov. V drugem razpisu bo tako na voljo še 215 vrtičkov.

Na občini še pravijo, da drugih pogojev ne bodo spreminjali. »Sedanja pogoja – da ima stranka stalno bivališče v MOL in da nima na območju MOL v lasti zemljišča, primernega za pridelavo vrtnin – pokrivata zelo širok krog upravičencev. Zakupnina je bila znižana že pred objavo javnega poziva in znaša le 0,70 evra na kvadratni meter na leto.«